6 вещества в храната на кучето ви, които могат да му навредят

куче храна Снимка: iStock

К огато става въпрос за ядене, точно както хората, кучетата ни се нуждаят от диета, която е богата на хранителни вещества. Има обаче някои основни съставки, които ще откриете в някои от храните за домашни любимци, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза за косматия ви спътник. 

Проблемът възниква тогава, когато те не са добре балансирани или се дават на животното в по-голямо количество от необходимото. За това – предлагаме ви кратък списък с 6 неща, на които да обърнете внимание следващия път, когато купувате храна за вашето куче.  

кучеСнимка: iStock

  • Некачествени протеини

Въпреки че кучетата са всеядни животни, протеинът си остава съществена част от формулата на всяка храна, предназначена за четириногите. В идеалния случай – протеинът трябва да идва от лесно смилаем източник. Това е особено важно при домашни любимци с бъбречни заболявания. Некачественият протеин не само причинява проблеми с метаболизма и храносмилането, но може да доведе и до загуба на тегло, гадене, повръщане и диария.

Dogsandcats.bg
  • Твърде много магнезий 

Магнезият е необходимо хранително вещество, което присъства във всяка добре балансирана диета за домашни любимци. Понякога обаче, ако с него се прекали, то може да причини тежки и дори – животозастрашаващи заболявания. Излишъкът на магнезий в организма на кучето може да има отрицателно въздействие както върху нервната му система, така и върху сърцето, причинявайки симптоми като слабост, парализа, респираторна депресия, кома и дори смърт.  

куче ядеСнимка: iStock

Натрупването на твърде големи количества магнезий в организма на домашния ви любимец може да допринесе за образуване на камъни в пикочния мехур. Въпреки че това е валидно не само за кучета, но и за котки, излишъкът на веществото се наблюдава по-често при четириногите ни другари.  

  • Калций и фосфор 

Калцият и фосфорът са други две хранителни вещества, които могат да имат вреден ефект, ако са в излишък в организма на домашния ви любимец. От особено значение е съотношението на калций към фосфор в храната, която давате на кучето си. Ако нивото на което и да е от двете вещества е по-високо от нормалното, това може да има отрицателен ефект върху костите. Това, особено при четириноги от по-едрите породи, може да причини сериозни проблеми – най-вече ако са във фазата на растеж. 

кучеСнимка: iStock

При кучета, които страдат от бъбречни заболявания, приемът на калций и фосфор трябва да се наблюдава с повишено внимание от страна на стопанина им. Това се налага, защото тези четириноги ще имат различни изисквания в зависимост от стадия на заболяването си.  

Излишъкът на калций или фосфор може да доведе до прогресиране на бъбречните заболявания, както и за образуване на камъни в пикочния мехур. 

  •  Натрий 

Натрият е от решаващо значение за кучетата по много причини – той помага за регулиране на кръвното налягане, подпомага предаването на нервните импулси и е частично отговорен за поддържането на баланса между киселини и основи в тялото на животните.  

Въпреки това – прекомерното количество натрий в храната на домашния ви любимец, може да повлияе негативно на сърцето, бъбреците и нервната система. Всъщност, при четириноги със сърдечни и бъбречни заболявания, трябва да се следи стриктно приема на натрий, тъй като излишъкът на веществото може да причини прогресия на тези заболявания.  

кучеСнимка: iStock

Натрупването на натрий в организма на кучето може да го накара да изпитва прекомерна жажда, което води и до увеличаване на производството на урина. Това може да доведе до дехидратация – ако животното не консумира достатъчно вода, за да противодейства на количествата, които губи, докато тялото му се опитва да изхвърли излишния натрий. 

  • Прекалено много Витамин D 

Ако в менюто на кучето присъстват необичайно високи нива на витамин D, това може да доведе до повишени нива на калций. Ще забележите поява на редица неблагоприятни симптоми, включващи проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. 

кучеСнимка: iStock

Как да разберем колко е твърде много? 

Най-важното, което трябва да запомните, свързано с диетата на вашето куче е, че тя трябва да бъде добре балансирана и пълноценна. Няма универсално правило, което да е общовалидно за всички домашни любимци. Кутретата, които сега растат имат различни хранителни нужди от зрелите кучета. По същия начин – четириноги с медицински проблеми може да изискват специално меню, съобразено с индивидуалните им потребности.  

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за съвети с какво е най-добре да храните домашния си любимец – особено ако имате колебания. Той е човекът, който познава най-добре медицинската история на кучето ви и ще ви помогне да определите коя диета е най-подходяща въз основа на специфичните му нужди.  

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

 

Виж още