Спят ли големите кучета повече, отколкото малките?

куче спи Снимка: iStock

О чевидно е, че кучетата спят много! Чували ли сте обаче твърдението, че малките кучета като Чихуахуа са по-енергични и спят по-малко от големите си събратя като Мастифите, например. Но дали е вярно? И действително ли някои кучета имат нужда от повече сън, спрямо други?

Количеството сън, от което се нуждае вашето куче, зависи от неговата възраст, порода и общо здравословно състояние. Средно четириногите спят от 12 до 14 часа на ден. Може да ви изглежда, че домашният ви любимец сякаш постоянно си дремва, но ако става дума за малко кутре, то нормалното е синоним на повече! Специалистите от Американския киноложки клуб потвърждават, че кутретата могат да спят до 20 часа на ден. Щом домашният ви любимец навлезе в зряла възраст, очаквайте средно около 14 часа сън.  

куче спиСнимка: iStock

По-възрастните кучета спят много повече поради различни причини: те се уморяват по-лесно, необходими са им повече усилия, може да страдат от артрит, да не искат (или да не могат) да се движат толкова много, да са мудни поради по-бавен метаболизъм, причинен от нещо като хипотиреоидизъм.

Dogsandcats.bg

Навици за сън при кучетата

Когато хората си легнем, често ни отнема известно време, за да заспим дълбоко и действително да се почувстваме отпочинали. Въпреки че моделите на сън при четириногите включват късовълнов сън (SWS) и REMсън, точно, както при хората, останалите им навици, свързани с пълноценната почивка са доста различни. 

На човек са му необходими около 90 минути, за да навлезе в дълбоката фаза на съня (включващ бързо движение на очите или наричан още REM сън). Това е една от причините, поради които хората обикновено дремваме по няколко часа наведнъж – през нощта, а не спим разкъсано през целия ден, както правят много животни. 

куче спиСнимка: iStock

Кучетата, от друга страна, преминават в REM сън едва след около 20 минути щом затворят очи. Тъй като това се случва доста бързо, често ще видите четириногите да потрепват, скимтят или издават други звуци – дори и ако са си легнали едва преди няколко минути. 

И докато изглежда, че вашето куче спи всеки път, когато го погледнете, то всъщност трябва да имате предвид, че животното не е във фаза на дълбок сън през повечето време. Цялостният модел на спане на животното включва по-кратки отрязъци през деня и нощта, прекарани в дрямка. 

Друго характерно за навиците на сън на домашните ни любимци е, че те могат да се събудят от дълбокия си сън по-лесно от хората. Така че, въпреки че ви изглежда, сякаш кучето ви спи непробудно и нищо не може да го притесни или стресне, то във всеки момент може да чуе някой да кара колело в близост до процореца ви и да се събуди моментално, за да излае по него.

куче спиСнимка: iStock

Големите породи кучета и съня

Доказателствата изглежда сочат, че големите породи спят повече от малките, въпреки че проучванията по темата са ограничени. Ветеринарните лекари като цяло са съгласни, че по-големите четириноги се нуждаят от повече метаболитна енергия, за да поддържат тялото си, но и от повече сън, за да се възстановят сред каквато и да е било активност.

От друга страна, по-малките кученца като Болонка или Чихуахуа могат просто да се задоволят да релаксират заедно със стопаните си, подремвайки в скута им. Специалистите споделят, че по-дребните четириноги не трябва да изразходват толкова енергия, за да движат телата си, както правят големите кучета, така че не се нуждаят от толкова много възстановяване чрез сън.

куче спиСнимка: iStock

Размер на мозъка на кучето и връзката му със съня

Не само породата е определяща за това колко спи едно куче. Науката е достигнала до някои интересни изводи, когато става въпрос за размера на животните и съня. Като цяло, големите бозайници спят по-малко от малките, тъй като дребосъците имат по-бърз метаболизъм и трябва да се хранят по-често. По-едрите животни от друга страна, имат по-дълги цикли на сън. И не на последно място – животните с по-големи мозъци се нуждаят от повече REM сън. 

Кога сънят идва твърде много?

Трудно е да се определи количеството сън, което преминава от нормално в графата „прекомерно“ при едно куче, тъй като има много фактори, които влияят върху това от какво количество почивка има нужда дадено животно. А това е индивидуално за всеки домашен любимец. 

куче спиСнимка: iStock

Въпреки това, експертите препоръчват да проследите по-отблизо цялостното здраве и поведение на домашния си любимец. Особено, ако забележите, че животното прекарва в сън повече от 15 часа на ден. Наблюдавайте дали животното изглежда здраво, щастливо и активно през останалите 9 часа, преди да се разтревожите твърде много от прекомерния му сън. В случай, че питомецът ви изглежда летаргичен, докато е в будно състояние или видимо не се чувства добре, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Имайте предвид и, че кучетата лесно се приспособяват към графика на стопаните си, така че са склонни да спят повече, когато не получават внимание. Проверете сами – ако сте будни и активни, четириногият ви другар вероятно ще иска да бъде с вас и да се забавлявате заедно.

Има някои доказателства, които предполагат, че големите кучета спят повече от малките. Това е така, защото по-едрите домашни любимци имат нужда от повече метаболитна енергия, за да поддържат големите си тела. И докато на нас 12-14 часа сън ни се виждат много, всъщност това е съвсем нормално за едно куче! Нуждите от сън на домашните ни любимци варират в зависимост от възрастта, породата и физическата активност на животното, така че не е лесно да се определи колко часа почивка са му необходими. 

куче спи леглоСнимка: iStock

Ако косматият ви другар е физически активен през деня, това може да означава, че се нуждае от повече сън. И обратното също е вярно – неактивното четириного може да дремва повече поради това, че не разполага с много стимулация в околната си среда. 

По-възрастните кучета и малките кутрета се нуждаят от повече часове сън на ден, отколкото животните в зряла възраст, така че нямате причини за притеснение, освен ако не смятате, че се случва нещо нередно. Наблюдавайте поведението на питомеца си, докато е буден, като следите дали животното изглежда здраво и щастливо. Време е да уведомите ветеринарния си лекар, ако забележите промяна в навиците на сън или в поведението на питомеца си, която може да е свързана с медицинско състояние или стареене.

куче лапиСнимка: iStock

 

Виж още