Защо кучешката игра понякога се превръща в бой?

кучета бой Снимка: iStock

К огато наглед приятелска кучешка игра изведнъж се превърне в битка, преживяването може да бъде доста разстройващо – не само за самите четириноги, но и за стопаните им. В един момент двете животни си играят, а в следващите – зъбите им се блъскат наред груб лай и ръмжене... Едва ли е приятно за някого, нали? Добрата новина е, че има различни начини, чрез които можем да спрем агресията, преди да е започнала. Но как да разберем кога играта ще ескалира в бой?

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Какъв стил на игра има вашето куче

Защо понякога кучешката игра преминава сякаш неусетно в бой?

Причините за това са различни и невинаги е възможно да се идентифицира правилно точният виновник.

Dogsandcats.bg

Често играта прераства в битка в близкия кучешки парк, където група четириногите с различни стилове на игра се сбират с идеята „да се забавляват“.

Или поне такова е желанието на собствениците им, което обаче често се разминава с реалността.

10 причини, поради които кучетата започват да се бият, вместо да си играят

кучетаСнимка: iStock

Някои от най-често срещаните причини, които потенциално могат да доведат до бой между две четириноги са: 

 • Превъзбуда сред играещите си кучета
 • Твърде доминантно поведение, каращо някое от кучетата да се отбранява
 • Включване на още едно куче в играта
 • Погрешно разчетени сигнали
 • Тенденции към опазване на ресурсите

И много други...

А сега, нека ги разгледаме по-отблизо.

 • Въпрос на превъзбуда

Понякога може да се случи две кучета, които си играят приятелски, да се превъзбудят или развълнуват твърде много, а това бързо може да ескалира в агресия. В този случай най-доброто, което можете да направите, е да хванете домашния си любимец и да прекъснете играта, като по този начин ще позволите на нивата на възбуда да спаднат. 

кучета играСнимка: iStock

 • Защита от хулигани

Когато съберете няколко различни кучета заедно, често между тях има и такива, които играят твърде грубо или дори – тормозят останалите. Това може да се случи във всеки кучешки парк. Важно е да знаете, че не всички четириноги се справят добре в подобни ситуации, за това и такива взаимодействия бързо могат да доведат до битки. 

Опит за качване, поставяне на крак върху рамото или незачитане на необходимостта от почивка – вашият домашен любимец може да се разбунтува върху този тип игра, а това да доведе до ответна реакция. В този случай – прекъснете боричкането на животните и помислете за организирани игрови сесии, избирайки само подходящи за косматия ви другар приятели. 

кучета бойСнимка: iStock

 • Трима са много

Често кучетата имат един другар, с когото си допадат и се наслаждават заедно на времето, прекарано заедно. Докато трето куче не пожелае да се присъедини. То невинаги е добре дошло, така че е важно да следите как се случва взаимодействието помежду им. Защото понякога нещата бързо ескалират в битка. 

Може да се случи така, че единият приятел да се заеме да защитава своя другар или двете да сигнализират на „кучето натрапник“, че не желаят да участва в играта им. Напрежение може да възникне и, когато няколко четириноги са играли известно време в оградената зона – тогава е възможно да се появят териториални тенденции, когато ново животно влезе при тях отвън.

кучета бойСнимка: iStock

Ето защо е важно да наблюдавате внимателно играта, когато има две страни, които се наслаждават на взаимодействието и трета, която се опитва да се присъедини към тях. 

 • Погрешно тълкуване на сигнали

И преди сме споменавали, че ранната социализация е едно от най-важните неща, когато говорим за отглеждане на домашен любимец. Поради различни причини и страхове много собственици на четириноги се притесняват да пуснат питомците си да си взаимодействат с други четириноги. 

Кутретата, които пропускат ранната социализация обаче, рискуват да не научат важни сигнали, свързани с езика на тялото. Така те могат да израснат „социално неграмотни“, което означава, че когато се срещнат с други кучета, те могат да изтълкуват погрешно техните приятелски намерения и да реагират отбранително, което може да доведе до битки. 

кучета бойСнимка: iStock

При тези четириноги най-добре помага подход, който включва структурирана програма за коригираща социализация под ръководството на специалист по кучешко поведение.

 • Опазване на ресурсите

Играчки като топки, плюшени животни и кокали за дъвчене – всички те могат да са чудесен начин за ангажиране на вниманието на домашния ви любимец, но имат и потенциал да доведат до значителни конфликти, тъй като отключват поведение на „опазване на ресурсите“.

Има си основателна причина много градинки и паркове за кучета да забраняват използването на топки или фризбита. И тя е именно, защото те предизвикват конфликти.

Възрастта като фактор за възникване на конфликти

Много кучета обичат да общуват с други себеподобни и се държат приятелски с всички, но с напредването на възрастта започват да стават все по-дистанцирани и по-малко толерантни към себеподобните си. Ако домашният ви любимец вече няма желание да си комуникира или взаимодейства с други четириноги, може би е по-добре да изберете само приятели за игра, около които животното се чувства удобно. 

кучета бойСнимка: iStock

Как да разберем, че играта става агресивна

Има няколко предупредителни знака, които обикновено показват, че играта между две кучета започва да излиза извън контрол. Те включват:

 • Тялото на кучето става по-напрегнато
 • Позицията на ушите се променя (често те са сплескани назад)
 • Разширени зеници
 • По-дълбоко ръмжене
 • Агресивен лай
 • Повишена вертикална игра (изправяне на задните крака)
 • Куче, което се опитва да се скрие
 • Прибрана между задните крака опашка
 • Многократно щракване с челюст, насочено към областта на главата и шията на другото животно

кучета бойСнимка: iStock

Вижте още:

3 ранни признаци на агресия при кучетата

Кучешки етикет в парка

Виж още