С куче на обществено събитие: съвети за безопасно и щастливо прекарване

куче фестивал Снимка: iStock

С настъпването на пролетните и летните месеци, фестивалите и събитията на открито все по-често намират място в социалния ни календар. Те са чудесен начин да излезете и да се насладите на всичко, което хубавото време навън може да ви предложи. А защо на добавите към преживяването и косматия си другар? 

куче фестивалСнимка: iStock

Много събития на открито приветстват четириногите посетители толкова, колкото и техните двукраки придружители. За това, преди да започнете да се подготвяте за избрания от вас фестивал или обществена проява, проверете дали е подходящ за домашни любимци. И не забравяйте, че дори питомецът ви да е добре обучен, разсейването, което е неизбежно на подобни места, може да се окаже известно предизвикателство. Така че – предлагаме ви няколко полезни съвети, които да опитате, за да имате по-безопасно и щастливо празнично изживяване с кучето си, разбира се!

  • Винаги, винаги дръжте кучето си на каишка

Повечето фестивали изискват кучето ви да бъде вързано на повод. Освен това, по този начин ще го предпазите от изкушението от всички изкусителни миризми, гледки и звуци. И от нежелани взаимодействия с други кучета. Препоръчваме ви да използвате стандартна каишка, а не прибираща се, когато водите животното на публични събития. Нагръдникът може да бъде по-удобен вариант, ако кучето ви е склонно да се дърпа, когато върви.

Dogsandcats.bg

куче фестивалСнимка: iStock

  • Хидратирайте се често

На много събития и фестивали, където домашните любимци са добре дошли има станции с купички за вода. Имайте предвид обаче, че най-добрият и безопасен вариант е да носите собствена сгъваема паничка, тъй като споделянето на купи може да пренесе някои заболявания. 

  • С повишено внимание около храната!

Повечето фестивални храни не се препоръчват за кучета. Нахранете домашния си любимец, преди да посетите събитието, така че той да бъде по-малко разсеян от всички апетитни миризми, с които ще се сблъска там. И се уверете, че не похапва тайно изхвърлена или изпусната храна на земята.

  • Намерете сенчесто място

Намерете хубава сенчеста зона, където вие и вашето куче можете да отморите и да избягате от силните слънчеви лъчи. И внимавайте за признаци на топлинен удар или прегряване, които включват прекомерно задъхване и слюноотделяне. 

куче фестивалСнимка: iStock

  • Вземете със себе си утешителни играчки

Докато си почивате на сянка, извадете любимата топка на кучето си, с която то обича да си играе. И която ще го накара да се отпусне, поне за момент. Фестивалите са забавни, но шумът и врявата могат да създадат свой собствен вид стрес. Кратка игра с нещо познато може да запази четириногото спокойно и щастливо. А като бонус – играчките ще ангажират вниманието на косматия ви другар за известно време, за да си вземете почивка и да общувате с приятелите си.

  • Не забравяйте да почистите след себе си

Вземете във фестивалната си чанта няколко торбички за отпадъци, когато възникне нужда. Да бъдеш отговорен посетител на определено събитие включва да поддържаш чистотата след себе си, за да могат всички да се наслаждават на прекарването си. А и така увеличавате шанса организаторите да допускат кучета на него и следващата година. 

И след като сте направили всичко това, и въпреки усилията ви не изглежда, сякаш домашният ви любимец се наслаждава на изживяването, молим ви, не го карайте да стои на място, което очевидно не му носи положителни емоции. Не всички кучета обичат да са навън сред тълпата. И няма нищо лошо да се съобразите с предпочитанията на косматия си другар и или да си тръгнете по-рано от събитието, или да го оставите у дома, докато се върнете. В края на краищата, и вие не бихте искали някой да ви кара да присъствате някъде, където не ви е приятно, нали?

 

Виж още