Вреден ли е тамянът за кучетата?

куче ароматни свещи Снимка: iStock

К учетата обогатяват живота ни по уникален начин. Независимо дали става дума за безусловна обич и привързаност или просто винаги да имаме до себе си някой, който се вълнува, когато се приберем у дома... Има толкова много неща, които обичаме у четириногите ни другари!

Но тогава идва и миризмата...

Някои домашни любимци са по-миризливи от други, което кара собствениците им да търсят различни начини да накарат дома си да ухае по-добре. Възможностите за избор са много, но една от най-популярните от тях е тамянът. 

куче ароматни свещиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Безопасно ли е да използваме тамян, когато имаме домашен любимец?

Тамянът обикновено не се препоръчва за честа употреба около домашни любимци. Причините са, че силната му миризма дразни обонянието им, а вдишването на дима може да причини леки респираторни симптоми и да раздразни чувствителните бели дробове на четириногите. С подходящата вентилация и умерено използване, последствията може да не са толкова тежки, но въпреки това следва да бъдете по-внимателни. 

куче ароматни свещиСнимка: iStock

Рисковете от вдишването на дим за кучетата

Вдишването на дим от всякакъв вид е лошо както за нас, така и за домашните ни любимци. Според доклад на Агенцията за опазване на околната среда (ЕРА) от 2001 г., „димът от тамян е сред основните източници на емисиите от прахови частици на закрито“. Според специалистите частиците, получени при изгарянето на тамян, могат да се отложат в дихателните пътища. А поради замърсителите, които съдържат, могат да причинят различни здравословни проблеми, включително мутагенни проблеми и въздушно-капков дерматит. 

С други думи, димът може да възпали белите дробове на домашния ви любимец и да причини дразнение в дихателните пътища, което в последствие да доведе до навлизане на по-малко кислород в организма му. Това може да бъде още по-проблематично при брахицефалните породи (с къси муцуни), които като цяло имат повече проблеми с дишането поради формата на главата си. 

куче ароматни свещиСнимка: iStock

Дори кучето ви да не е от високорисковите брахицефални породи обаче, вдишването на дим все пак не е добро за него, тъй като може да доведе до респираторни проблеми като астма, причинена от алергична реакция. 

Дразнещи миризми

Освен здравословните проблеми, които изгарянето на тамян може да причини на домашния ви любимец, някои кучета просто не са особени фенове на аромата му. Не бива да забравяме, че косматите ни другари имат изключително чувствително обоняние, така че това, което смятаме за приятна миризма, може да не е толкова примамливо за косматия ни другар.

Риск от пожар

Очевидно е, че всеки път, когато имате открит пламък някъде в дома си, съществува известен риск от пожар. А ако към него добавите ентусиазирана кучешка опашка, може да се стигне до реални проблеми. 

куче ароматни свещиСнимка: iStock

Ако имате домашен любимец у дома, то добре знаете колко е трудно да държите питомеца си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата послушен. Защото, знаем добре, че на едно развълнувано кученце му е необходима само секунда, за да събори пръчица с горящ тамян. 

Помислете как обикновено изгаряме тамяна – под формата на пръчица върху държащ, нали? Е, трябва да признаем, че това не е особено сигурен начин. Особено ако е поставен на грешното място. 

Как безопасно да използваме тамян около кучета

Ако сте решили да кадите дома си с тамян, препоръчваме ви да вземете някои предпазни мерки, за да се случи това възможно най-безопасно – както за вас, така и за любимото ви куче. 

куче ароматни свещиСнимка: iStock

  • Използвайте качествен тамян

На пазара има много различни марки и аромати. Ние ви препоръчваме да се спрете на висококачествен тамян (традиционен), който се счита за най-чистия вид. Изцяло натурален, той се състои от основни аромати, които могат да се комбинират, за да образуват различни миризми. Ако изберете този вид, то осигурявате една идея по-чист аромат на косматия си другар, а и на самите себе си. Въпреки че ще платите малко повече за него, той е много по-добра алтернатива както за вас, така и за домашния ви любимец. 

  • Не пестете вентилацията

Когато горите тамян, уверете се, че домът ви има добра вентилация. Тъй като димът е основният виновник за здравословните проблеми, които описахме по-горе, опитайте се да разсеете възможно най-много от него. Отворете прозорец, за да пуснете малко свеж въздух и в никой случай не затваряйте кучето си в същата стая, в която гори пръчицата с тамян. 

В заключение, изгарянето на тамян с куче наоколо може да не е най-добрият избор, но ако вземете някои предпазни мерки, ще предпазите домашния си любимец от потенциалните му вредни ефекти. Винаги наблюдавайте косматия си другар, когато има запалена свещ, тамян или ароматизирана пръчица. Ако забележите прекомерно кихане, кашляне или сълзене от очите, това може да е знак, че този тип дейности не са подходящи за вашето домакинство. 

Виж още