Вярно ли е, че кучетата нападат, ако усетят страх

куче агресия Снимка: iStock

Н езависимо дали сте собственик на куче или не, вероятно в даден момент от живота си сте чували фразата „Останете спокойни, защото кучетата усещат страха!“. Това е съвет, който най-често се споделя сред хора, които не са добре запознати с поведението на четириногите, както и такива, които са склонни да стават тревожни около кучета. 

Дали обаче запазването на спокойствие е най-добрият съвет, който човек може да получи, когато се намира в присъствието на потенциално агресивно куче или има далеч по-добри начини за реакция? Гарантира ли ви „запазването на спокойствие“, че няма да бъдете ухапани и че ще се справите с трудната ситуация?

куче агресияСнимка: iStock

Откъде идва твърдението, че кучетата хапят, щом усетят страх?

Колкото и да обичаме нашите четириноги косматковци, които ни осигуряват щедри дози любов, гушкания и много безусловна обич, няма как да приемем автоматично, че всяко махащо с опашка куче, което срещнем по пътя си, ще бъде също толкова дружелюбно, колкото нашия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Независимо от породата, всяко куче може да причини проблеми – размерът и силата му са факторите, които определят какви щети може да нанесе. Четириногите могат да станат агресивни или да атакуват по различни причини.

Травматично минало, липса на достатъчно упражнения, натрупана енергия или недостатъчна ментална стимулация – всичко това може да предизвика нападателно поведение. Понякога кучетата могат да започнат или да се включат в битка, за да ви изпитат като техен водач или да заявят господство над друго куче. 

куче агресияСнимка: iStock

Естественият инстинкт на кучетата е да ловуват и преследват, тъй като те са естествени хищници, които имат необходимост да задоволят този си първичен инстинкт по един или друг начин. Обикновено, това се случва с достатъчно количество игри и упражнения. Някои неща като бягащ човек или катерица, могат да накарат четириногите да действат според инстинктите си. Не бива да забравяме обаче, че едно добре обучено животно без поведенчески проблеми не трябва да атакува, хапе или изпада в неконтролируемо състояние – то трябва да може да спре по ваша команда. 

И накрая – кучетата могат да атакуват, когато усетят страх. Скорошно проучване, направено от изследователи от университета в Ливърпул, потвърждава, че появата на безпокойство значително повишава риска от ухапване от куче. Въпреки че и преди е имало подобни теории, връзката обикновено се приписва на факта, че четириногите имат невероятно обоняние. Смята се, че животните могат физически да усетят потта, богата на адреналин и кортизол, която хората произвеждаме по време на моменти с повишени нива на стрес, безпокойство или страх. 

куче агресияСнимка: iStock

В допълнение към регистрирането на миризми, кучетата са много възприемчиви и могат да доловят всички микро движения, да разчитат езика на тялото и дори - да тълкуват мимиките на лицето, за да добият по-добра представа дали даден човек се страхува или не. Резултатите от цитираното изследване установяват окончателната връзка между типовете личност и шансовете да бъдат ухапани от куче. 

Заключението е, че хората, които са по-спокойни и стабилни, са и по-малко склонни да бъдат нападнати от куче спрямо тези, които имат невротични наклонности. 

Насърчаване на поведението

Ухапването от куче, независимо дали е предизвикано от страх или не, се среща сравнително рядко при опитомените кучета и определено е нещо, на което следва да се обърне внимание. 

Ако сте забелязали домашният ви любимец да проявява агресивно поведение по каквато и да е било причина, особено ако се намира около нервни или тревожни хора, добре е незабавно да потърсите помощта на специалист, който да ви даде насоки към подходящ треньор. 

куче агресияСнимка: iStock

Излишно е да споменаваме, че кучешката агресия от всякакъв вид не трябва да се насърчава или толерира. Точно като хората, домашните ни любимци могат да станат несигурни и да се опитат да компенсират, като нападнат някой, който смятат за по-слаб или който им „мирише на страх“. Това се случва най-често при животни, които не са били тренирани, не са получили и подходяща социализация, нямат опит с хора или други себеподобни, били са малтретирани или третиран лошо в миналото си. 

Друга причина, поради която едно куче може да атакува друго, е естествен инстинкт, който кара четириногите да поддържат глутницата възможно най-силна, като елиминират слабите й членове. 

Агресивните кучета имат специфично поведение, което подсказва, че далеч не са особено приятелски настроени. Ако срещнете четириногото, което стои неподвижно, има вдървена позиция на тялото или ръмжи заплашително, показвайки зъбите си, с присвити уши назад, то трябва да сте особено внимателни. 

куче агресияСнимка: iStock

Коя е най-добрата реакция в подобна ситуация?

Ако се окажете уплашени или напрегнати около потенциално агресивно куче, не забравяйте да останете спокойни и позитивни. Въпреки че имат невероятно обоняние, четириногите имат и завидна способност да разчитат езика на тялото на хората. За това – говорете с приятелски и стабилен тон на гласа. Не обръщайте гръб на животното, докато бавно отстъпвате назад.

Въпреки че четириногото трябва да е в полезрението ви, никога не го гледайте директно в очите, тъй като това може да се възприеме като заплашително поведение от негова страна и то да атакува. Не вдигайте ръце и не правете резки движения – твърде вероятно е животното да е уплашено и да чака вашата реакция, за да прецени какво да направи. То може да защитава своята територия, ресурси, глутницата си или да има новородени. Опитайте се да не изглеждате слаби, контролирайте дъха си и запазете спокойствие, доколкото това е възможно.

куче агресияСнимка: iStock

В заключение – кучетата са невероятно умни, красиви и чувствителни същества, лоялни и готови да ни дарят с цялата обич и привързаност, на които са способни. Не е случайно, че повечето хора ги смятат за част от семейството си. Никое създание обаче не е съвършено. За това – ако забележите признаци на агресия, не ги пренебрегвайте и реагирайте, преди това да се превърне в по-сериозен проблем.

Вижте още: 

Защо кучетата толкова настървено пазят храната си

Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

Виж още