Защо кучетата толкова настървено пазят храната си

куче Снимка: iStock

В ашето куче застава ли в отбранителна позиция, когато се приближите до храната му? Може би се сковава, ръмжи, оголва зъби и дори – щрака леко с челюсти във въздуха? Ако всичко дотук ви звучи познато, то трябва да знаете, че това поведение е естествено за четириногите ни другари и се нарича опазване на ресурсите. А щом става въпрос за кучета, то храната е най-често срещаният задействащ фактор. 

Това е проблем, с който се сблъскват много собственици на кучета. За това е важно да разберем на какво се дължи, често яростното и твърде настървено желание на четириногите да защитават храната си. Тези знания ще ни помогнат по-лесно да се научим да управляваме както поведението на домашния си любимец, така и своето около него. 

кучеСнимка: iStock

Опазване на ресурсите при кучетата – какво означава?

Опазването на ресурсите при кучетата варира от леко до по-силно изразено поведение. При по-леките случаи животното може да стане леко сковано, когато се приближите до купата му за храна, а при по-тежките случаи – да изръмжи и/или да се опита да ви ухапе.

Dogsandcats.bg

Важно е да запомните, че това, че вашият домашен любимец се държи по-определен начин около храната си, докато я пази, не означава, че то е прекалено агресивно. Нито, че питомецът ви се опитва да бъде доминиращ над вас. Това е поведение, основано на страха, което четириногите използват, за да попречат на другите да отнемат храната или имуществото им. 

кучеСнимка: iStock

Добрата новина е, че охраната на ресурсите може да бъде овладяна, контролирана и управлявана. Лошата – че никой не знае точно защо някои кучета пазят толкова ревностно яденето си, докато други не. 

Може би ще се запитате дали кучетата, които пазят храната си, не се чувстват несигурни, че някой ще им я отнеме? Та нали самите вие сте им я дали? Това означава ли, че по някакъв начин домашният ви любимец се чувства нервен или несигурен относно това дали ще получи нещо за ядене? Не е задължително. Смята се, че в основата на опазването на ресурсите стоят различни фактори. Основните от тях са два – генетика и околна среда (природа и възпитание на животното).

Предлагаме ви заедно да хвърлим един поглед към някои от често срещаните теории защо кучетата пазят храната си така настървено, както и някои съвети, които да приложите, за да се научите да управлявате това поведение.

Всичко започва още с раждането

Някои експерти са на мнение, че охраната на храната започва още, докато кучето е съвсем малко. Новородените трябва да се състезават помежду си за ограничени запаси от майчиното мляко, а след това – и за яденето в купата на женската. И тези кутрета, които се хранят най-добре и най-много, растат най-бързо. Има дори теория, че кутретата се чувстват добре за това, че ядат толкова храна, колкото могат. Следователно – по този начин започва да се формира история на възнаграждаване чрез монополизиране на ресурсите за себе си.

кучеСнимка: iStock

Опазването на ресурсите може да възникне и в резултат на несигурност, при конкуриране за храна или в следствие на лишения. Важно е да се отбележи обаче, че някои четириноги, които имат прояви на по-яростно поведение, може и да нямат в миналото си епизод нито на пренебрегване, нито на глад или други негативни преживявания. 

Едно куче може да е генетично склонно да пази, но в зависимост от това до колко вие му позволите да практикува поведението през целия си живот, ще допринесе за сериозността на проблема, пишат от Whole Dog Journal.

Околната среда и охраната на ресурсите

Кучетата в приютите показват по-висок от обичайния процент на поведение за опазване на ресурсите (до 25%). Имайте предвид обаче, че средата, в която живеят бездомните животни е изключително стресираща. Напускайки я (ако бъдат осиновени), тези кучета реагират коренно различен начин в нормална среда. Това, смятат експертите, се дължи най-вече на факта, че обитателите на приютите не знаят кога ще бъде следващото им хранене и тревожността, свързана с този момент пропорционално се увеличава.

Както споменахме и по-горе, страхът е основната причина за повечето форми на агресия при кучетата. Той задейства стимул, който дава сигнал на животното, че има нещо, което го заплашва. Когато агресията е пряк отговор на предизвикателство или конфронтация, тя може да се нарече защитна агресия.

кучеСнимка: iStock

Какво е влиянието на генетиката

Гените на вашето куче могат да повлияят на поведението му. За съжаление обаче, по въпроса за опазването на ресурсите, все още има сериозна липса на изследвания. Знаем обаче със сигурност, че гените на Бордър колито, например, са отговорни за естествения му стаден инстинкт, тъй като пазители на добитъка, тези четириноги имат склонност да пазят стадото си от хищници. Но, когато става въпрос за охрана на ресурсите, няма окончателни научни факти, че определени породи за по-податливи на това поведение от други.

Изследователите все още се опитват да определят дали наличието на някои гени може би е в основата на повишената агресия при кучетата, но засега няма специфични за конкретна порода данни, които да си струва да се отбележат. 

В заключение можем да обобщим, че до момента няма ясна концепция, нито се знае точната причина защо някои кучета пазят храната си, а други не. Това, което е важно всеки стопанин на четириного да знае е, че този вид поведение не значи, че питомецът му е агресивен, лош или дефектен – това е естествен инстинкт, върху който обаче, трябва да поработите. 

кучеСнимка: iStock

Ако вашият домашен любимец пази твърде настървено храната си, не се страхувайте да потърсите професионален треньор за помощ. 

 

Вижте още: 

Как да изберем подходяща кучешка храна

Защо кучето заравя кокалите си

Виж още