Трябва ли да добавяме вода към сухата храна на кучето си?

куче паничка храна Снимка: iStock

А ко кучето ви яде само гранули, може би се чудите дали не е добре да добавяте вода към тях от време на време, за да промените текстурата им. Бързаме да ви успокоим – далеч не сте единствените, които си задават този въпрос! 

куче хранаСнимка: iStock

Защо е добре да добавяме вода към сухата храна на кучето си?

Една от основните причини, поради които сухата храна за кучета е толкова популярна, е нейното удобство. Не е необходимо да добавяме нищо към нея, лесно се съхранява и не мирише зле, дори и да е престояла известно време. Това обаче далеч не означава, че не можете да добавите вода, за да придадете на гранулите на питомеца си „по-пикантна“ текстура, особено ако имате подозрения, че са му омръзнали. В допълнение, освен за разнообразие, има и някои потенциални ползи за здравето, свързани с добавянето на вода към храната на кучето ви, като:

  • Допълнителна хидратация

Мократа храна за кучета съдържа повече влага, което помага за предотвратяването на дехидратацията. Ако питомецът ви консумира само гранули обаче, можете да компенсирате липсата на допълнителна хидратация с добавяне на малко вода към тях. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

  • По-добро храносмилане

Това е тясно свързано с по-добрата хидратация. Добавянето на повече влага към диетата на питомеца ви, може да бъде полезно за кучета с храносмилателни проблеми, тъй като водата помага по-добрата функция на стомашно-чревния тракт. 

Как да преценим колко вода да добавим?

Целта на добавянето на вода към сухата храна на кучето ви е да направи съдържанието на паничката му по-апетитно, като така подобри цялостното изживяване по време на хранене. Така че няма правилни и грешни начини как да го направите! Просто налейте чиста, леко топла вода върху гранулите на кучето и я оставете да попие, преди да му я поднесете. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

Избягвайте да добавяте вода, която е твърде гореща или твърде студена. В единия случай ще изгорите устата на питомеца си, а студената вода най-вероятно ще го отблъсне и има шанс той дори да не прояви интерес към храната си. Стайната температура е най-добрият вариант. 

В заключение, добавянето на вода към сухата храна на кучето ви е чудесен начин да подпомогнете храносмилането и да увеличите приема на вода. 

Вижте още:

Как правилно да сменим храната на кучето си

6 вещества в храната на кучето ви, които могат да му навредят

Виж още