Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

куче Снимка: iStock

Щ е отнеме повече от разтриване на коремчето или вкусно лакомство, за да можете да накарате чувствителното си куче да забрави деня, в който доверието му към другите четириноги в парка е било разбито. 

Едно-единствено болезнено преживяване, като кучешка битка, може да накара някога безгрижния ви, дружелюбен космат приятел да се свие и да стане несигурен всеки път, когато е близо до други себеподобни. 

Това е естественият отговор на животното – страхът се появява тогава, когато инстинктът му казва, че трябва да се пази. Но не е задължително това да остане завинаги така и тук идва вашата роля – на неговия човек. За съжаление, няма нито метод, нито сигурен начин, чрез които да предпазите кучето си от участие в кучешки бой. Но можете да му помогнете постепенно да се възстанови от стресиращото преживяване. Необходими са ви само търпение, постоянство и правилните техники за обучение и социализация. 

Dogsandcats.bg

ЧихуахуаСнимка: iStock

Вложените време и усилия ще се възнаградят и след време отново ще можете да ходите на разходка с домашния си любимец спокойни, че ако пресечете пътя си с други кучета това няма да се отрази негативно на психиката на вашия космат другар. 

  • Придържайте се към ежедневната рутина

Да кажем, че домашният ви любимец е станал участник в кучешки бой. След задължителният след това преглед при ветеринарния ви лекар вие го водите у дома. И първият ви инстинкт е да го обградите с внимание, да го залеете (буквално и преносно) с цялата си любов. Все пак – и вие сте преживели ужаса от битката между четириногите и логично – радвате се, че вашият любимец е добре. Много хора си взимат почивен ден, за да са около животното за всеки случай – и това е нещо нормално за нас, хората. 

След преживения стрес и вашето нетипично поведение обаче, у вашето куче се засилва усещането, че животът му се е обърнал с главата надолу. Не забравяйте, че рутината и предвидимостта са това, което създава най-силно чувство за комфорт у домашния ви любимец. Ако след травмиращата случка вие започнете да се отнасяте към него по различен начин, това може да засили чувството на стрес. 

кучеСнимка: iStock

За това – дайте си време да се успокоите, че всичко е наред, но не прекалявайте с грижите и вниманието в дните, непосредствено след инцидента. Кучето трябва да разбере, че да, вие отчитате, че атаката срещу него се е случила, но това няма да промени начина му на живот. 

  • Започнете бавно да социализирате отново кучето

Неприятният опит от взаимодействието с други кучета е променил начина, по който домашният ви любимец възприема четириногите навън. Не пренебрегвайте признаците – ако кучето се свива, агресивно е или дава други поведенчески сигнали, че се чувства стресирано около други кучета – значи неговата увереност е разклатена. При някои кучета тези емоции и чувства изчезват с времето, но вие не се колебайте да започнете постепенна ре-социализация на домашния си любимец. 

Ключовото тук е да извикате отново в съзнанието на четириногия си приятел идеята, че другите кучета са добри. Преди да стане участник в бой, домашният ви любимец го е знаел, но сега се нуждае от напомняне. Важно е всичко да се случва бавно, като в никакъв случай не трябва да пускате животното само в кучешкия парк или близката градинка. Вместо това започнете, като се разположите с вашето кученце някъде, откъдето то може да наблюдава останалите, но не е длъжно да си взаимодейства с тях. 

кучеСнимка: iStock

Постепенно се приближавайте и следете поведението на кучето си. Ако започне да проявява признаци на стрес или страх – привлечете вниманието му с положително подсилване. Не се приближавайте до другите четириноги ако домашният ви любимец не е 100 процента готов. Този метод на обучение се нарича десенсибилизиращо кондициониране или постепенно излагане на това, което плаши животното. Тя се използва за лечение на различни фобии и страхове при четириногите, а и при хората, информират от Vetstreet.com.

  • Срещнете се със стари приятели

В повечето случаи кучешки бой се случва между две непознати животни. Такива, които са се срещнали за първи път или никога не са се разбирали. Ако домашният ви любимец има четириног приятел, с когото винаги играе и си прекарва добре при среща – използвайте тази положителна основа, за да напомните на косматия си другар, че има и нещо приятно в това да си взаимодейства с други четириноги.

кучеСнимка: iStock

Срещнете кучето си и приятелчето му на спокойно място, което е неутрална територия и за двете животни – така ще избегнете евентуални териториални претенции. Оставете ги да се подушат и ако всичко върви добре – похвалете и подсилете положително домашния си любимец. Пропуснете лакомствата, за да избегнете и евентуална борба за тях (хранителна агресия) – важно е всичко да мине гладко и спокойно. Щом нито едното куче не показва признаци на уплаха или притеснение – пуснете ги от поводите. Активната игра е едно от най-добрите средства за борба със стреса. 

  • Обърнете внимание на индивидуалните му нужди

Играта със стар приятел е добро начало, но невинаги решава проблема. Някои кучета се чувстват удобно около четириноги, които познават от „преди“, но новите животни все още представляват заплаха. Да помогнете на домашния си любимец да възстанови доверието, след като е бил участник в кучешки бой, отнема време. Не бива да забравяте, че косматият ви спътник е индивид със специфични нужди и своя чувствителност. 

Отбелязвайте всеки напредък – колкото и малък да е той! Всеки път, щом кучето ви има положително взаимодействие с друго – уверете се, че знае колко похвално и страхотно е това. Празнувайте малките победи – с вашата подкрепа и увереност успехите няма да закъснеят!

кучеСнимка: iStock

  • Контролирайте новите запознанства 

Ако е домашният ви любимец най-накрая се е отпуснал и се е заиграл с друго, непознато куче, има правилен и грешен начин за действие от ваша страна. Първите впечатления са особено важни – особено при животни, които са преминали през стресиращи преживявания. Като начало – важно е мястото на срещите с новия ви четириног приятел да се случват на неутрално, сигурно място с малко разсейвания. 

Дръжте и двете кучета на каишки, но им дайте малко свобода да се движат сами. Когато насочвате животните да се приближат едно към друго – правете го отстрани, избягвайте директният зрителен контакт. Дръжте под контрол и собствените си емоции – помнете, че домашният ви любимец усеща всичко. Движете се бавно и следете езика на тялото на косматия си приятел. 

„Замръзнала“, вдървена поза, прегърбено положение или отместване на погледа в страни значи, че кучето ви все още не е готово за тази стъпка.Ако пък нещата вървят добре – започнете да срещате животните по-често, като през цялото време ги наблюдавате как си взаимодействат.

кучеСнимка: iStock

Няма вълшебна дума или конкретна инструкция как стъпка по стъпка да изтриете страха на кучето ви, породен от нападение срещу него. Бъдете търпеливи, никога не насилвайте животното и не го поставяйте в ситуация, за която не е готово. И не се отказвайте – социализацията е важна за всяко четириного и колкото повече отлагате, толкова по-трудно и бавно ще бъде възстановяването на любимеца ви.

 

Вижте още: 

Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

5 знака, че се нуждаете от помощ в дресурата на кучето си

Виж още