5 странни неща, които кучетата правят по време на хранене

куче Снимка: iStock

В сички странни черти в характера и личността на вашето куче само ви карат да го обичате повече. Правилно ли преценихме? Макар всички странни и често – неразбираеми привички на косматите ни другари да ни забавляват, понякога поведението на домашните ни любимци може да е откровено необяснимо. Особено щом дойде време за вечеря – сякаш това е точният момент, когато кучетата решават да се „изразят“ по мистериозни за стопаните им начини!

Зад всяко поведение на домашния ни любимец се крие определена причина, която го кара да се държи по даден начин. Колкото по-добре познаваме животното, толкова по-голяма е възможността да се приближим една идея по-близо до неговото разбиране за света. А това ще заздрави връзката с четириногия ни приятел. 

кучеСнимка: iStock

За това – нека заедно разгледаме 5 от най-странните хранителни навици на кучетата и какво биха могли да означават те.

Dogsandcats.bg
  • Признаци на страх по време на ядене

Повечето кучета сякаш нямат търпение да се насладят на съдържанието на купичката си, буквално завирайки цялата си муцунка в нея. И това е съвсем нормално – добрият апетит значи, че домашният ви любимец е здрав, чувства се добре и харесва храната, която му давате. 

Ако обаче забележите, че четириногият ви приятел се свива или показва други признаци на страх по време на вечеря, най-вероятно животното има проблем не със съдържанието на паничката си, а със самата нея. 

куче яде салфеткиСнимка: iStock

Металните купички са силно препоръчвани пред пластмасовите, но понякога те могат да изнервят домашните ни любимци. Специалистите по кучешко поведение предполагат, че тези негативни емоции се пораждат от една страна – от металния шум и от друга – някои четириноги могат да различат отражението си в паничката и това ги стресира. 

Лесно може да проверите дали случаят с вашето куче е такъв – просто изпробвайте различна купичка за храна и анализирайте резултата. 

  • Преместване на храна на пода

Има някои четириноги, които са придирчиви към храната си. А има и такива, които не се интересуват толкова от съдържанието на паничката си, колкото от това как да го разпределят на малки порции…по пода. Гледката на куче, което вади части от яденето си на земята, преди след това да го оближе от там, е забавно до един момент. Но може да е и объркващо, да не говорим, че оставя хлъзгави следи по прясно почистените подове на кухнята ни. 

кучеСнимка: iStock

Това поведение също най-вероятно е свързано с купичката на животното. Ако не му допада шума, който тя издава щом я докосне, то ще направи всичко възможно, за да го избегне. Същото се отнася и до миризмата на препарата за почистване, който сте използвали за нея – ако е твърде натрапчив или силен, кучето ви ще се опитва да не влиза в директен контакт със съда.  

  • Преместване на купата за храна

Знаем, че във всяка кухня има зона, където стоят купичките на кучето. По време на вечеря обаче, едната от паничките често сменя местоположението си, а щом животното приключи с вечерята си – тя е преминала през цялата стая. 

Това странно хранително поведение е особено забавно за наблюдаване (и снимане!). И за разлика от останалите хранителни навици на косматия ви другар, то няма явно обяснение – нито скрито послание. Понякога просто животното е по-развълнувано и се „движи“ с храната си – точно както правят и някои хора.

кучеСнимка: iStock

Това поведение е по-характерно за четириноги с повече енергия, които не обичат да стоят неподвижно. И изглежда, че се случва по-често при домашни любимци, които консумират мокра храна (консерви или пастети). Може би яденето се залепва по стените на купичката им и изисква по-задълбочено облизване?

  • Ядене на пръст

Ако сте хващали кучето си да яде пръст от саксията на цвете или да облизва долната част на обувката ви, то знаете колко неприятно може да е това поведение. Освен, че то не е нормално, може да бъде и опасно за четириногите. 

Най-вероятната причина, поради която кучетата ядат пръст е опит да компенсират хранителния си дисбаланс. Някои видове почви са богати на цинк, желязо, магнезий и калий – ценни вещества, които са необходими за кучетата (и хората), за да бъдат здрави. 

Ако забележите това поведение при домашния си любимец – най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. Обсъдете със специалиста как правилно да промените диетата на животното, за да покриете дефицитите му. 

кучеСнимка: iStock

  • Твърде бавно хранене

Има кучета, които сякаш „вдишват“ храната си за секунди. И техните стопани са принудени да изпробват различни методи и техники, чрез които да накарат четириногите да ядат по-бавно.

 Вижте още: Как да накараме кучето да яде по-бавно 

Съществува обаче и обратният вариант – някои кучета предпочитат да отделят повече време, което да посвещават на вечерята си. Ако на вашия космат другар са му необходими повече минути – дори часове, за да се справи със съдържанието на паничката си, това в никакъв случай не бива да ви притеснява. Може би това се дължи на факта, че животното се чувства напълно комфортно и спокойно около вас. А това го кара да е уверено, че никой няма да докосне храната му и тя ще му е на разположение.

кучеСнимка: iStock

Макар доверието към стопанина да е едното възможно обяснение, при твърде бавното хранене има шанс да се касае и за скрит здравословен проблем. Може би домашният ви любимец има разстроен стомах или проблемен зъб, което затруднява дъвченето. За това – желателно е да се обърнете към ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още: 

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Защо кучетата хълцат

Виж още