Световният ден на кучето е 26 август! Празнувайте с вашето кученце!

куче Снимка: iStock

Aко все още не сте го направили, отбележете в календарите си: 26 август е Световен ден на кучето. Ние от DogsandCats, признаваме си, нямаме нужда от определена дата, за да празнуваме приятелството с домашните си любимци. Нито повод, за да ги поглезим с някое по-специално лакомство! Но пък този празник ни дава извинение да дадем всичко (че и малко отгоре!) от себе си!

кучеСнимка: iStock

Произходът на (най-добрия) празник

Отбелязан за първи път през 2004 година, Световният ден на кучетата води началото си от САЩ и по-специално – негов „основател“ е Колийн Пейдж – защитник на правата на животните, дресьор на кучета и писател. Нейната мисия е да „помогне за стимулирането на обществеността относно осиновяването на бездомни животни, както и да отбележи приноса на четириногите, които работят всеки ден, за да спасяват животи, да ни пазят и да ни носят комфорт“.

26 август в личен план е специален ден за Пейдж, защото на тази дата, когато тя била на 10 години, семейството й осиновило първия й домашен любимец.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Пейдж допринася за приемането на този специален ден в законодателството на щата Ню Йорк през 2013 година. „Кучетата са безкористни същества, готови да изложат живота си на опасност всеки ден, за да ни защитят. Грижат се за хора с увреждания, за нашата свобода и безопасност чрез откриване на бомби и наркотици, изваждане на жертви на трагедия от останки, способни са да разпознават рак… Все неща, които ние хората не можем да направим!“, коментира Пейдж. 

Как да отпразнуваме Деня на кучето с домашния си любимец

Има безкрайно много начини да отбележите Националния ден на кучето. Дори да нямате домашен любимец, можете да подпомогнете чрез дарение избран от вас приют или организация (разгледайте секцията ни „Време за надежда“ за идеи!). 

кучеСнимка: iStock

Ако пък сте сред щастливците, които споделят живота си с четириног другар, то имаме няколко идеи за това как да направите деня на кучето си една идея по-забавен! Помислете – дали един поход в планината или разходка извън града не ви звучи добре? А може би домашният ви любимец има предпочитано лакомство, което обичайно пазите за по-специални случаи?

Събрахме някои от любимите ни дейности, които обичаме да споделяме с четириногите си другари, в случай, че ви трябва някоя свежа идея!

  • Отидете на дълга разходка на ново място

Повечето кучета обичат да изследват нови и интересни места с най-добрите си човешки приятели. Ако разполагате с автомобил и наблизо има плаж, планина, гора или интересна еко пътека, която до сега не сте обходили с любимото си куче, време е да се впуснете в приключение заедно! 

кучеСнимка: iStock

  • Организирайте му среща с приятелите в парка

Вашето куче си има един (или повече) най-добри космати другарчета? Защо не им помогнете да се насладят на празника заедно, като организирате среща за игра. Близкият кучешки парк е идеална за целта локация и не забравяйте да се запасите с достатъчно лакомства за всички!

  • Изпечете сами лакомство, подходящо за кучета

Има различни онлайн рецепти за бисквитки, торти или други видове домашно приготвяни лакомства, които са подходящи за домашни любимци. Забавно е сами да направите нещо вкусно за хапване, предназначено за кучето ви – уверяваме ви! А и няма защо да се притеснявате излишно – дори и да объркате нещо, консистенцията да не се получи или да няма точната форма на кокалче – четириногият ви другар едва ли ще има нещо против!

кучеСнимка: iStock

  • Дарете на избран приют/организация за животни

Покажете на най-добрия си приятел, че ви е грижа и за други кучета/котки, които нямат щастието да имат свой дом или любим човек, с който да споделят днешния празник. 

кучеСнимка: iStock

  • Позволете си да бъдете глупави в глезенето!

Имате нужда от извинение, за да купите онова легло за кучета с бродирано име, което обаче ви се вижда твърде скъпо? Или може би сте харесали онлайн онази очарователна бандана, но все не намирате повод да я купите? Е, днес е Денят на кучетата, така че – нямате нужда от повече извинения, възползвайте се и похарчете пари за тези забавни (и безспорно – ненужни) подаръци за домашния ви любимец!

кучеСнимка: iStock

  • Кажете им, че ги обичате

Това е просто, лесно и толкова важно! Не забравяйте днес да кажете поне веднъж на косматия си приятел колко много значи за вас!

Виж още