Техники, които ще подобрят комуникацията с кучето ви

куче лае Снимка: iStock

З наем, че връзката с домашния ви любимец е нещо наистина необикновено! А в основата на всички дълбоки и силни взаимоотношения стои добрата, двупосочна комуникация. Ето защо ви предлагаме няколко техники, които ще подобрят начина, по който си взаимодействате и общувате с четириногия си другар.

  • Разбиране на неговата гледна точка

Най-добрият начин да подобрите комуникацията с домашния си любимец, е да се опитате да погледнете света от гледната точка на кучето си. Защото неговото виждане е коренно различно от вашето! Следващият път, когато животното направи нещо или прояви поведение, което не сте съвсем сигурни как да тълкувате, опитайте се да не го хуманизирате. Вместо това, разберете, че:

  • Кучето не протестира и не ви прави напук, просто нещо го е разстроило.
  • То не усеща вина (че е направило пакост), а усеща вашето притеснение/безпокойство.
  • Това не е самоцелна палавост или неподчинение, а естествен отговор на дадена ситуация.

куче човек довериеСнимка: iStock

  • Похвала и поощрение

Търпение, практика, подготовка, бързо решаване на проблеми, креативност и доза хумор – това са едни от най-добрите качества, които отговорните собственици на кучета притежават.

Dogsandcats.bg

Наблюдавайте домашния си любимец – какво прави добре всеки ден и отделете време, за да му покажете – чрез похвала или лакомство, че сте доволни от него. Например, работите по посока разходка с разхлабен повод. Обикновено се случва така, че при този тип дресура стопаните реагират по-често – отрицателно, само на моментите, когато кучето се дърпа. Вместо това отбелязвайте и времето, през което животното се справя добре. 

куче човек довериеСнимка: iStock

  • Положитлен отговор

Вашият отговор – реакцията ви на поведението на домашния ви любимец е това, което той ще запомни. Например, ако се опитва да се отдалечи от нещо, защото е уплашено, кучето ви ще очаква вие да го подкрепите и да му покажете пътя напред. Ако и вие реагирате със страх или нервност, то питомецът ви ще възприеме, че всичко е много по-лошо, отколкото първоначално си го е представял. 

  • Настройте се за успех

Винаги се настройвайте положително, но приемете, че ще има и моменти, в които ще имате чувството, че не се справяте добре. Когато това се случи, сменете посоката и търсете други начини за постигане на успех. Например, ако искате кучето ви да се държи добре на обществено място, първо се уверете, че сте подготвили добре почвата. Можете да посетите избраното от вас място в по-тихо време, като в началото отидете само за малко, а постепенно увеличите времето. Ако нещата не вървят добре, не се обезсърчавайте и бъдете готови да си тръгнете спокойно, мислейки какво можете да опитате, за да подкрепите питомеца си. 

куче човек довериеСнимка: iStock

  • Кажете му, че е добро куче!

Повярвайте ни, кучето ви никога няма да се умори да го чува! Защото това, че го хвалите означава, че се ангажирате с него. И въпреки че може би не разбира всичко, което казвате, начинът, по който го изричате, говори достатъчно. Например, хваленето с по-висок, леко приповдигнат глас ще остави у животното усещането, че това, което е направило, се възприема положително. 

  • Бъдете готови да го отстраните от негативните ситуации

Ако кучето ви не се справя добре в дадена ситуация, подкрепете го, като спокойно смените средата и се отдалечите от това, което явно го притеснява.

Йоркширски териерСнимка: iStock

  • Подхождайте с настроение!

Не забравяйте, че вашето настроение също влияе на кучето и комуникацията помежду ви. Например, ако вие сте стресирани, разочаровани, ядосани или разстроени и е време да изведете питомеца си на разходка. Опитайте се да запомните, че домашният ви любимец очаква с нетърпение този момент – да прекара известно време с вас. И щом усети настроението ви, то и съвместната ви разходка може да не е толкова приятна. От друга страна, ако използвате това време, за да се разведрите и сте в добра кондиция и разположение на духа, гарантирано животното ще се почувства още по-добре в компанията ви!

кученце дресураСнимка: iStock

Вижте още:

8 мита за кучешката агресия, които всички сме чували

Как кучетата разчитат различните изражения на лицето ни

Виж още