Самоед - кучето, известно с усмивката си

Самоед Снимка: iStock

У смивката - това е една от най-разпознаваемите черти на Самоедите. И макар да може да се припише на обърнатите ъгли на устата им, собствениците на Самоеди ще ви кажат, че тя напълно съответства на щастливата личност, която те притежават!

Освен че имат поразителен външен вид, отличаващ се с красива пухкава бяла козина, Самоедите могат да се похвалят с естествено усмихнатото си изражение, което трудно се забравя!

СамоедСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Интересното е, че въпреки очарованието на тези четириноги, „усмивката“ им не е никак случайна. Обърнатите ъгли на устата на тези кучета са умишлено създадени с една основна цел, пишат от Американския киноложки клуб. Продължете да четете, за да разберете коя е тя!

Защо Самоедите са сякаш винаги усмихнати?

Както споменахме, обърнатите нагоре ъгли на устата на Самоеда, които толкова силно наподобяват усмивка, не са само за украса.Тази черта е селективно отгледана, за да предпазва кучетата от лигавене. И докато само по себе си това не е нещо необичайно – всички четириноги се лигавят в по-малка или по-голяма степен, това поведение е по-проблематично в райони със студен климат. Просто, защото там лигите бързо се превръщат в ледени висулки. Ето защо в родината им обикновено наричат Самоедите „усмихнатите впрегатни кучета“.

СамоедСнимка: iStock

Какво прави Самоедите истински щастливи?

Самоедите са приятелски настроени, привързани кучета, които се разбират чудесно с деца. Въпреки че изглеждат така, сякаш винаги са усмихнати, представителите на породата действително са с весел нрав. А ако искате да зарадвате допълнително вашия Самоед, ето няколко неща, които ще направят живота му още по-щастлив!

  • Повече възможности за игра

Самоедите са много игриви кучета, които никак не обичат да седят на едно място. Те се радват на ежедневните разходки, игри и упражнения. Вашият домашен любимец ще бъде много щастлив, ако имате възможността да му осигурите достатъчно физическа активност на открито, особено в студено време. 

СамоедСнимка: iStock

  • Качествено време със семейството

Да бъдат близо до семейството си е нещо, което Самоедите силно желаят. Така че вашият общителен по природа питомец ще бъде безкрайно щастлив, ако има компания през деня, за да задоволи нуждата си от социализация.

  • Приемане на гости

Самоедите са приятелски настроени кучета, които обичат да срещат и поздравяват различни хора. Представителите на породата не са най-добрите пазачи – те по-скоро ентусиазирано ще посрещнат и поздравят всеки посетител, щастливо подскачайки около него. 

СамоедСнимка: iStock

  • Редовен груминг

Ако свикнете вашия Самоед да посещава груминг салон от ранна възраст и създадете положителни асоциации с него, ще бъдете благословени с куче, което ще седи неподвижно и щастливо ще се наслаждава на подстригването и поддържането на козината му.

СамоедСнимка: iStock

Любопитен факт: Вълната, получена от подкосъма на Самоедите, в миналото се предяла на прежда. И се смятало, че е близо 80 процента по-топла от тази, произведена от овце. 

  • Наоколо да има деца

Добре социализираните Самоеди обичат компанията на деца. 

  • Вашето внимание!

Вашият Самоед би направил всичко за още малко внимание, бъдете сигурни в това! Това означава, че домашният ви любимец е готов да се примири дори с носенето на шапка или очила, само, защото сте му ги сложили вие и това го кара да се чувства изключително специален!

СамоедСнимка: iStock

 

Виж още