Различават ли кучетата ни събратята си по телевизията

куче телевизия Снимка: iStock

С обствениците на кучета се сблъскваме с редица странни поведения, свързани с домашните ни любимци. Ако косматият ви другар лае, докато гледате телевизия, то знаете, че това може да е едно от най-досадните неща, които могат да ви се случват. 

куче телевизияСнимка: iStock

Може би ще ви е любопитно да научите, че според последни изследвания,

кучето ви действително може да разбере, че вижда друго четириного на екрана. Това, разбира се, не важи за всички домашни любимци, но е факт, че някои от тях действително се чувстват длъжни да поздравят "онова животно, което лае от екрана". 

Dogsandcats.bg

Разпознават ли кучетата други четириноги по телевизията?

Изследователите вече знаят, че кучетата са в състояние да идентифицират изображения на други четириноги, когато им се покажат сред снимки на хора и други животни. Проучване от 2013 г., публикувано в списанието Animal Cognition, показва, че домашните ни любимци имат мозъчна система, сходна с човешката дотолкова, че им позволява да разграничават различните животински видове. И съответно – разбират, че срещу тях стои друго куче, когато го видят. Това е важна способност, определяща съвместния живот на групи животни, които трябва да „живеят и работят заедно“.

Вижте още: 

Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия

 

куче телевизияСнимка: iStock

Някои кучета може да са по-склонни да лаят по телевизията от други

Според National Geographic, дали кучето ви ще реагира на друго четириного, което види или чуе по време на любимото ви шоу, или просто ще го игнорира, е енигматична комбинация от личността и породата му. 

Ако животното на екрана привлече вниманието на вашия питомец, той може да наостри уши, да се приближи към телевизора и да го подуши, да започне да се оглежда в опит да открие къде е другото четириного или да започне да лае неконтролируемо. Докато друго куче може просто да пропусне този шум покрай ушите си. Някои домашни любимци са по-териториални или реактивни – при тях вокализацията е и по-често срещана, докато други са по-срамежливи или приемащи другите кучета като цяло.

куче телевизияСнимка: iStock

Любопитна тенденция е, че пастирските и овчарските породи може би се интересуват една идея повече от кучета, които виждат или чуват, отколкото други като териерите, например. 

Какво да направите, ако кучето ви лае силно, докато гледате телевизия

Ако вашето куче лае, когато ви види или чуе по телевизията, това може от сладко – поне в началото, да стане досадно и неприятно, ако се случва всеки път. Както при всички неща, свързани с поведението на домашния ви любимец, ако искате да го промените, постигайки дългосрочни резултати – положителното подсилване е ключът. Или с други думи – разсейване. Било то с лакомства или играчки – идеята е да се уверите, че вниманието на домашния ви любимец е фокусирано другаде, а не върху случващото се на екрана.

куче телевизияСнимка: iStock

В заключение – някои кучета явно разпознават и са по-склонни да лаят други четириноги, докато гледат телевизия. Това важи най-вече за овчарските или кучетата-пазачи, които са по-териториално ориентирани или по-чувствителни към движение.
Виж още