Защо кучетата бягат?

куче бяга Снимка: iStock

О тваряте входната врата, за да вземете пакет от куриер и докато се усетите, домашният ви любимец се е промъкнал и вече го няма. Или се разхождате спокойно с кучето си в парка и то буквално за секунди изчезва от погледа ви, втурнало се да преследва някоя котка или катерица… Безспорно един от най-лошите кошмари на всеки собственик на четириного е то да избяга. За съжаление обаче, това е често срещан и потенциално опасен сценарий. И никой не е застрахован.

куче бягаСнимка: iStock

Най-честите причини, поради които кучетата бягат 

Д-р Ейми Л. Пайк, сертифициран поведенчески и ветеринарен психолог, обяснява за Американския киноложки клуб, че има няколко основни сценария, които обикновено карат кучетата да бягат. Може би ще се изненадате, но когато става въпрос за лов с цел набавяне на храна, това е по-скоро поведение, характерно за котките. Кучетата рядко биха напуснали дома си, за да ловуват, тъй като те разчитат повече на хората си за храна. Обикновено четириногите бягат:

  • Ако искат да преследват преминаващи кучета или хора;
  • Ако не знаят (не са научени) как да чакат до вратата, когато тя е отворена;
  • Ако им е скучно. Липсата на обогатяване кара някои домашни любимци да търсят външна стимулация);
  • Ако се чувстват нервни. Безпокойството и страхът могат да доведат до опити за бягство поради страх;
  • Ако не са кастрирани/стерилизирани кучетата може да се опитат да избягат в търсене на партньор.

куче бягаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кои са тригерите, които могат да накарат едно куче да избяга от дома си?

Според д-р Пайк всяко куче може или би избягало, ако получи нужните възможност и мотивация. Четириногите ни другари са умни и бързо научават рутината ни, започвайки да свързват определени действия – когато чуе звънеца, например, животното знае, че собственикът му ще отвори вратата. А това за него е и възможност да се промъкне навън. Така че в някои случаи звънецът може да служи като тригер за бягане.

Нещо толкова просто като катерица, тичаща по двора или в близкия парк също може да стимулира домашния ви любимец и той да се опита да избяга. Отегчено куче, което търси нещо за правене, може да се опита да се промъкне през оградата, а може би питомецът ви се стресира, защото не сте у дома. 

куче бягаСнимка: iStock

Понякога тригера, който отключва порива за бягство при кучетата обаче, е съвсем неясен. Може да се касае за определена миризма, която мощното обоняние на домашния ви любимец е уловило – нещо, което вие дори не подозирате. Или шум от камион, багер или кола може да предизвика реакция на страх в следствие на която животното се опитва да се отдалечи възможно най-далеч.

Как да предотвратим опитите за бягство на кучето си

Ако кучето ви често се опитва да се измъкне и да избяга, не бива да неглижирате това поведение, съветва д-р Пайк. Фобиите от шум, изтъква още тя, всъщност могат да бъдат признак на болка или дискомфорт в следствие на артрит или стомашно неразположение, например. 

куче бягаСнимка: iStock

Ако не се установи медицинска причина за фобията, д-р Пайк препоръчва да се потърси лечение с квалифициран дресьор или поведенчески специалист. Можете да наблегнете на обучението на алтернативно поведение, като например да научите кучето си да чака далеч от вратата, когато я отворите. Ключовото тук е, че алтернативното поведение трябва да бъде по-възнаграждаващо от излизането през вратата, например – водещо до почерпка със специално лакомство.

Всеки път, когато разхождате кучето си, което потенциално има навика да бяга в преследване на аромати или други малки животни, нека то е на повод. Ако разполагате с ограден двор, редовно проверявайте за потенциални пътища за бягство като процепи и дупки.

куче бягаСнимка: iStock

Осигуряването на достатъчно занимателни играчки или хранителни пъзели във времето, когато кучето ви е само, ще му осигури ментална стимулация и ще ангажира вниманието му. А щом се приберете – излезте на разходка или направете пешеходен преход до съседния квартал – за домашния ви любимец това е цяла палитра от нови аромати, които гарантирано ще преборят скуката!

Вижте още:

6 фини начина как кучетата показват обичта си, които може пропуснете

Основни съвети и техники при дресурата на градски кучета

Как да успокоим кучето си по време на гръмотевична буря

 

 

Виж още