Трябва ли да затопляме храната на кучето си

куче Снимка: iStock

С поред последни проучвания, почти една четвърт от собствениците на кучета затопят допълнително храната им, преди да я поставят в купичката на кучетата си. За това, няма как да не се запитаме – наложително ли е да преминаваме през тази допълнителна процедура всеки път, щом ни предстои да „сервираме“ вечерята на косматия си приятел?

Трябва ли да затопляме храната на кучето ни преди ядене?

Едни от най-големите компании за производство на храна за домашни любимци, като „Purina”, например, съветват стопаните на четириноги да сервират продуктите им при стайна температура.

Само така кучето ви ще може да „вкуси и усети всички аромати на храната най-качествено“. Това обаче отнема време – особено ако сте отворили консерва с пастет сутринта и сте я съхранявали цял ден в хладилника си. Така ще се наложи тя да стои с часове на кухненския плот, за да придобие желаната стайна температура, нали?

При тези ситуации, от компанията производител не изключват възможността да използвате микровълнова фурна за кратко затопляне на мократа храна за кучета (като, разбира се, я извадите преди това от консервата)“. Целта е да докарате стайна температура или съвсем малко над нея– не бива да сервирате яденето на домашния си любимец нито твърде горещо, нито твърде студено. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Затоплянето на храната за повишаване на интереса към нея

Някои четириноги са много придирчиви към съдържанието на паничката си и понякога могат да не проявят интерес към вечерята си с часове. Други кучета може да страдат от проблеми със ставите или наранявания, които да рефлектират върху хранителните им навици. 

Доказано е, че гъстата мокра храна, затоплена малко над стайната температура, стимулира интереса и подобрява апетита и при най-капризните четириноги. По същия начин това действа и при възрастни животни, които са с намалено обоняние. Някои стопани пък добавят топла вода към гранулите на домашния си любимец – за повече аромат.

Безопасно ли е да затопляме храната в микровълнова фурна?

Докато повечето стопани на кучета са съгласни, че затоплянето на храната може да има своите ползи в определени случаи, не всички са на едно мнение относно начините, по които да се случва това. 

Разногласията са по отношение на използвания метод на затопляне, тъй като според мнозина използването на микровълновите печки унищожават много важни хранителни вещества не само в кучешката, но и в човешката храна. Според холстичният подход „само две секунди в микровълнова фурна могат да унищожат всички ензими в зърнените храни и зеленчуците“. 

Ако не желаете да използвате микровълнова печка, за да затоплите храната на любимеца си, можете да го направите на котлона в подходящ съд. Друг начин е да я прехвърлите в найлонов плик, а след това я да я потопите за кратко в гореща (не вряща) вода. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Вариант, за да изравните температурата на студената храна, е и да я разбъркате с малко гореща вода преди да я дадете на кучето си.

Без значение на коя срана сте в „големия дебат за микровълновите фурни“, ако имате желание да стоплите храната на домашния си любимец, има и други начини как да го направите. Най-добрата температура за консумацията й е стайната, така че помислете добре дали и кога си заслужава да го правите и кога – не е наложително.

 

Вижте още:

Как правилно да сменим храната на кучето си

Умни начини за съхранение на храната на кучето

 

Виж още