Какво причинява диария при кучетата

куче Снимка: iStock

А ко отглеждате куче, то добре знаете, че разстройството на стомаха, известно още като диария, се проявява и при домашните ни любимци. И макар в повечето случаи да няма за какво да се притесняваме, освен за дискомфорта на четириногия ни спътник, има случаи, в които това е индикация за по-сериозен здравословен проблем. 

Външните признаци на разстройството при кучетата няма как да не ви подскажат, че то страда от диария. Това състояние може да настъпи внезапно и да продължи от ден-два до няколко седмици, дори месец. Освен коремни спазми и необходимост от по-чести разходки с цел облекчаване на червата на животното, диарията често води и до обезводняване на животното. За това - ако имате съмнения, че нещо не е наред, задължително посетете ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Ето и кои са най-честите причини кучето ни да има диария:

Dogsandcats.bg
  • Непоносимост към определени храни при малките кученца

При кутретата диарията се случва по-често поради невъзможност да усвоят някои храни. Ако се касае за подобен случай, то ще познаете по това, че разстройството обикновено настъпва непосредствено след ядене. Дължи е на това, че малкото животно не може да преработи някои вещества, съдържащи се най-вече в млякото, зеленчуците и сиренето. За да възстановите чревния баланс – 20-часово прочистване само на вода ще свърши работа.

  • Промяна на диетата

Внезапната промяна в храната може да разстрои стомаха на вашето куче. За това – когато сменяте марката кучешка храна най-добре е да го правите плавно, а не изведнъж да „превключвате“ от едната на другата. Общите препоръки в тези случаи са бавно да увеличавате новата храна, намалявайки настоящата в продължение на поне седмица. 

Вижте още: Как правилно да сменим храната на кучето си

  • Развалена храна

Ако кучето ви е хапнало нещо развалено, което е „открило“ в коша за боклук или по пода, разстройството му е „в кърпа вързано“, както се изразяват някои ветеринари. Важно е да следите състоянието на любимеца си, защото в редки случаи по този начин може да се развие панкреатит. 

кучеСнимка: iStock

  • Бактериална инфекция или вирусно заболяване

Диарията на вашето куче може да е причинена от бактерии, скрити в сурово или неправилно приготвено месо, както и такова, което е оставено да престои известно време. Те се съдържат и в старите зеленчуци. В този случаи разстройството на стомаха може да е по-продължително и обикновено е съпътствано със силно миризливи изпражнения, комбинирани с отпаднал вид на кучето. Лечението на инфекцията включва антибиотици и диета, задължително предписани и обсъдени с вашия ветеринар. Ако се касае за вирус, то освен гореспоменатите симптоми, домашния ви любимец има и липса на апетит, повръщане, летаргия, кашлица и повишена температура. 

Вижте още: Какво ни показва вида на екскрементите на кучето

  • Чревни паразити

Най-често те се озовават в стомаха на кучето ви чрез различни водоизточници като локви, езера, застояла вода, съдържат се и в животински изпражнения. Ще познаете това състояние по състоянието на изпражненията на животното, които са по-меки, покрити със слуз и значително по-миризливи от обикновено, съпроводени с чести изхождания. Лечението включва посещение при ветеринар, които ще ви изпише противопаразитен препарат.

  • Натравяне с токсични вещества

Един от първите признаци, че кучето ви е изяло нещо отровно или токсично е диарията. Това може да е някое градинско цвете като бръшлян, момина сълза или нарцис, както и почистващи препарати, човешки лекарства и какво ли още не. При тези случаи диарията е честа, съпровождана от силна миризма, придружена с повръщане. Задължително е посещението при ветеринар, които да назначи лечение.

кучеСнимка: iStock

  • Алергична реакция

Ако вашето куче има алергия, за която не знаете, то неговият организъм, разпознавайки проблема, ще се опита естествено да премахне алергените. Освен диарията, ще познаете това състояние и по специфичните симптоми като: хрема, кихане, постоянно облизване и дъвчене на лапите, чесане.Алергичната реакция може да бъде предизвикана от много неща – задължително посетете ветеринар, за да откриете проблема.

  • Поглъщане на чужд обект

Вроденото кучешко любопитство често не познава граници. За това, не са редки случаите, в които вашият домашен любимец, играейки си с нещо малко, може без да иска да го погълне. Ако чуждият предмет попадне в стомаха или червата на кучето, той може да представлява сериозна заплаха за живота му. 

Ако е на по-повърхностно ниво, обикновено се появява диария, чиято „работа“ е да го изхвърли от организма на животното. Ако забележите някои от другите симптоми като: повръщане, коремни болки, липса на апетит, летаргия или агресивна реакция при докосване – незабавно посетете ветеринар.

куче яде салфеткиСнимка: iStock

  • Проблеми с червата

Кървавата или хеморагична диария е явен и сигурен признак за наличие на по-сериозно заболяване, свързано с увреждане на червата. То може да е причинено от вирус или от някаква вътрешна травма. Важно е да се определи дали проблемът засяга тънкото или дебелото черво. Консултацията с ветеринар е задължителна.

  • Бъбречно или чернодробно заболяване

В повечето случаи разстройството не е състояние, което да буди безпокойство. Въпреки това следете за различните симптоми, които могат да съпътстват диарията и не забравяйте – и при най-малко съмнение за нещо по-сериозно, не се колебайте да се обърнете към ветеринар. Колкото по-рано се установи проблема – толкова по-добре!

Виж още