Вредна ли е солта за кучетата

куче сол Снимка: iStock

К олко сол е добре да консумира едно куче? И дали тя е безопасна за косматите ни приятели? Този тип въпроси стават все по-често срещани, тъй като четириногите са нещо повече от домашни любимци – те са част от семейството ни! 

Що се отнася до солта или което и да е било хранително вещество, наистина е важно да запомните, че умереността е ключът към доброто здраве на вашето куче. Твърде много – дори и от нещо полезно, може да има по-скоро негативни последици, а домашните ни любимци не са най-добрите, когато се касае за осъществяване на контрол на порциите. И така – вредна ли е солта за кучетата? Нека видим заедно.

куче солСнимка: iStock

Вредна ли е солта за кучетата?

В подходящите количества натрият, който е основното хранително вещество в солта, е от съществено значение за развитието на здравия дух и тяло. Кучешките диетолози отбелязват, че този елемент помага на нервната и мускулната функция, както и предпазва клетките на тялото от задържане на твърде много или твърде малко вода. Натрият може да се открие и в голяма част от търговските храни за кучета.

Dogsandcats.bg

И въпреки че е полезен за тялото, в големи количества натрият може да бъде опасен. По-възрастните четириноги, както и тези със здравословни проблеми, са по-склонни да страдат от усложнения, свързани с отравяне със солена вода, например, особено ако се борят с бъбречно заболяване.

Отравянето със сол е опасно, защото няма специфично лечение за него.Ветеринарните лекари прилагат различни методи за възстановяване на баланса на телесните течности и предотвратяване на по-нататъшни проблеми, но няма окончателно решение.

куче солСнимка: iStock

Колко сол може да приеме едно куче?

За щастие, може да се наложи на едно куче да погълне много сол, за да достигне тя до фатално високи нива в кръвта му. Много повече, отколкото тя се съдържа във всяка търговска кучешка храна. 

Разбира се, колкото по-голямо е животното, толкова по-голямо количество натрий ще е необходимо да приеме, преди с него да се случи нещо лошо. 

Никога не трябва съзнателно да позволявате на вашето куче да консумира натрий. Често токсичните нива на сол в кръвта на четириногите са резултат от консумация на морска вода (докато сте на плажа), или от някаква човешка храна. Ако се придържате към безопасни за косматия ви другар храни, вашият питомец ще бъде в абсолютна безопасност. 

куче солСнимка: iStock

Какво се случва, ако в организма на кучето има твърде много сол?

В някои случаи отравянето със сол се проявява с повръщане и диария, като повръщането обикновено е първият симптом. Някои собственици забелязват също, че домашният им любимец се държи необичайно – по-специално, леко объркано и летаргично, малко преди появата на физически симптоми. Всички те започват в рамките на няколко часа след консумация.

При по-тежките случаи с отравяне със солена вода, кучето може да изпита слабост, гърчове, мускулни тремори, загуба на мозъчни клетки и други неврологични симптоми. Поради възникналия дисбаланс на течности и соли в тялото, натриевата токсичност може да доведе и до отказ на бъбреците при кучетата.

Как да поддържаме здравословните нива на сол в организма на домашния ни любимец?

Най-доброто нещо, което можете да направите за вашето куче, е животното винаги да има прясна вода на разположение, така че то да не е изложено на риск от дехидратация. Ако сте на плажа, не забравяйте от време на време да си почивате от водата. И за всеки случай – следете поведението на домашния си любимец. 

Що се отнася до диетата на животното – в повечето случаи няма нужда да внасяте каквито и да е било промени. Ако косматият ви другар е по-възрастен или страда от проблеми като увреждане на бъбреците, високо кръвно налягане или сърдечно заболяване, вашият ветеринарен лекар може да препоръча преминаване към кучешка храна с по-ниско съдържание на натрий. 

Под вашето зорко око и с помощта на някои напътствия, кучето ви едва ли ще има проблеми със солта през целия си живот. Въпреки това, все пак е добре да знаете за скритите опасности, свързани с натравянето с натрий. 

 

 

 

Виж още