Защо кучетата ближат собствената си урина

куче урина Снимка: iStock

К учетата постоянно учудват стопаните си с някои от недотам апетитните неща, които сякаш намират за особено вкусни за ядене, пиене или търкаляне... Ако по време на разходка сте забелязали, че домашният ви любимец облизва мястото, където преди това е уринирал, то знаете колко необяснимо е това поведение. И същевременно - колко смущаващо.  

Колкото и обезпокоително да е, странният навик на питомеца ви да облизва собствената си урина, се среща по-често, отколкото си мислите. И тъй като се смята за напълно нормално кучетата да ближат взаимно урината си, няма как да не се зачудим: защо му е на животното да вкуси своята собствена? 

куче уринаСнимка: iStock

5 основни причини защо кучетата облизват собствената си урина 

Dogsandcats.bg
  • Дехидратация

Кучета, които са се дехидратирали, ще търсят течност за пиене навсякъде, където могат. Ако домашният ви любимец е много жаден, това понякога включва и собствената му урина.

Четириногите нямат същите вкусови рецептори като хората, нито идентични с нашите мисловни процеси, така че докато ние вирваме нос пред възможността да пием урина, животните го правят без да се чудят много. Вероятно тя няма толкова лош вкус за тях.

куче уринаСнимка: iStock

  • Срам

Ако кучето ви е обучено на хигиенни навици и знае, че не бива да пикае вкъщи, то може да оближе урината си, за да прикрие инцидент. Четириноги, които ближат урината си от срам, често имат основателна причина за това. Оставени са прекалено дълго време само у дома и наистина са имали нужда да се облекчат, например.

Понякога обаче това може да е признак на основно медицинско състояние, което прави невъзможно за животните да задържат урината си. Възрастната инконтиненция е често срещана причина за това поведение.

  • Болест на Кушинг

Повишената жажда и честото уриниране са сред първите симптоми на Синдром на Кушинг. Ако домашният ви любимец внезапно започне да се изпуска в дома ви, да пие прекомерно или да ближе урината си, тази болест може да бъде виновникът. В този случай помислете за преглед при ветеринарния ви лекар в най-скоро време.

куче уринаСнимка: iStock

  • Инфекции на пикочните пътища      

Инфекциите на пикочните пътища увеличават честотата и неотложността на уринирането при кучетата. Сред другите често срещани симптоми на бактериалните инфекции са кръв в урината, треска, случайно изпускане и мътна урина. 

  • Пика

Пика е термин, използван за описване на желанието за ядене на нехранителни продукти. Може да се появи и при хора, и при кучета. Четириногите могат да бъдат обсебени от ядене на различни неща като камъни, дърво, хартия и пластмаса, но всичко може да стане обект на мания, включително урината.

куче уринаСнимка: iStock

Специалистите все още не са съвсем наясно за причините за появата на този тип хранително разстройство. Някои експерти смятат, че това е резултат от стресови фактори, свързани с околната среда или от скука. Хранителният дисбаланс може да бъде причина, тъй като питомецът ви се стреми да коригира дисбаланса, търсейки определени минерали в околната среда.

Нарушения на щитовидната жлеза, диабет и проблеми с ендокринната система могат да причинят пика, както и други заболявания, които причиняват хранителни дефицити. 

Опасно ли е за кучето ми да облизва собствената си урина?

Въпреки че за нас изглежда отблъскващо, на практика в кучешкия свят няма нищо лошо в това едно четириного да ближе урина. Било то и неговата собствена. Кучетата обикновено нямат достъп до достатъчно голям обем урина, за да им причини здравословни проблеми. Въпреки това, тъй като облизването на урина може да е признак на много различни здравословни проблеми, често си струва да посетите ветеринарния си лекар.

куче уринаСнимка: iStock

Защо кучетата ближат урината на други себеподобни?

Ако кучето ви ближе урината на други четириноги, то трябва да знаете, че това се смята за напълно нормално поведение. По този начин, казано най-просто, животните разменят информация едно за друго. Правейки това, кучето ви използва своето мощно обоняние като начин да създаде „спомен за миризмата“. Така, ако се сблъска с нея или с кучето, което я е оставило, то ще му бъде познато.

В заключение, облизването на урина – било то на друг домашен любимец или на своята собствена, безспорно е едно от най-странните и неприятни поведения на кучетата ни. Намирането на основната причина може да ви помогне да се преборите с този навик. Важно е да разберете обаче, че това е част от начина, по който косматият ви другар комуникира с други четириноги. И въпреки че вашият стомах се обръща, това е социално приемливо поведение за домашния ви любимец – все пак кучетата нямат профили в социалните медии, нали?

Вижте още: 

Инфекция на пикочните пътища при кучетата

Какво ще се случи, ако не извеждате редовно кучето си

 

Виж още