Защо е важно да използвате цялото име на кучето, когато го тренирате

куче Снимка: iStock

И зборът на име за кучето ви вероятно е едно от първите неща, които правите като стопанин на домашен любимец. Свободата е неограничена, а възможностите – безкрайни! С течение на времето всеки собственик, най-често несъзнателно, започва да измисля допълнителни прякори на косматия си другар. Или добавя частици зад името му… Не ни разбирайте погрешно, и ние смятаме, че е много трудно (да не кажем – невъзможно!) да не наричаме сладките си домашни любимци с най-различни, леко лигави и захаросани имена. 

кучеСнимка: iStock

Резултатите от нови изследвания обаче показват, че 

когато тренирате кучето си – желателно е да забравите за всички мили прякори, с които го наричате в ежедневието. И да използвате само избраното от вас име, защото четириногите могат да различават единствено него най-добре в шумна среда.

Dogsandcats.bg

Нещо повече – домашните любимци дори реагират, когато биват извикани и от непознат по име. Нека заедно разгледаме всички причини, поради които е желателно да използвате истинското име на кучето си по време на обучение, а сладките прякори – да оставите за „сесиите“ за гушкане.  

Когато го повикате - вашето куче отговаря

Изследователи и учени от Университета в Мериленд са открили, че кучетата имат способността да филтрират имената си, дори и навън да е много шумно. Интересен факт е, че няма чак такова значение колко силно викате животното – то чува името си и произнесено по-силно, и на същото ниво като фоновия шум. 

кучеСнимка: iStock

Тази способност на кучето отразява същия опит, който хората имат със селективното внимание, познат като „ефект на коктейла“. Този психологически феномен се отнася до фокуса на мозъка върху конкретен слухов източник, докато филтрира останалите звуци.

Изследователите провели експеримент, в който участие взели две кучета, чиито стопани били поставени на шумен фон. Единият от тях викал домашния си любимец с цялото му име, а другият – с подобни срички и прякори, които му е измислил. 

Констатациите от опита показали, че кучетата без проблем филтрирали шума, за да чуят, че стопанинът им ги вика, но по-голямо внимание на собственика си объркало четириногото, което чувало цялото си име. 

Използването на имена помага и при обучението на служебни кучета

Повечето треньори използват цялото име на служебните кучета, по време и след обучението им. Това е ключово и при терапевтичните четириноги, които често се сблъскват с нови лица и гласове. Както споменахме – домашните любимци реагират и на непознати, които викат имената им. 

кучеСнимка: iStock

По време на тренировка с домашния ви любимец

Изричането на цялото име на кучето привлича вниманието на животното.А това е един от основните принципи на положителното подсилване. 

Следващият път, когато тренирате кучето си, имайте предвид две неща. Първо – бъдете последователни с начина, по който наричате животното, за да свикне с името си. И второ – ангажирайте вниманието му чрез положителни асоциации – любов и осъзнаване, а не чрез страх и наказания.

кучеСнимка: iStock

Тези съвети могат да ви помогнат да обучите по-добре кучето си – независимо дали е служебно куче или любвеобилен домашен любимец. 

 

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Как да спрем кучето си да рови в боклука

Виж още