5 болести, които можем да хванем от кучето си

куче Снимка: iStock

Д омашният любимец може да ви даде толкова много – любов, внимание, забавление, компания и, за съжаление – някои инфекции. В по-голямата си част заболяванията, характерни за опитомените кучета не са заразни за хората, но има някои от тях, които можем да прихванем ако не бъдем внимателни. 

Те се наричат зоонозни болести. Това са инфекциозни и паразитни заболявания, които могат да се предават от животните на хората и обратно. 

Сред най-известните и често срещани зоонозни заболявания са:

Лаймската болест – предавана чрез ухапване от кърлеж;

Dogsandcats.bg

Маларията – от комара Anopheles и Бубонната чума, която се разнася от плъхове, или по-точно от бълхи, които се заразяват чрез ухапването на заразените гризачи. 

маларияСнимка: iStock

Има обаче специфични и сравнително чести зоонозни заболявания и инфекции, които се предават от кучета на стопаните им. 

Ето 5 от най-известните от тях:

 • Анкилостоми и кръгли червеи (стомашно-чревни паразити)

Заразяването може да стане чрез поглъщане на яйцата на червеите или контакт с ларвата в почвата. Тези паразити могат да бъдат получени чрез боравене с заразена почва - градинарство или игра в пясъчници, използвани от животни. Децата са най-често засегнати, а стопаните на кучета могат да ги получат и при почистване на изпражненията на домашния си любимец. 

 • Бяс

Вирусната инфекция на Кучешкия бяс се предава чрез ухапване от заразено животно. За хората най-голям риск представляват болни прилепи, миещи мечки, лисици, скуксове, кучета и котки.

 • Лептоспироза

Бактериално заболяване, което можете да получите при досег със заразена урина. Достатъчно е да докоснете устата си, след като сте били в контакт с урината на домашния си любимец. За това – ако кучето се е изпуснало и ви се наложи да почистите след него – използвайте ръкавици и винаги старателно измивайте ръцете си след това. 

 • Трихофития

Това е заразна гъбична инфекция, която е често срещана при кучетата, а при хората се предава дори само при досег със заразено животно. Името й идва от характерния червен пръстен, който се появява по кожата на скалпа, тялото, краката и около ноктите. Сред симптомите, които ще забележите по домашния си любимец са упорит сърбеж, плешиви петна, летаргия и общ вид на дискомфорт.

 • Марсилска треска

Макар дълги години да се смяташе за почти изчезнало, това заразно заболяване с подчертано лятна сезонност протича с характерен пъпчест обрив. Рядко има тежки усложнения, а преносител е кучешкият кърлеж.

болестСнимка: iStock

Всички кучета могат да придобият някое от изброените зоонозни заболявания, но с повишен риск са: домашните любимци, които живеят на открито, неваксинираните животни, кучета със слаба или потисната имунна система, лошо гледани животни и такива, които не живеят в достатъчно хигиенични и санитарни условия. 

Сред стопаните следва да бъдат по-внимателни хората, които имат имунни нарушения, които са на химиотерапия или имуносупресивна терапия – те са изложени на повишен риск от инфекция.

Животните със зоонозни заболявания могат да проявяват различни клинични признаци в зависимост от вида на заболяването. Te могат да варират от леки до тежки. Като собственик на домашен любимец трябва да познавате вашето животно и да сте наясно с всякакви промени в поведението и външния му вид.

За какво да внимавате

Признаците на някое от изброените зоонозни заболявания включват:

 • Анорексия
 • Повръщане
 • Диария
 • Кожни обриви
 • Сърбеж
 • Летаргия
 • Депресия
 • Отслабване
 • Кашлица
 • Синини по кожата
 • Подуване на ставите
 • Куцане

Диагноза и лечение

Лечението зависи от конкретната диагноза, която вашият ветеринар ще постави на животното. Тъй като има много и различни видове зоонозни заболявания, подгответе се да дадете подробности като: кога и къде е пътувало животното, какви ваксинации има, от какви заболявания е страдало през последната година. Лекарят ще направи различни диагностични тестове – кръв, урина, рентген и/или ултразвук.

болестСнимка: iStock

Медикаментозното лечение може да включва антибиотици, антипаразитни и/или противогъбични лекарства, интравенозни течности, а ако се налага – и болкоуспокояващи. 

Превантивна грижа

Не всички животни със зоонозни заболявания представляват сериозен риск за хората, но винаги трябва да се спазват добри хигиенни практики. Важно е да сте наясно, че те съществуват, да сте информирани и да знаете методите, чрез които се предава, за да можете да ги избягвате на ежедневно ниво. 

Винаги спазвайте добра хигиена след като почиствате след домашния си любимец, не пропускайте редовните прегледи при ветеринар и следете за симптоми, различни от нормалното поведение на кучето.

болестСнимка: iStock

 

Виж още