Помощ! Кучето ми има парвовирус

куче парвовирус Снимка: iStock

Д а се сдобиете с кученце може да бъде забавно допълнение към семейството ви, а отглеждането на четириногото със сигурност носи много смях и вълнение. Но заедно с това идва и значителната отговорност, включително и ветеринарните грижи, които като стопани сте длъжни да му осигурите.

Най-важните и основни медицински грижи, които трябва да получи едно малко кученце, са свързани с ваксинациите. За съжаление, въпреки широко разпространената ваксинация, болести като чума и парвовирус все още присъстват в популацията на кучетата. 

куче парвовирусСнимка: iStock

Какво е парвовирус?

Парвовирусът е силно заразно заболяване, което се разпространява между кучетата по орално-фекален път. Тоест – чрез консумация или досег до заразени изпражнения. За това е важно да държите неваксинираните кученца изолирани, докато не преминат пълния курс на ваксинация. 

Dogsandcats.bg

Ако вашият домашен любимец се е заразил с болестта, признаците могат да започнат бавно със загуба на апетит и летаргия, последвани от повръщане и обилна, кървава диария. 

Важно е да знаете, че ако женско куче се зарази с този силно резистентен вирус по време на бременността си, то той ще се прехвърли и на малките.Заболяването прогресира бързо и може да доведе до фатален край, ако не се лекува. Веднъж диагностицирано от ветеринарен лекар, лечението е насочено към рехидратация, контролиране на повръщането, възстановяване на апетита и предотвратяване на възможните усложнения, причинени от вторична бактериална инфекция.

куче парвовирусСнимка: iStock

Признаци на парвовирус при кучетата

  • Загуба на апетит
  • Повръщане
  • Подуване и болки в корема
  • Треска
  • Кървава диария
  • Ниска телесна температура
  • Загуба на тегло

Ако подозирате, че домашният ви любимец има парвовирус, не отлагайте посещението при ветеринарния си лекар. В домашни условия няма ефективно лечение на заболяването, макар в интернет да изобилства от съвети как можете да подобрите състоянието на питомеца си, много от тях само могат да доведат до усложнения и носят значителни рискове. 

Диагнозата обикновено е бърза и ясна. Тя е предшествана от фекален тест за потвърждаване и кръвни изследвания. Парво атакува както чревната лигавица, така и костния мозък на животното. В резултат на това системната инфекция (сепсис) е причината за появата на симптомите. 

Пациентите с Право трябва да се държат в изолация и да се наблюдават постоянно, за да се гарантира, че се подобряват. Обикновено е необходима 24-часова грижа. 

куче парвовирусСнимка: iStock

Възможности за лечение

В зависимост от резултатите от кръвните изследвания, вашият ветеринарен лекар може да препоръча хоспитализация за интравенозни течности, антибиотици и внимателно наблюдение. Бъдете подготвени, че поради интензивния характер на грижите, това може да бъде скъпо. 

Добрата новина е, че прогнозата като цяло е добра, стига да се приложи агресивно лечение. Веднъж заразено, кученцето получава доживотен имунитет. Това обаче далеч не означава, че то не се нуждае от рутинни ваксинации, тъй като в тях са включени и други вируси като кучешка чума и бяс.

Помнете - парвовирусът е почти 100% предотвратим с рутинна ваксинация. 

 

 

 

 

Виж още