Трябва ли да събудим кучето си, когато сънува кошмар?

куче стопанин легло Снимка: iStock

В сички сме виждали кученцето си да скимти, да се върти или да потрепва в съня си. Но чудили ли сте се някога какво всъщност се случва зад затворените му клепачи?Може да се изкушите да събудите кучешкия си другар, когато има интензивен епизод, който ви изглежда така, сякаш животното иска да избяга или нещо го безпокои, но дали трябва да го правите? 

куче спиСнимка: iStock

Какво сънуват кучетата?

Стенли Корен, професор по психология в Университета на Британска Колумбия и автор на множество книги за поведението на кучетата, включително „Защо моето куче действа по този начин?“ и „Как мислят кучетата“, пише в своя статия за Psychology Today, обяснявайки, че „по време на сън моделите на мозъчните вълни на кучетата са много близки до тези на хората. Животните преминават през същите етапи на електрическа активност, наблюдавани при хората. И всичко това съответства с идеята, че кучетата действително сънуват“.

Освен любящият му стопанин, сънищата на кучето могат да обхващат какво ли не – от дневната активност на игра в парка и преследване на катерици на дървото в задния ви двор, до по-широко, характерно за породата поведение.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Корен добавя още, че „изследователите са открили, че един сънуващ Пойнтер може да търси дивеч насън и ако бъде събуден по-рязко може несъзнателно да продължи да го прави. А сънуващ Доберман може да започне битка с крадец насън.“

Така че, следващият път, когато си помислите, че изглежда така, сякаш вашият Джак Ръсел гони котка насън, това вероятно е така! 

Как да разбера дали кучето ми сънува кошмар?

След като установихме, че мозъкът на кучето ни е достатъчно сложен, за да му позволи да сънува, как можем да разберем дали домашният ни любимец се наслаждава на съня или напротив – има ужасяващ кошмар?

куче спиСнимка: iStock

Приятелите ни от Petful предлагат няколко съвета как да разберете разликата между двете: 

  • Приятен сън: потрепване, леко подритване и тихи шумове;
  • Кошмар: ръмжене, скимтене, кучето изглежда обезпокоено;

Трябва ли да събудим кучето си, когато сънува нещо неприятно?

Въпреки че няма твърди научни доказателства в подкрепа на това, общото мнение е, че не, не трябва да събуждате спящо куче. 

Домашните ни любимци, точно като хората спят и сънуват в REM модели. И те като нас се нуждаят от непрекъснат сън. Така че изваждането на животното от това му състояние, може да бъде „нездравословно“ за него.

куче стопанин леглоСнимка: iStock

От Pets4homes уточняват и, че „куче, което явно сънува, дори и кошмар, трябва да завърши цикъла си на сън като е без значение какво сънува – то е естествена и неразделна част от това“.

Ако все пак усетите нужда да събудите кучето си от наглед особено жесток кошмар, има определен „протокол“, който да следвате. 

  • Използвайте само гласа си (без ръцете), за да събудите кучето си. Рязкото разклащане може да направи питомеца ви дезориентиран, объркан и понякога – агресивен, тъй като може да не осъзнае, че е буден веднага.
  • Извикайте името му с лек, приятен тембър. Целта е да събудите кучето си постепенно, а не да го изтръгвате от съня (или кошмара му) паникьосано. 
  • Покажете му малко обич, когато се събуди. Помогнете на домашния си любимец да разбере, че всичко е наред и е страшното е било само сън.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата спят толкова много

Защо някои кучета стават по-рано от други

Виж още