Ревнуват ли кучетата от смартфона ни

куче Снимка: iStock

З вучи ли ви познато следната картинка: Прибирате се от работа, изморени и единственото ви желание, преди да се заемете с рутинните си задължения, е да се отпуснете удобно на дивана в хола, с телефона или таблета в ръка. Наваксвате със социалните мрежи, преглеждате любимите си сайтове или новините от деня. Твърде често обаче, този навик никак не допада на кучето ви, което бърза да дойде до вас и да привлече вниманието ви. По всички възможни начини – дори, понякога, това да включва буквално да избута устройството от ръцете или скута ви. 

кучеСнимка: iStock

Няма как да отречем, че това поведение на домашните ни любимци, само по себе си, е изключително очарователно. Но след като се повтаря почти всеки ден става и мъничко дразнещо. И няма как да не се запитаме – дали косматият ни другар действително разбира какво представлява смартфонът ни? И възможно ли е да ревнува от него? 

Може би ще ви е интересно и леко шокиращо да узнаете, че според специалистите нашата мания да гледаме постоянно „в екрана“ на нещо – смартфон, лаптоп, таблет, оказва негативен ефект и върху домашните ни любимци. 

Dogsandcats.bg

Как кучетата показват ревността си?

Според проучване от 2014 г., проведено от екип експерти от Университета в Сан Диего, кучетата показват признаци на ревност, когато любимите им собственици обръщат внимание на други неща, но не и на тях. За целите на експеримента учените са заснели реакциите на четириноги, докато техните хора ги игнорират и вместо това – си взаимодействат с реалистично по размери на тях плюшено куче, пластмасов фенер или книга. Кучетата реагирали на различните предмети идентично: първо докосвали стопанина си, после – обекта, а след това заставали с вдигната опашка, опитвайки се да се „намърдат“ между човека и предмета. Така учените са стигнали до заключението, че четириногите изглежда притежават инстинктивно чувство на ревност, което се проявява, когато член на глутницата им (т.е. техният човек) обръща твърде много внимание на нещо друго, освен на самите тях.

кучеСнимка: iStock

Любопитно е да вметнем, че при котките също се наблюдават признаци на ревност в случаите, когато собствениците им „заплашват“ връзката им. Мяукащите домашни любимци реагират с палитра от емоции и действия като ръмжене и съскане спрямо обекта/съществото, което отнема вниманието на стопанина им от тях. Често, ако изпитват ревност, котките са склонни и да се крият, докато други стават разрушителни ако се усещат пренебрегнати. 

Така че – най-добре е както за вас, така и за домашния ви любимец, ако можете да сведете до минимум ситуациите, които биха предизвикали ревност. 

Какво мислят нашите домашни любимци за всички екрани в живота ни?

Котките и кучетата смътно разбират, че има нещо, което ни кара да гледаме различните устройства с екрани, които са се превърнали в част от ежедневието ни. Но всъщност, животните не са в състояние да разберат какво точно се случва или какво правим с тях. Очите на кучетата не могат напълно да обработят информацията от малкия екран на смартфона ни. Котките, които имат малко по-добро зрение, понякога могат да се заинтересуват от екрана на таблета ви, например. Но най-вероятно – защото вие му обръщате внимание. 

кучеСнимка: iStock

Малко вероятно е домашните ни любимци да разбират защо се взираме в екраните, но за сметка на това питомците ни със сигурност отбелязват колко много време им обръщаме.

И бъдете сигурни, извън всякакво съмнение е, че идеята, че предпочитате да си „цъкате“ на смартфона, вместо да играете с кучето си, искрено го натъжава.  

Всъщност, оказва се, че нашата привързаност към смартфона ни може да навреди на отношенията с домашния ни любимец. Напомняме ви, че кучетата разчитат на нас за всичко: храна, подслон, игри, упражнения и внимание. Така че, когато (съзнателно или не) променим част от тези рутинни действия, добавяйки време пред таблета или телефона си, това може да депресира животните.

Объркването им идва и от факта, че те не знаят какво да правят, виждайки, че най-важният член на глутницата им обръща внимание на нещо, от което те не са част. За да ви стане по-ясна ситуацията, ще направим една аналогия. Нека се върнем назад към дивия произход на кучетата – ако един от вълците в глутницата, да речем, просто стои и се взира в някое дърво цял ден, дори, когато е време за лов, би изглеждало доста странно (меко казано) за останалите й членове, нали? Е, най-вероятно никой не би чакал въпросния вълк да се „осъзнае“ и останалите просто биха го оставили със заниманията му, приемайки, че той вече не е част от глутницата им. 

кучеСнимка: iStock

Тъй като нашите домашни любимци не са в състояние да разберат, че смартфоните ни са нещо повече от обикновен предмет, нашата мания да прекарваме часове, взирайки се в тях, може би също им изглежда толкова странна. 

Ревността води до поражения

Според последни проучвания, докато някои домашни любимци просто не разбират или са искрено озадачени от вниманието, което отделяме на смартфона си, то част от тях намират за „нужно“ да ни покажат колко са разочаровани от поведението ни…увреждайки въпросната техника. 

Според проучване на база инцидентите с домашни любимци и повредени уреди, проведено през 2014 година, оказва се, че 28 милиона собственици на домашни любимци в САЩ са докладвали, че питомецът им е повредил някое от електронните устройства в дома им. 

кучеСнимка: iStock

Домашните любимци най-често повреждат кабели (41%), смартфони (30%) и лаптопи (12%). А 25 процента от анкетираните признават, че техните четириноги другари са повредили устройствата, докато самите те са ги използвали. Което, ще се съгласите, сочи, че именно ревността към въпросния предмет е „вдъхновението“ за унищожаването му.

Разбира се, проучването, което цитирахме няма как с абсолютна точност и сигурност да свърже ревността на домашните ни любимци с щетите по електрониката в дома, където те живеят. Но... нека кажем, че едва ли смартфоните са привлекателна играчка за животните. 

И въпреки че не можем да определим точната степен, ясно е, че нашите любими кучета и котки със сигурност не са във възторг, че отделяме толкова време на социалните мрежи, вперили поглед в телефона си, вместо на тях. Така че, за да има мир и хармония (а и да не рискувате), може би е добре да си правите от време на време технологична почивка. Освен това – едва ли една картинка или меме могат да са толкова невероятни, колкото сутрешното събуждане от домашния ви любимец, който искрено иска да ви приветства с настъпването на новия ден!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Разпознава ли кучето гласа ни по телефона

Безопасно ли е да правите секс пред кучето си

Виж още