Търся апартамент под наем и съм с куче

човек с куче Снимка: iStock

Д а откриете точния апартамент, който отговаря не само на финансовите ви изисквания, но и на личните ви нужди не е лека задача. А ако добавим към това и факта, че сте с куче, може да се окаже истинско предизвикателство. 

Всеки стопанин на четириного, който е сменял апартаменти под наем знае, че не може да става въпрос за това да не вземете кучето си с вас. Когато обаче си направите списък с места, които не само можете да си позволите, но и наистина ви допадат, се случва горе-долу едно и също.

Някъде след второто-третото „опознавателно“ изречение става ясно, че заедно с вас бъдещия ви хазаин ще получи и едно сладко куче. Поне във вашите очи това е абсолютен факт – вашият домашен любимец е възпитан, с изградени хигиенни навици, няма проблем да остава сам, почти не лае и не оставя косми. 

Dogsandcats.bg

И докато според вашето виждане - вие сте идеалният наемател, то в очите на човека, който ви поверява жилището си (освен ако не е през агенция, но тогава и цените, и изискванията са други) нещата може би не стоят по същия начин. За това може би е добра идея да имате установен подход. План, който да следвате ако сте решили да намерите ново място за живеене за вас и четириногия ви приятел. 

куче в кашонСнимка: iStock

Предлагаме ви 5 изпитани съвета как да подходите към бъдещия си хазяин, ако действително харесвате даден апартамент и искате да се нанесете под наем там с домашния си любимец:

  • Представете се в най-добрата възможна светлина

Някои хора приемат много лично отдаването на апартамента си под наем и са готови да ви подложат на нещо, подозрително напомнящо „кръстосан разпит“, за да разберат що за човек сте. Това значи, че още при първия си контакт с вас, те ще започнат да ви преценяват – до колко сериозна личност сте, дали сте отговорни, как се държите и тн. Бъдете уверени, представете се във възможно най-добрата си светлина. Ако потенциалният ви хазяин ви възприеме като подходящи, то може да приеме и кучето ви по-лесно.

  • Пропуснете агенциите

Малко по-горе споменахме, че при по-големите агенции за отдаване на апартаменти под наем, условията и тарифите на брокерите са различни. Те имат определени политики и ако на дадено място изрично се казва, че не се приемат хора с животни, то това няма да се промени. Ако общувате лично с човека, който отдава мястото под наем, то той има гъвкавостта сам да определя какво и кого да приеме. За това – ако ви хареса, ще бъде по-склонен да ви даде ключа на дома си.

  • Напишете препоръки на кучето си

Може да ви звучи смешно, но предварителната подготовка е важна. Можете да вземете препоръки, касаещи поведението на домашния ви любимец от настоящите ви съседи – нека те удостоверяват, че то е кротко, мирно и дружелюбно, както и че има установени хигиенни навици. Бонус е ако сте водили животното на училище или сте се консултирали с ветеринарния си лекар относно поведението му.

преместване с кучеСнимка: iStock

  • Уговорете си среща

Предложете да запознаете наемодателя с домашния си любимец. Някои хазяи може и да ви откажат с обяснението, че нямат време за това, но за други разходка в близкия парк може да е добър начин да преценят поведението и навиците на кучето ви. А това – излишно е да казваме, е добър знак!

  • Парите значат повече от думите

Предложете да включите допълнителен депозит за вашия домашен любимец. По този начин ще покажете на бъдещия си хазяин, че сте готови да поемете отговорност за потенциалните щети, причинени от кучето ви. А това ви издига в очите му като отговорен наемател. 

Всеки собственик на четириного възприема любимеца си като част от семейството. За много хора дори смяната на държави не е причина да се откажат от кучето си, за това не бива да губите вяра, дори и да попаднете на места, където животното не е добре дошло. Някои хазаи може и да не разбират специалната връзка, която имате със своето куче – от вас зависи да им покажете, че сте отговорни собственици. А това ви превръща в идеални наематели!

Виж още