Защо е важно да научим кучето да сяда по команда

куче Снимка: iStock

Д а научите кучето ви „да сяда“ обикновено изисква малко усилия и рядко – помощта на професионален треньор. Използвайки любимите лакомства на домашния ви любимец, това често е една от първите команди, които животното усвоява. 

Въпреки че изглежда елементарно, сядането всъщност е едно от най-полезните неща, на които можете да дресирате косматия си другар. Дори и да мислите, че това е един от най-малко впечатляващите трикове – уверете се, че не пренебрегвате важността му. 

кучеСнимка: iStock

Ето 3 причини за това:

Dogsandcats.bg
  • Удобство

Научаването на кучето да „седи“ ще направи живота с домашния ви любимец много по-удобен за вас. Това ви гарантира спокойствие при редица дейности от ежедневието като, например, готвене или чистене. 

С каквото и да се занимавате, ако животното отговаря на командата да седи мирно и търпеливо, няма да се налага да се притеснявате какво прави или къде се намира.

Усвояването на тази команда улеснява и дресурата при повече от едно куче в домакинството, тъй като всички те ще останат относително неподвижни, докато правите това, което трябва да направите.

  • Безопасност

Може би се чудите как това да научите кучето си да „седи“ би могло да работи като предпазна мярка, но това действително е така. Помислете за всички моменти, в които домашният ви любимец се държи лошо – командата за сядане би могла да свърши безценна работа при опасна ситуация. Дори и четириногото да реагира агресивно към други кучета на улицата, да лае скейтбордове, велосипеди и др., ако му кажете да „седне“ – това ще го постави под контрол и ще отклони мислите му от всичко, което го разсейва или дразни. 

кучеСнимка: iStock

  • Социален живот

Да научите кучето ви да „сяда“ може да е полезно за социалния ви живот, както и за неговия. От една страна – така ще сте спокойни, че ще се държи прилично и възпитано в близкия зоомагазин или ветеринарен кабинет. Освен това – ще можете да го взимате по-често със себе си в кафенета или ресторанти на открито, където е позволено за домашни любимци. Усвояването на тази команда ще улесни и пътуването в обществен транспорт. 

Никога не подценявайте важността на дресурата на косматия си спътник– различните команди могат да ви помогнат в ситуации, за които не сте се замисляли до сега! 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

Виж още