Пролетни алергии: Как могат да засегнат кучето ви

куче пролет Снимка: iStock

П одсмърчащ, драскащ се, хриптящ и... доста сприхав! Това по същество обобщава какво означава пролетта за много хора, които страдат от алергии. Но какво да кажем за нашите домашни любимци? Могат ли четириногите членове на семейството ни да почувстват въздействието на пролетните алергени по идентичен с нас начин?

Как пролетните алергии засягат кучетата?

Специалистът и дерматолог на домашни любимци д-р Хедър Пейкс от Blue Pearl Veterinary Partners в Ню Йорк, споделя пред Vetstreet, че животните са податливи на същите въздушни алергени – полени, прашец от дървета и треви, акари от плесени и ухапвания от насекоми, като хората.

куче пролетСнимка: iStock

Домашните ни любимци също показват подобни неприятни симптоми като хрема, сълзене от очите, сърбеж, кашлица и нарушен сън. Най-тежките състояния обикновено включват вторични бактериални или гъбични инфекции, което може да причини силен сърбеж (драпане), прекомерно чесане, облизване, дъвчене и търкане.

Dogsandcats.bg

Някои четириноги стигат до точката, в която се чувстват толкова неудобно, че не могат да играят или да си почиват правилно и спокойно.

Какво причинява сезонните алергии при кучета?

Сезонните алергии при кучетата се появяват, когато четириногите вдишат или влязат в контакт с нещо, към което са чувствителни. Ако трябва да навлезем в проблема малко по-дълбоко: алергиите се отключват, когато имунната система стане по-малко толерантна на определени алергени. След като това се случи всеки път, когато тя се сблъска с въпросния алерген в околната среда, тя отговаря с възпалителен отговор, които причинява някоя от реакциите, споменати по-горе.

куче пролетСнимка: iStock

Как можем да разберем дали сълзенето от очите на кучето ни или чесането му са причинени от алергия, а не от нещо друго?

Всяка драматична или рязка промяна в обичайното поведение на домашния ви любимец винаги изисква оценка от ветеринарен лекар. Има обаче някои улики, които могат да сочат към алергична реакция. Наблюдавайте поведението на домашния си любимец. Нормално ли е? Прекомерното близане, например, често може да се отхвърли като проява на стрес или нерви, а всъщност да е свързано с алергия. Дали няма някакъв установен модел? Симптомите влошават ли се през пролетта или есента? 

Някои признаци изискват незабавно посещение при ветеринарен лекар. Те включват неприятна миризма (може да бъде причинена от натрупване на бактерии или дрожди по тялото, вътре в ушите или между гънките на кожата), косопад и промени в поведението (например, кучето не е игриво или не се държи като себе си).

куче пролетСнимка: iStock

Как се лекуват симптомите на алергия при домашните любимци?

На първо място, има някои стъпки, които сами можете да предприемете, за да намалите излагането на алергени и да предотвратите последващите реакции. Винаги почиствайте вашето куче/котка, особено лапите, след като влиза отвън. 

За да ограничите количеството частици във въздуха, които след това влизат в дома си, събувайте обувките си веднага, след като прекрачите прага. Дръжте прозорците затворени, къпете кучето си с мек шампоан често.

Ветеринарният ви лекар може да препоръча и използването на антихистамини, но е много важно да се отбележи, че те не трябва да се прилагат без медицинско предписание. В зависимост от съществуващите условия, формулировки и дозировка, този тип медикаменти могат да бъдат токсични и дори да причинят смърт на домашния ви любимец.

куче пролетСнимка: iStock

Приемът на добавки с омега-3 мастни киселини (за противовъзпалителен ефект) и пробиотици също би подобрил състоянието на куче с алергия. 

Управление на сезонните алергии при кучетата чрез хранене

Друга възможност за облекчаване на проявите на сезонната алергия на вашето куче е чрез терапевтични храни, специално формулирани за помощ при кожни проблеми. Те могат да бъдат отличен вариант за допълване или дори – замествате на нуждата от по-скъпи медикаменти. Преди да въведете този тип храни в менюто на домашния си любимец обаче, обсъдете го с ветеринарния си лекар.

Въпреки че сезонните алергии се появяват всяка година, тяхното въздействие върху цялостното здраве и благосъстояние на вашето куче може да бъде намалено с подходящата превенция и своевременно лечение – още при наличие на първите признаци. Не всеки подход е подходящ за всяко четириного, но с малко проби и грешки в даден момент ще разберете как успешно да предпазите косматия си другар от неприятните прояви на сезонните алергии.

Вижте още: 

10 причини защо кучето ви се облизва

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Виж още