Как правилно да сменим храната на кучето си

куче яде Снимка: iStock

И ма много причини и възможни ситуации, които да налагат смяна на една кучешка храна с друга. Независимо дали се касае за медицински проблем или просто вашият ветеринарен лекар ви е препоръчал нова марка, която е по-подходяща за домашния ви любимец, трябва да знаете, че има „правилни“ и „грешни“ начини за подмяна на една храна с друга.

За да ви бъдем максимално полезни, ви предлагаме няколко изпитани от специалисти начини, чрез които това да стане максимално лесно и щадящо за организма на косматия ви приятел. Както сме споменавали и друг път, ако направите това рязко, а не плавно и постепенно, можете да причините стомашно-чревни разстройства и дискомфорт на домашния си любимец. Най-честият симптом, който кучето ще прояви, е диарията. Следва повръщане, а при някои животни – се проявяват и двете едновременно. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Препоръки как да смените една кучешка храна с друга

Ключовата дума при правилната подмяна е „бавно“. 

Dogsandcats.bg

Най-добрият начин, по който можете да го направите е да смесите малко количество от новата храна с оригиналната. Постепенно увеличавайте процентното й съдържание в продължение на 10 дни. Когато минете финалните 90% нова срещу 10% стара храна - направете окончателното превключване. 

Примерен график за това как да промените храната на кучето си в продължение на 10 дни

  • Първи ден: Хранете 90% оригинална храна, 10% нова храна.
  • Ден втори: Хранете 80% оригинална, 20% нова храна
  • Ден трети: Хранете 70% оригинална, 30% нова храна
  • Ден четвърти: Хранете 60% оригинална, 40% нова храна
  • Ден пет: Хранете 50% оригинална, 50% нова храна
  • Ден шести: Хранете 40% оригинална, 60% нова храна
  • Ден седми: Хранете 30% оригинална, 70% нова храна
  • Ден осми: Хранете 20% оригинална, 80% нова храна
  • Ден девети: Хранете 10% оригинална, 90% нова храна
  • Десети ден: Хранете 100% нова храна – окончателна смяна

Можете да ускорите процеса и да го направите за 3 или 4 дни – зависи от индивидуалните нужди и организъм на домашния ви любимец. Десетдневният преход работи добре при почти всички кучета.

Ако следвате инструкциите по-горе – надяваме се, че вашето куче няма да има проблеми със смяната на една храна с друга. Въпреки това – всеки домашен любимец възприема всичко индивидуално, за това все пак е възможно краткотрайно да получи диария и/или повръщане по време на десетдневния процес.

Тези стомашно-чревни разстройства са и едни от най-честите причини собственици на кучета да ги водят при ветеринар. Те могат да бъдат причинени не само от смяна на храната, но и от даване на остатъците от масата, вирусни или бактериални инфекции, чернодробни заболявания, панкреатит, диабет и много други.

кучешка хранаСнимка: iStock

 Ако кучето ви има само диария по време на процеса на смяна на храната, а цялостното му държание не се е променило, значи няма от какво да се притеснявате. В случай, че забележите и други симптоми като летаргия или липса на желание за игра, най-добре е да се обадите на ветеринарния си лекар за съвет. 

Същото се отнася и при повръщане – ако е краткотрайно и леко – най-вероятно ще отшуми бързо. Ако обаче освен този симптом наблюдавате и други необичайни признаци – не се колебайте да се свържете със специалист. 

Помнете – винаги подменяйте една храна с друга плавно за най-добър и безопасен ефект върху организма на домашния ви любимец. Няма причина да не изпробвате различни марки и видове, докато откриете точната, която ще осигури най-доброто за косматия ви приятел.

куче се храниСнимка: iStock

 

Вижте още:

Как да изберем точната храна за кучето ни

Защо кученцето отказва да се храни

Захранване на малкото кученце

 

Виж още