Стрес и диария при кучета – защо са свързани?

куче диария Снимка: iStock

А ко някога сте били подложени на силен стрес, свързан с работа, финанси, семейни проблеми или други обстоятелства, вероятно сте забелязали ефектите, които той е имал върху тялото ви. Може би сте получили стомашно разстройство, проблеми със съня или учестен пулс? Стресът обаче може да повлияе не само на нас, но и на домашните ни любимци. При това – по подобен начин, като доведе до храносмилателни проблеми и промени в поведението. 

куче диарияСнимка: iStock

Може ли стресът да причини диария при кучетата? Да,

вашият домашен любимец може да получи диария в следствие на стрес и е важно да предприемете действия, за да му помогнете, ако това се случи.

Dogsandcats.bg

Стресов колит при кучетата

Стресът може да причини колит при кучетата. Колитът представлява възпаление на дебелото черво - състояние, което може да причини различни неразположения, включително и диария. 

Ако вашето куче има колит, то ще демонстрира симптоми, които включват: 

 • По-честа дефекация
 • Прясна (червена) кръв в изпражненията
 • Слуз в изпражненията
 • Напрягане при дефекация
 • Метеоризъм
 • Намален апетит
 • Произвеждане на по-малко количество изпражнения по-често
 • Полуформирани или течни изпражнения

Ако домашният ви любимец има диария, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да определите причината и да осигурите правилното лечение. Понякога диарията може да е симптом на по-сериозен проблем и трябва да й обърнете внимание незабавно, особено ако животното проявява и други признаци, като загуба на апетит, треска, дехидратация, повръщане и слабост. 

куче диарияСнимка: iStock

Диагностициране на стресова диария при кучета

За да диагностицира проблема на вашето куче, ветеринарният лекар вероятно ще ви попита за скорошни промени в живота на животното – включително що се отнася до диета, големи събития у дома и скорошни заболявания. След това специалистът ще вземе проба от изпражненията, за да я тества за чревни паразити и инфекция.

В зависимост от физическия преглед и историята на симптомите, вашият ветеринарен лекар може да поиска да проведе и други тестове, като кръвна картина, рентгенова снимка или ултразвук.

Лечение на стресов колит при кучетата

Ако ветеринарният ви лекар установи, че кучето ви няма инфекция, основно заболяване или друго състояние, което да причинява диария, и смята, че симптомите могат да се дължат на стресов колит, значи нещата са във вашите ръце.

куче диарияСнимка: iStock

Освен план за лечение, включващ специална диета за успокояване на възпалението и лекарства за овладяване на диарията, важно е да предприемете мерки за минимализиране на стреса в живота на питомеца си. 

Стрес, безпокойство и диария – намерете източника

Ако кучето ви има диария поради стрес, важно е не само да лекувате медицинското състояние (симптоматиката), но и да се обърнете към това, което причинява неразположението. Четириногите могат да станат тревожни поради различни неща, включително:

 • Преместване;
 • Член на семейството, който се е изнесъл;
 • Представяне на нов домашен любимец;
 • Скръб за член на семейството ви или друг домашен любимец;
 • Пътувания и почивки;
 • Време, прекарано в кучешки хотел;

Ако е възможно, опитайте се да премахнете източника на стрес или работете с ветеринарния си лекар, за да помогнете на животното да се адаптира по-добре с промените в живота си. 

куче човек стресСнимка: iStock

Признаци на стрес при кучетата

Вашето куче може да демонстрира безпокойството си и по други начини, така че не забравяйте да следите поведението му за допълнителни признаци, че не се чувства добре и нещо го тревожи. Може да забележите липса на апетит, кучето да се изолира от хора или други четириноги, да започне да спи повече и да изглежда летаргично. Необичайната и непредизвикана агресия към други домашни любимци или хора също не е изключена. 

Не забравяйте, че диарията може бързо да дехидратира вашия домашен любимец, така че се свържете с ветеринарния си лекар, ако проблемите на косматия ви другар продължават повече от 48 часа. 

Вижте още: 

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

Какво причинява диария при кучетата

Виж още