Защо изпражненията на кучето ми са зелени?

куче изпражнения Снимка: iStock

Ц ветът на изпражненията на домашните ни любимци е ценен индикатор за цялостното им здраве, пишат от PetSafe. Така че, съвсем разбираемо е да се чудите „защо екскрементите на кучето ми са зелени?“. Тъй като здравословното кафяво е типичният цвят на кучешките изпражнения, зеленият им цвят може да предизвика някои опасения и известно притеснение. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Какво означават зелените изпражнения при кучетата?

Зеленият цвят на екскрементите може да означава, че косматият ви другар е изял нещо неподходящо. Това включва повече трева или други лисни храни като зеле, например. Зеленият цвят може да е индикация за натравяне с родентицид, проблеми с черния дроб, панкреаса или жлъчния мехур, паразити, алергии и реакции към определени лекарства. Тъй като има различни възможности, предлагаме ви да ги разгледаме малко по-подробно.

11 причини за зелените кучешки изпражнения

Повечето собственици на домашни любимци са срещали зелени изпражнения, а някои дори са се сблъсквали с тях многократно. Въпреки че може би е по-малко страшно, отколкото кръв в екскрементите, например, и това не се счита за обичайно.

Dogsandcats.bg

куче изпражненияСнимка: iStock

 • Кучето ви е яло твърде много трева

Ако домашният ви любимец е ял твърде много трева, това може да доведе до храносмилателно разстройство. И е една от най-честите причини за зелено оцветяване на изпражненията. Специалистите не са съвсем сигурни за причината защо четириногите ядат трева. Изглежда, че косматите ни другари го правят, за да облекчат гаденето или да предизвикат повръщане, ако не се чувстват добре. Това е и наследствена черта при някои кучета, което невинаги сочи непременно към наличие на стомашно-чревни проблеми. 

 • Твърде много зеленчуци (или зеленолистни) в диетата

Искаме най-доброто за домашните си любимци и знаейки, че те са всеядни, логично включваме зеленчуци в менюто им. Въпреки че безспорно увеличаването и усвояването на растителни витамини е от съществено значение, спанак, къдраво зеле (кейл) или други зелени зеленчуци могат да доведат до промяна на цвета на изпражненията на косматия ви другар, поради наличния в тях хлорофил. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Когато кучешките изпражнения са твърди и нормално изглеждащи, без други признаци на заболяване като диария или повръщане (или кръв и слуз в тях), тогава по-вероятно се касае за нещо зелено, което четириногото е изяло, отколкото за медицински проблем. 

 • Отравяне

Някои видове отрови, особено тази за плъхове или родентицид, могат да причинят зелено или синкаво оцветяване на изпражненията. Това се дължи на съдържащите се в тях варфарин или брометалин. Ако се касае за отравяне, ще забележите и други симптоми като кашлица, пяна от устата, треперене и гърчове. 

 • Диетична непоносимост и чувствителност към някои храни

Някои съставки в диетата на кучето ви могат да накарат тялото му да реагира, причинявайки промяна в цвета на изпражненията, оцветявайки ги в зелено. Ако косматият ви другар прекалява с яденето, това също може да причини промени в цвета на екскрементите му. Преяждането може да доведе и до диария, която може да накара храната да премине твърде бързо през храносмилателния тракт, което понякога води до зелени изпражнения. 

куче изхожданеСнимка: iStock

 • Паразити в червата

Понякога чревни паразити като лямблии или червеи могат да са причината за зелените кучешки изпражнения. Инфекциите с Giardia също са основна причина за лигави, зелени екскременти, които също обикновено са с по-рядка консистенция. 

 • Хранителни оцветители и багрила в нещата, които вашето куче яде

Друга възможна причина за зелените кучешки изпражнения е хранителният оцветител. Някои храни и лакомства съдържат изкуствени оцветители, които могат да причинят зелен цвят на изпражненията. Лилавите и сините багрила в храните, като тези в червеното зеле, например, също могат да доведат до зелени екскременти. 

 • Бактериални или вирусни инфекции

Гастроентерит или инфекция на чревния тракт може да причини промяна в цвета на изпражненията на домашния ви любимец. В този случай ще забележите и други симптоми като повръщане и диария. 

куче изпражненияСнимка: iStock

 • Проблеми с черния дроб

Когато черният дроб не функционира правилно, това може да попречи на нормалния метаболизъм и отделянето на жлъчка, което води до натрупване на билирубин в тялото на кучето. Обикновено той придава на жлъчния сок характерния жълтеникаво-зелен цвят. 

 • Проблеми с жлъчния мехур

Проблеми с жлъчния мехур, като камъни в жлъчката или възпаление, могат да доведат до недостатъчно освобождаване и намалени количества жлъчка, достигаща до тънките черва по време на храносмилателния процес. 

 Жлъчката съдържа пигменти, които придават кафяв цвят на изпражненията. Съответно, когато има намален жлъчен поток или липса на жлъчка, достигаща до тънките черва, изпражненията може да не претърпят типичната промяна на цвета и да изглеждат зелени.

 • Проблеми с панкреаса

Пакреатитът е сред другите възможни медицински състояния, които причиняват промяна в цвета на екскрементите на кучетата. Основно това се случва поради недостатъчност на панкреатичния ензим, което води до мазни, вонящи изпражнения, които могат да бъдат в зелен или друг цвят. Проблемите с панкреаса обикновено са изключително сериозни и изискват незабавна ветеринарна помощ.

куче изпражненияСнимка: iStock

 • Стрес и безпокойство

Кучета, изпитващи стрес или безпокойство, може да имат промени в движението на червата, което да доведе до зелено оцветяване на изпражненията им. Може да се заключи, че това е причината, ако косматият ви другар е преживял стресиращо събитие наскоро или изпитва общо безпокойство.

 • Чревни проблеми

Чревни проблеми като колит могат да повлияят на цвета на изпражненията на вашето куче, тъй като засягат нормалния храносмилателен процес. Болестта на Крон е друго често срещано заболяване, което може да причини необичайни промени в цвета на изпражненията на домашния ви любимец. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Кога имаме причини за безпокойство?

Трябва да се тревожите за зелените изпражнения на кучето си, ако това е обичайният им цвят, а на лице има и други симптоми като повръщане или диария. Или ако нетипичното им оцветяване продължава повече от ден или два. Със сигурност, ако сте загрижени и смятате, че нещо с четириногия ви другар не е наред, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. 

Макар да не са непременно нещо нормално за кучетата, зелените изпражнения невинаги са причина за безпокойство. Ако са еднократен епизод, това обикновено се дължи на нещо, което животното е изяло, или на лек храносмилателен проблем. Въпреки това, ако екскрементите на кучето ви са постоянно зелени, това може да означава основен здравословен проблем.

куче изпражненияСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво показва вида на екскрементите на кучето

Какво причинява диария при кучетата

 

 

Виж още