Признаците на топлинен удар при кучетата

куче топлинен удар Снимка: iStock

В секи домашен любимец има различна толерантност към топлина въз основа на множество фактори, включително възраст, размер, порода, вид на козината или общо здраве. Но топлинният удар при четириногите ни другари е съвсем реален и не бива да бъде подценяван. За това ви предлагаме да разгледаме по-често срещаните признаци, които индикират прегряване и потенциален топлинен удар при домашните любимци. Както и кои фактори да имате предвид в грижите за вашето куче, когато навън е горещо.

Идентифициране на топлинен удар при домашните ни любимци

Топлинният удар при домашните любимци е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, което възниква, когато телесната температура на животното се повиши до опасно ниво. Признаците варират и могат да изглеждат различни спрямо конкретното четириного. 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Важно: Наличието на един от симптомите не винаги гарантира наличие на топлинен удар, но ако наблюдавате два или повече от тях или сте загрижени за кучето си, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Dogsandcats.bg

Честите признаци на топлинен удар при домашните любимци включват:

 • Прекомерно задъхване

Кучетата и котките регулират телесната си температура чрез задъхване. Ако обаче питомецът ви се задъхва прекомерно и не може да се охлади, това може да е признак на топлинен удар. 

 • Прекомерно лигавене

Повишеното лигавене може да е знак, че организмът на домашният ви любимец се бори да се охлади и е дехидратиран.

куче топлинен ударСнимка: iStock

 • Учестен пулс и дишане

Учестеният пулс и учестеното дишане са признаци, че тялото на животното се намира под стрес.

 • Ярко червени венци и език

Обикновено това показва увеличен приток на кръв към тези области, докато тялото се опитва да се охлади.

 • Залитане или слабост

Четириногите могат да проявят признаци на слабост, объркване или дори колапс, ако претърпят топлинен удар.

куче топлинен ударСнимка: iStock

 • Повръщане или диария

Топлинният удар може да доведе до стомашно-чревен дистрес, включително повръщане и диария.

 • Припадъци

 В тежки случаи топлинният удар може да причини припадък

 • Липса на реакция или кома

Ако на топлинния удар не се обърне внимание навреме, това може да доведе до загуба на съзнание и дори до кома.

куче топлинен ударСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че някои домашни любимци, като брахицефалните породи (напр. Булдог, Мопс), по-възрастните животни или такива със съществуващи здравословни проблеми, са по-податливи на топлинен удар. 

Тъй като домашните любимци са физически по-малки от хората, тяхната толерантност към топлина е много по-ниска от нашата. Така че никога не е безопасно да базирате тяхното състояние на това как самите вие се чувствате.

Как да охладим домашните любимци в горещо време

За съжаление домашните ни любимци често не могат да преценят сами, че им е горещо и това ги кара да не се чувстват добре. Така че е важно да вземете нещата в свои ръце, независимо дали на косматия ви другар му допада или не. Освен това:

 • Уверете се, че има въздух

Или с други думи – проветрете стаята, в която се намира домашният ви любимец. Най-лесният начин е да оставите прозорците отворени и да включите вентилатора или климатика. 

 • Достъп до прясна вода

Винаги проверявайте дали кучето ви има вода в паничката си, особено в горещи дни. 

 • Ограничете движението

Упражненията ще повишат телесната температура на кучето ви, независимо от времето. Ограничаването на движението и физическата активност може да помогне за поддържането на баланс. 

Като общо правило, ако температурата навън е над 35 градуса по Целзий, желателно е да ограничите упражненията. 

 • Осигурете сянка и подслон

Уверете се, че домашният ви любимец разполага с някаква форма на сянка и подслон. 

 • Ограничете времето на слънце

Много домашни любимци обичат да се излежават на слънце и да се препичат. Но това лесно може да доведе до топлинен удар, защото четириногите не знаят, че прегряват и не се усещат сами, че трябва да се преместят. 

 • Помислете за охлаждаща постелка

Охлаждащите постелки и подложки са чудесен начин да помогнете на домашния си любимец да се охлади. Ако косматият ви другар не е склонен да използва такава или не му харесва, можете да опитате да я поставите под леглото му или под кърпа.

 • Специфични грижи за породата

Породата е чудесен показател за толерантността на кучето към топлина, тъй като дава общи предположения за размера, здравословното състояние и др. Например, брахицефалните кучета са много по-застрашени в горещините поради проблемите си с дишането. 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Каквато и да е породата, важно е да отделите време и да се запознаете с какво могат и какво не могат да понасят представителите й, за да можете да осигурите най-добрите грижи на косматия си спътник. 

Вижте още:

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

Основни грижи за кучето през горещите дни

 

 

Виж още