Тайната как да спрем кучето да се дърпа от каишката

куче Снимка: iStock

О мръзнало ви е кучето ви да ви разхожда? Чудите се защо нито един от методите, които сте опитали с цел да подобрите маниерите му навън, не работи? Може би никак няма да ви учуди, но въпросът „Как да накарам кучето да спре да дърпа каишката си?“ е сред най-често задаваните от страна на собствениците на четириноги – независимо каква е възрастта, размера или породата на животното. 

И в това, разбира се, няма нищо чудно! Защото, подобни разходки не носят особено удоволствие нито за стопанина, нито за четириногия му другар. А и, трябва да признаем пред себе си, изтощително е да те дърпат през цялото време. Да не споменаваме, че е и опасно. 

кучеСнимка: iStock

Куче, което дърпа каишката си при всяко излизане може да причини вреда не само на себе си – счупени кости, изкълчвания – но и да нарани този, който е от другата страна на повода. Опитвайки се да удържите темпото на животното, можете лесно да се разсеете, да паднете, да се блъснете в нещо и да се нараните. 

Dogsandcats.bg

И така, как да спрем кучето си да дърпа?

Доста е вероятно да сте опитали всички препоръчани от треньори или ветеринарния ви лекари съвети, чрез които да научите домашния си любимец да се разхожда редом до вас и да спре да се дърпа. Проблемът с всички тях е един и той е генерален: Създават негативна връзка у кучето, насочена към вас. С други думи, в очите на косматия си другар вие се превръщате в човекът, който наказва, груб коректор или онзи, който не оставя животното да се разходи нормално и да подуши всички онези места, които представляват интерес за него. Възприемайки ви по този начин, четириногото няма реален стимул да ви слуша или да промени поведението си.  

кучеСнимка: iStock

Дърпането на каишката е и възнаграждаващо поведение за повечето кучета. Освен инстинкт, това те го правят и водени от желание да подушат близкото дърво, да маркират неща по пътя си, да поздравят други обитатели на квартала. И получават всичко това теглейки се неистово от повода си. От друга страна сте вие, които искате да лишите животното от всичко това, като същевременно не му осигурявате по-добра алтернатива, нито награда. Респективно, животното знае, че следва наказание или в най-добрия случай – мъмрене, за това – защо би искало да бъде близо до вас и да изпълнява това, което се иска от него.

И така, тайната на това да спрете кучето си от дърпането на каишката е...

Накарайте го да иска да е близо до вас!

Въпреки че този принцип звучи съвсем просто, последователното му прилагане има невероятни и дългосрочни ефекти. За да започнете – задайте си един важен въпрос: Какво давате на домашния си любимец в редките случаи, когато той не се дърпа от каишката? Или с други думи – когато демонстрира желаното от вас поведение. Нищо? Да, може да не му се карате или да го наказвате, но също така не му показвате по никакъв начин, нито чрез награда, нито дори - чрез похвала, че ако продължава да ходи кротко до вас в парка, без да ви тегли в произволна посока, ще бъде възнаграден за това. 

кучеСнимка: iStock

Как да възпитаме добри маниери на разходка у кучето си?

Отговорът е съвсем прост –

вашето куче трябва да разбере какво се иска от него, а не само какво не.

Макар че това е прост принцип (на теория), резултатите от него са видими дори и след няколко тренировки. Ваш е изборът как ще подходите, ключовото тук е да намерите начин, чрез който у косматия ви другар да се оформи идеята, че ако прави това, което се иска от него, ще получи любимо лакомство, например. И преди сме споменавали, че положителното подсилване оставя най-трайни следи и устойчиви промени в поведението на четириногите.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Не забравяйте – дърпането на каишката не е проблем, който трябва да неглижирате, нито имате основание да очаквате, че ще се реши сам с времето. Нещо повече – това е опасно поведение, което може да се засили ако няма намеса от ваша страна. 

 

Вижте още:

Как да научите кучето да тича с вас в парка

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Виж още