Първо посещение на кутрето в кучешкия парк

кученце парк Снимка: iStock

А ко имате малко кученце у дома, то сигурно с нетърпение чакате момента, когато ще можете да го заведете в близкия кучешки парк, където ще може да потича на воля и да си взаимодейства с други четириноги. 

Кога е безопасно да заведем кутрето в близкия кучешки парк?

Можете да заведете кученцето си в близкия кучешки парк или градинка без притеснения за здравето му, когато са му направени всички ваксинации. Обикновено това е на възраст около 16 седмици. Не се препоръчва да го правите по-рано (и като цяло да го извеждате), тъй като то все още е уязвимо за някои болести, които се предават от други кучета.

кученце паркСнимка: iStock

Добра идея е да започнете да водите питомеца си в близкия кучешки парк веднага щом стане безопасно, пишат от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

Това е чудесен начин да социализирате кученцето си – процес, който е най-добре да започне възможно най-рано.

Освен това, ако заведете домашния си любимец в близкия парк преди да навлезе в юношеството (обикновено около 6-месечна възраст), е по-вероятно да добие приятно първо изживяване. Повечето възрастни четириноги ще бъдат по-търпеливи с кутре, което не е овладявало кучешки маниери, но могат да подходят по-избухливо към напорист юноша. 

За какво да внимавате при първото си посещение в кучешкия парк

Като начало, задължително е да намерите кучешки парк с оградена част. Така ще сте спокойни, че кученцето ви няма да реши да тръгне в произволна посока. За да предпазите приятелчето си от претоварване, направете първото си посещение извън пиковите часове. Избягвайте тълпите след работа и през уикенда (най-вече в събота). Нека посещението ви да е кратко – около 20-30 минути са напълно достатъчни. Отидете пеша, вместо да шофирате или да използвате градския транспорт – така кученцето ви ще изгори малко енергия и ще се държи по-добре, когато пристигнете. 

кученце паркСнимка: iStock

Ако кучето ви идва винаги, когато го повикате, пуснете го без каишка веднага щом влезете в ограденото пространство на парка. Четириногите общуват помежду си главно чрез езика на тялото. За тях да бъдат на повод в нова социална ситуация е човешкият еквивалент на носенето на превръзка на очите на парти. Освен това, ако само вашият домашен любимец е вързан, а останалите не, това може да доведе до конфронтация и битки.

След това се разходете из пространството, вместо да стоите на едно място. Това донякъде ще задържи вниманието на домашния ви любимец върху вас. И разбира се, снабдете се с достатъчно торбички за боклук, за да почистите след него.

кученце паркСнимка: iStock

 

Виж още