Разпознават ли кучетата други животни по телевизията

куче телевизия Снимка: iStock

В сички сме гледали онези забавни видеа по телевизията на кучета, които сякаш реагират на това, което се показва от екрана. Независимо дали се опитват да хванат или подушат топка по време на тенис мач, лаят по котки или скимтят, защото не ги включват в игрите по телевизията, тези четириноги изглеждат, сякаш разпознават (или поне донякъде), какво се случва пред тях. Но дали това действително е вярно? 

куче телевизияСнимка: iStock

Разпознават ли кучетата други животни, когато ги виждат на телевизионния екран?

Съществуват научни доказателства, че някои кучета, в зависимост от породата, възрастта и други генетични фактори, действително са в състояние да възприемат изображенията, които изникват пред очите им, когато включим телевизора. При това – донякъде подобно на начина, по който го правим ние! Това е особено вярно в случаите, когато те се движат и издават специфични звуци, които кучето асоциира с даденото животно. И ако, разбира се, го е виждало  преди. 

Така че, краткият отговор на този въпрос е да, вашият домашен любимец може да разпознае други животни по телевизията и действително понякога има и ответна реакция! 

Dogsandcats.bg

куче телевизияСнимка: iStock

Знаците, че вашето кученце разпознава друго животно по телевизията

Дали вашето куче може или не да разпознае други животни по телевизията, зависи от различни фактори, включително породата, житейския му опит, характерът му и др. Въпреки това, има някои сравнително общи признаци, които са валидни за голяма част от четириногите и които те показват в моментите, когато виждат нещо познато на малкия екран. 

Проучвания показват, че реакцията на кучето към определени неща от живота, включително – към това, което виждат по телевизията, се определя от неговата личност.

Някои четириноги могат да се ентусиазират и възторжено да започнат да тичат из стаята, опитвайки се да „проследят“ животното на екрана до мястото, където смятат, че е отишло то, след като го загубят от очи. Други може да лаят развълнувано или да се опитват да гризнат телевизора. Трети пък може и да са в състояние да разберат, че на екрана пред тях действително има друго животно, но то не си заслужава вниманието им. В този случай те ще го игнорират или ще се държат така, сякаш го няма. 

куче телевизияСнимка: iStock

Сред най-явните признаци, които показват, че вашият космат приятел разпознава това, което се излъчва по телевизията, са:

  • Уши, обърнати напред
  • Скована или напрегната поза на тялото
  • Потрепване, ръмжене или хленчене при всеки звук
  • Широко отворени очи, вперени в телевизора или към пространството, където трябва да бъде животното
  • Затворена уста
  • Изправена опашка

Науката зад кучетата и телевизорите

На база проведени изследвания учените твърдят, че четириногите ни другари всъщност виждат и регистрират изображения по-бързо, отколкото го правим ние. Това на практика означава, че нашите домашни любимци виждат какво се случва на малкия екран пред нас по-бързо, отколкото самите ние. Ако кадрите идват бавно, за зрението на нашето куче, телевизорът ще изглежда трептящ или замъглен. И, подобно на хората, ако картината е лоша, доста по-малко вероятно е те изобщо да й обърнат внимание.

куче телевизияСнимка: iStock

Тъй като вече имаме цифрова телевизия с високо качество на образа обаче, кучетата ни стават все по-способни да гледат какво се случва на малкия екран, заедно с нас. Кадрите вече идват по-бързо, съответно – липсва замъгляване и трептене, а това позволява на животното да се фокусира и да обръща повече внимание на образите пред себе си. 

Колкото по-висока е разделителната способност и колкото по-бързо изображението се възпроизвежда на вашия телевизор, толкова по-слято е то в очите на вашето куче.

И не на последно място, не бива да забравяме, че домашните ни любимци виждат цветовете по различен начин в сравнение с нас. Проучванията показват, че светът за косматите ни другари е в два цвята – син и жълт. В резултат на това четириногите може да не са в състояние да видят програми извън своя цветовия спектър.

кучеСнимка: iStock

Да погледаме телевизия заедно с кучето си!

Ако искате вашият домашен любимец да прекарва известно време с вас на дивана, има някои начини да постигнете това. 

Основното нещо, което трябва да направите, за да накарате четириногото си приятелче да стои мирно и да гледа телевизия с вас, е да го превърнете в положително преживяване. Всеки път, когато седнете в очакване на любимото си шоу, повикайте косматия си спътник и го насърчете да скочи на канапето до вас (ако по принцип му е позволено, разбира се). Дайте му лакомство, а след това му отправете команда да остане мирно до вас. Похвалете го и повтаряйте този процес до тогава, докато самото животно разбере, че да полегне до вас, докато сте пред телевизора е нещо хубаво. 

Вижте още: 

Разпознава ли кучето гласа ни по телефона

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

Виж още