Разгонено ли е кучето ми: симптоми, продължителност и етапи

куче разгонено Снимка: iStock

Р азгонването при кучетата е едно от най-големите притеснения на стопаните, без значение дали имат у дома мъжко или женско четириного. Много собственици на домашни любимци нямат желание питомците им да създават потомство, а за да се предотврати това, от съществено значение е да можете да разпознаете характеристиките на фертилния период при женската, напомнят от AnimalWised.

куче разгоненоСнимка: iStock

Разгонване при кучетата: симптоми

Разгонването при кучетата започва веднага, щом достигнат полова зрялост. Което настъпва на различна възраст, в зависимост от размера и породата на животното. Представителите на по-малките породи започват да показват симптоми на разгонване на възраст от шест месеца, тези със среден размер – малко по-късно, на около осем. Големите и гигантските породи се разгонват за първи път малко по-късно от останалите – някъде между 12-18 месец. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-честите симптоми, по които ще познаете, че едно женско куче е разгонено, са:

  • Вагинално кървене
  • Нервност
  • Загуба на апетит
  • Плач и стенания
  • Маркиране 
  • Опити за бягство
  • Промени в поведението
  • Ревност

Репродуктивният цикъл при женските кучета е разделен на четири фази: проеструс, еструс, диеструс и анеструс. Единствено през еструса е възможно чифтосването. Само тогава женската приема мъжкия и може да се осъществи зачеването. 

куче разгоненоСнимка: iStock

А какво да кажем за мъжките кучета?

Основната разлика между мъжките и женските кучета, що се отнася до разгонването е, че при мъжките няма фази. Напротив, те винаги са готови да се активират, ако доловят феромоните на разгонена женска в близост. Когато това се случи, ще забележите, че вашето мъжко куче става по-неспокойно и нервно. Може да се опита да избяга и да дърпа отривисто каишката си. Освен това, ще забележите увеличаване на следите от урина, скимтене, липса на апетит и тн. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Колко дълго продължава периода на разгонване при кучетата?

Обикновено етапът на еструс при женските кучета варира от седем до девет дни (средно), но всеки случай е различен. Общата граница варира от два до десет дни. От своя страна, мъжките нямат период на разгонване и са възприемчиви през цялото време, стига да получат стимул от феромоните на женските. 

Виж още