Защо кучетата ближат бебетата по лицето

куче бебе Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че домашният ви любимец има малко по-странно отношение към бебето ви, то не сте сбъркали! Домашните любимци възприемат най-малкия член на семейството ви по различен начин, а оттам – и интеракциите с него варират. Възможно е четириногото да се опитва да се заиграе с бебето, а може и да иска по някакъв начин да му покаже господство (нещо като „аз бях тук преди теб“). 

куче бебеСнимка: iStock

И тъй като много хора имат естествено притеснение, свързано с това дали е безопасно кучето да ближе бебе или като цяло – малко дете, особено по лицето, предлагаме ви да разгледаме някои често срещани причини защо четириногите правят това:

  • Кучето харесва миризмата на бебето

Домашният любимец облизва бебето ви повече от всеки друг в домакинството? Може би това е свързано с миризмата на малкото човече. А може някой от продуктите, които използвате за хигиена или къпане на мъничето, да допада и на четириногия ви другар. Известно е, че кучетата ближат урината на други себеподобни, за да научат повече за тях. Същото може да се случва и тук – чрез близане косматият ви другар да се опитва да научи повече за новороденото.

Dogsandcats.bg

куче бебеСнимка: iStock

  • Начин за осъществяване на връзка (социализация)

Един от начините, по които кучетата се свързват едно с друго, е като се почистват чрез близане. Домашният ви любимец може да прави това и спрямо бебето (или ако имате малко дете), за да покаже обич и да укрепи връзката помежду им. А не е изключено и по лицето на мъничето ви да има остатъци от яденето му, които питомецът ви просто да иска да почисти.

куче бебеСнимка: iStock

  • Това е инстинктивно поведение

Доста вероятно е кучетата да ближат бебета или малки деца водени от естествен инстинкт. Това се отнася в по-голяма степен за четириноги, които са израснали в подходяща семейна среда (не са били отделяни от майката твърде рано). Един от начините, чрез които кучето-майка общува с новородените си кутрета, е именно чрез облизване. С този жест тя стимулира дишането им. За това и не е невъзможно косматият ви другар да е научил, че действието на облизване е жест на грижа и да го прилага върху вашето бебе.

куче бебеСнимка: iStock

Безопасно ли е кучетата да ближат бебета?

Основното безпокойство тук се корени в притеснението за наличие на бактерии и микроби, които могат да атакуват все още неукрепналата имунна система на бебето. Бързаме обаче да ви успокоим - най-общо казано, сравнително рядко се случва болестите да се предават от домашни любимци на хора. 

Въпреки това, добре е да контролирате това поведение на домашния си любимец. Независимо дали се касае за близане на лицето или други части на тялото на мъничето като краката или ръцете. В крайна сметка – просто няма как да знаете какво е облизвало преди това вашето куче. А както знаем, това може да е в общи линии всичко – от кал и мърсотия, до урината и изпражненията на друго четириного. 

 

 

Виж още