Основни грижи за кучето през горещите дни

куче Снимка: iStock

Л ятото безспорно е един от най-забавните сезони на годината. По-дългите и топли дни ни разкриват цяла палитра от забавни активности, позитивни емоции и незабравими приключения – разбира се, в компанията на домашните ни любимци! 

Въпреки че ни се иска да прекараме максимално много време с косматия си другар обаче, като отговорни стопани следва да сме наясно, че горещото време и силните слънчеви лъчи носят и някои рискове за домашните ни любимци.

По-сериозните от тях включват прегряване и топлинен удар, който може да бъде и смъртоносен, ако не бъде бързо разпознат и не се вземат своевременни мерки.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от основните грижи и превантивни стъпки, които да предприемете, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец се чувства добре, комфортно му е и е добре хидратиран. Важно е да търсите предупредителни знаци за дискомфорт, особено ако сте навън през целия ден. А ето и още някои насоки от нас, за да имате едно незабравимо и изпълнено с усмивки лято: 

  • Поддържайте кучето си хидратирано

Кучетата обичат да прекарват време навън през лятото и често изглежда, че те сякаш не осъзнават колко е топло. За това се погрижете питомецът ви винаги да има достъп до хладка, чиста вода. Ако държите купичка за хидратация на животното на двора, имайте предвид, че при по-високи температури навън, водата може да се изпари по-бързо – за това, допълвайте я по-често. 

кучеСнимка: iStock

Ако е възможно, давайте на домашния си любимец хладка, но не ледена вода, защото ако телесната му температура е по-висока, това може да му дойде като лек шок. Кубчета с лед също са добър вариант, за да поддържате живителната течност в паничката му по-дълго време хладка. 

Вижте още: Признаци на дехидратация при кучетата

  • Достъп до сянка 

Ако имате къща с двор, съвсем естествено е домашният ви любимец да иска да прекарва по-голямата част от деня си навън. В този случай, уверете се, че в градината ви има достатъчно сенчести зони, а ако се налага – опънете тента, одеяло или чадър, за да създадете такива. Важно е кучето ви да има сенчест и хладен подслон, който е защитен от жарките лъчи. 

Освен това, не позволявайте на косматия си приятел да стои навън в ранния следобед, когато температурите са най-високи, а слънцето – най-силно. Осигурете му достъп до хладната част на къщата, за да го предпазите от потенциален топлинен удар. 

кучеСнимка: iStock

  • Защита за лапите на кучето

Бетонът и асфалтът навън могат да се нагреят бързо и да станат невероятно горещи през летните месеци, особено ако има продължителни жарки дни без разхлаждане. Опитайте се да разхождате домашния си любимец в градинки или близкия парк, където има повече тревни площи и дървета, които хвърлят сянка. Обувките за кучета са вариант за предпазване на лапите на кучето от горещата настилка, но не всички домашни любимци ги носят с охота. 

  • Не подценявайте силата на слънцето

Точно като хората, кучетата ни също могат да получат слънчево изгаряне, ако са изложени на вредните лъчи за по-продължителен период от време. Това е по-вероятно при четириноги, които са с къса, тънка или бяла козина. Обсъдете с вашия ветеринарен лекар кои кремове и слънцезащитни продукти, които са подходящи за домашни любимци.

кучеСнимка: iStock

  • Предотвратете топлинен удар

Не тренирайте кучето си, когато навън е горещо. Въздържайте се и от твърде активни игри, включващи тичане или скачане. Макар и да не се усети само, животното бързо може да прегрее. Признаците на топлинен удар включват тежко задъхване, яркочервен език, бледи венци, повишено слюноотделяне, повръщане, стомашно-чревно разстройство и дезориентация. 

Ако забележите един или повече от изброените симптоми, не губете време, а незабавно се опитайте да намалите телесната температура на кучето. Можете да наложите мокра кърпа в областта на корема или да измиете лапите с хладка вода. 

куче лятоСнимка: iStock

Никога не хвърляйте или не заставяйте прегряло куче да влезе в студен басейн, вана или езеро. Шокът за организма му може да е твърде голям. Започнете с хладно потапяне само на лапите, като накарате животното само да стъпи във водата, като междувременно позвъните на ветеринарния си лекар за допълнителни указания.

 

Вижте още: 

Потят ли се кучетата

Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

Виж още