С половинката се разделяте – кой взима кучето

куче Снимка: iStock

К огато решим да споделим живота си с домашен любимец, ние правим множество избори – още от самото начало. Отделяме време, за да направим списък на всички неща, които биха направили кучето ни щастливо и здраво. Обсъждаме с всички членове на семейството си правилата за възпитанието на четириногия ни приятел, спорите за това колко лакомства да получи и каква храна да му давате…Избирате точния ветеринарен лекар и се грижите за всичко, което би помогнало косматия ви другар да се чувства добре.

Да, що се отнася до отглеждането, социализацията и възпитанието – няма две мнения, собствениците са свикнали да дават всичко от себе си. За това и често не се замисляме, че животът може да ни изправи пред ситуации, за които не сме подготвени – просто, защото не са били част от нашия „план“. Като например – да се разделим с любимия. Онзи човек, с когото сме взели решение заедно да си вземем куче. И същият този, с когото пътищата ни по една или друга причина се разделят.

Колкото и тъжно да е, семействата на домашните любимци често се разпадат, а това може да се окаже известно предизвикателство за четириногите – дори и собствениците им да имат най-добри намерения.

За разлика от ситуацията  с децата при развод, що се отнася до домашните любимци няма установени законови рамки или насоки и едва ли някой би се ангажирал да вземе решение при кого от двамата партньори следва да остане животното. 

Dogsandcats.bg

Ако вие или ваш близък сте изправени пред подобна ситуация, няма как да не се питате кое е най-доброто възможно решение, за да се намали максимално стреса от раздялата у домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

За съжаление, лесен или универсален отговор на въпроса: „Как да решим кой да получи кучето?“ няма. Много и различни са факторите, които се вземат предвид при това решение. За да ви дадем някои насоки ще се спрем по-подробно на три от тях. Обмислете ги внимателно – може би изводите, които ще си направите ще ви помогнат да решите бъдещата съдба на четириногия си другар. 

  • С кого е живял през повечето време домашният любимец?

Ако кучето ви е „дошло“ в дома ви заедно с единия човек, а не сте си го взели двамата – като семейство, след началото на връзката ви, значи отговорът е една идея по-лесен. Логично е четириногото да остане с първоначалния си собственик. Най-вероятно то е свикнало и е по-привързано към него. Разбира се – винаги има изключения от правилото, но в по-голямата си част това е най-справедливият, честен и добър избор.

  • Къде кучето ще има по-добри условия за живот?

Домашните любимци се нуждаят от рутина, която да следват. Това е техният начин да се чувстват спокойно, комфортно и щастливо – в дългосрочен план. Когато обмисляте къде да живее косматият ви приятел след като сте взели решение да се разделите с половинката си, важно е да вземете предвид коя нова среда ще бъде по-близка и благоприятна спрямо досегашния начин на живот на кучето ви.

куче семействоСнимка: iStock

Ако бившият ви партньор живее на място с по-голям двор или работното му време позволява да е повече време около животното и да се грижи за нуждите му – изборът трябва да е ясен. Тук не става въпрос за лични мотиви или егоизъм – опитайте се те да не замъгляват преценката ви, за да сте максимално честни и отговорни към домашния си любимец. Той няма вина за краха на вашите отношения и заслужава само най-добрия възможен вариант.

  • Къде вашият домашен любимец ИСКА да отиде?

Може и да не ви е неприятно да го признаете, но всички домашни любимци имат своя любима личност в семейството. И това може и да не сте вие. Ако имате куче, което е силно привързано към вас, възприема ви за „своя човек“, слуша ви и ви обича безрезервно – то следва да остане при вас. И вашият партньор трябва да уважава това. Идентична е ситуацията и ако вашият домашен любимец обича бившия ви – тогава трябва да го „пуснете“. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте – това, че вие и вашият партньор се разделяте не означава, че все още не можете да отглеждате домашния си любимец заедно. Ако сте в добри отношения – направете си график, които да позволи и на двама ви да прекарвате качествено време с косматия си другар. Всичко е такова, каквото вие го направите. Постарайте се да е най-доброто за кучето ви – защото то го заслужава!

 

Вижте още:

Безопасно ли е да правите секс пред кучето си

Виж още