Най-честите признаци на отравяне при кучетата

куче отрова Снимка: iStock

М ного кучета слагат в уста всичко, на което се натъкнат – от отрова за плъхове, през изпуснато лекарство или дъвка, до антифриз. За съжаление, това означава, че ежедневно съществува риск за здравето на домашния ви любимец. 

Тренирането на команди като „пусни“, често могат да бъдат животоспасяващи, но истината е, че не можем да следим какво прави четириногият ни другар във всяка минута от деня, нали? За това за всеки стопанин на домашен любимец е важно да е запознат с основните признаци на отравяне, както и как да реагира, в случай, че питомецът му е погълнал нещо опасно. 

куче отроваСнимка: iStock

Честите признаци на отравяне при кучетата

Симптомите на отравяне варират в зависимост от веществото и количеството, което вашето куче е вдишало или изяло. Няма общ признак, който да е общовалиден и да ви улесни максимално, за да диагностицирате ситуацията. Има обаче някои често срещани симптоми, за които трябва да внимавате, като стомашно-чревни или неврологични проблеми. 

Dogsandcats.bg

След най-често срещаните признаци на отравяне при кучетата са:

 • Диария или кръв в изпражненията (яркочервена кръв или тъмно черни катранени изпражнения)
 • Повръщане или загуба на апетит
 • Припадъци или тремор
 • Промени в поведението (летаргия или нестабилност при изправяне или ходене; хиперактивност)
 • Синини или кървене (най-добре се срещат в области с малко или никакво окосмяване, като венците, вътре в ушите и вътре в слабините; кървене от носа или кървава урина)
 • Откриване на необичаен материал в изпражненията на кучето, като например специфични зелени или подобни на царевица вещества, които може да са поглъщане на родентицид.

Важно е да знаете, че отравянето може да причини цял набор от проблеми и да има различни негативни ефекти върху тялото на вашето куче. Някои от тях настъпват незабавно, докато други могат да имат дългосрочни последици като анемия или увреждане на органи. 

куче отроваСнимка: iStock

Освен това, понякога може да се окаже трудно да забележите някои от признаците сами, като сърдечни проблеми, неравномерен сърдечен ритъм или чернодробна недостатъчност, пишат от Американския киноложки клуб.

Ето защо е толкова важно да вземете сериозно всички забележими симптоми и незабавно да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Какво правим при спешни случаи

Очевидно не всяко куче, което има диария или повръща, е погълнало отрова. Има цял набор от причини за някои от тези симптоми, но ако имате причина да подозирате, че се касае за отравяне, важно е да вземете незабавни мерки. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-добри са перспективите на домашния ви любимец. Ето някои от основните стъпки, които да предприемете:

 • Запазете спокойствие и прекратете взаимодействието на кучето си с потенциално вредното вещество.
 • Обърнете внимание на ситуацията и симптомите на кучето ви.
 • Свържете се с ветеринарния си лекар. Ако е извън работното му време – позвънете в най-близката клиника за спешна помощ.
 • Ако е възможно, съберете безопасно останалата потенциална отрова в пликче. Ако домашният ви любимец е повърнал – вземете проба. Всичко това ще помогне на ветеринарния ви лекар да диагностицира по-бързо косматия ви другар.

Следвайте последователно указанията на ветеринарния си лекар. 

куче отроваСнимка: iStock

Често срещани отровни вещества, за които да внимавате

Има различни вещества, които могат да са отровни за кучето ви. Някои от тях са очевидни като химикали и инсектициди, но други са безопасни за хората и често не се приемат като заплаха за домашните любимци. Което е грешка, тъй като четириногите имат различен метаболизъм в сравнение с хората. Най-честите отрови за кучета, които трябва да избягвате, са:

 • Лекарства без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен
 • Лекарства с рецепта (хапчета за кръвно налягане или антидепресанти)
 • Човешки храни, които са опасни за кучетата, като чесън, лук или шоколад
 • Отрова за плъхове и инсектициди (вкл. Примамки за мравки или охлюви)
 • Домакински продукти от белина и други почистващи препарати до батерии и антифриз
 • Растения, които са опасни за кучета, като лалета

куче отроваСнимка: iStock

Вижте още: 

Отравяне с антифриз при кучетата

Съвети за първа помощ за стопани на кучета

Виж още