Какво ще се случи, ако не извеждате редовно кучето си

куче разходка Снимка: iStock

В секи собственик на куче знае колко важни са ежедневните разходи за питомеца му. Извеждането на домашния ни любимец навън му позволява да изразходва натрупаната енергия, предоставя както психическа, така и социална стимулация за животното. Косматият ни другар се социализира и обогатява от гледките, звуците и миризмите, с които се сблъсква. Куче, което никога не напуска пределите на имота, в който живее, вероятно ще бъде отегчено, разочаровано и неспособно да разпусне. Нещо повече, ако не извеждате редовно питомеца си, това може да има сериозни последици върху физическото и психическото му здраве. 

куче разходкаСнимка: iStock

Ползите от разходките за кучето ви

Важно е да запомним, че разходката на домашния ни любимец не е прищявка, а абсолютна необходимост, тъй като кучетата, както много други животни, не са свикнали да стоят на едно място за дълго време. В дивата природа те се движат и изследват заобикалящата си среда в търсене на вода и храна.

Разходката на вашето куче е наглед проста задача, която има положително въздействие върху различни аспекти на цялостното му здраве. Някои от ползите са: 

Dogsandcats.bg
 • Упражнения и физическо натоварване

Редовните упражнения, раздвижване и физическа активност – игри, тичане и ходене, са чудесен начин за изгаряне на излишните калории и контрол на теглото. Това е и лесен метод за четириногите да изразходват енергията, събрана през деня, особено ако отсъствате цял ден и те стоят сами у дома. 

куче лятоСнимка: iStock

 • Стимулация

Кучетата не обичат да скучаят. Ако са заети с нещо градивно като разходка, например, е по-малко вероятно да отключат прояви на разрушително поведение, като дъвчене на обувки и имущество. 

За четириногите е от съществено значение да изследват околната среда с всичките си сетива – миризма, зрение, слух, докосване или вкус. 

Често срещано погрешно схващане е, че ако имате къща с голям двор, това автоматично ще задоволи всички нужди на кучето.

Въпреки че безспорно е бонус, изследването на нови пътеки, срещите с други четириноги - това са все видове психическа стимулация, която животното няма как да получи в оградена зона.

куче разходкаСнимка: iStock

 • Социализация

Когато разхождате кучето си, вероятно срещате по пътя си други хора и домашни любимци. Дори само кратък поздрав между четириногите е чудесен начин да научите питомеца си как е приемливо да се държи с непознати. 

 • Укрепване на връзката със собственика

За да изградите връзка с домашния си любимец, основана на доверие и взаимна обич, отнема време, енергия и чувства. Разходките не само изграждат увереността на четириногия си другар, но и заздравяват отношенията помежду ви.

куче разходкаСнимка: iStock

Колко често е добре да извеждаме кучето си?

Сега, след като знаете защо е толкова важно да разхождате кучето си, време е да установите подходяща рутина за разходка, съобразена със специфичните нужди на вашия домашен любимец. Тъй като всяко четириного е различно, няма стандартизирана рутина за разходки. Тук от решаващо значение са фактори като порода, възраст и физическо състояние. 

Породи, които са много активни, като Питбул териер или Бордър коли, имат нужда от по-чести разходки в сравнение с домашни любимци, които нямат нужда от подобно физическо натоварване като Басет или Малтийска болонка. 

Независимо от характеристиките на вашето куче обаче, минимума разходки е между два и три пъти на ден, в зависимост от продължителността на отделните излизания. Що се отнася до препоръчителната продължителност на разходките, тя трябва да е между 20 и 30 минути до час. 

куче лятоСнимка: iStock

Вижте още: Колко често трябва да извеждам кучето си

Какво се случва, ако не извеждате кучето си на разходка редовно?

Куче, което никога не напуска пределите на имота, в който живее, вероятно ще бъде отегчено и неспособно да се отърве от енергията си. Освен скуката и разочарованието, това е съпътствано от:  

 • Физически проблеми

Куче, което не се упражнява достатъчно, е много по-вероятно да развие определени физически проблеми, като:

 • Затлъстяване
 • Диабет
 • Болки в ставите
 • Инфекции на пикочния мехур
 • Хипертония
 • Сърдечно-съдови проблеми
 • Отслабена имунна система

куче разходкаСнимка: iStock

 • Поведенчески проблеми

Подобно на хората, кучетата могат да изпаднат в депресия, да страдат от тревожност, фобии или поведенчески проблеми, които да им попречат да живеят нормално. Липсата на движение и стимулация благоприятства появата на определени психологически разстройства, като: 

 • Прекомерен лай

Стресът е сред най-честите причини, поради които едно куче лае прекалено. А той се появява, когато животното почувства, че някоя от основните му нужди не е удовлетворена. Като например – че не получава достатъчно упражнения. 

куче разходкаСнимка: iStock

 • Скука

Куче, което не излиза от дома си и не среща външни стимули, е по-вероятно да скучае. А когато едно четириного скучае, то често прибягва до разрушително поведение. Не забравяйте, че домашният ви любимец не го прави за отмъщение, от злоба или „за да ви го върне“. Това е просто резултат от неглижирането на физическите и психическите аспекти, свързани с отглеждането му от ваша страна.

 • Изпускане на урина и дефекация

От поведенческа гледна точка има няколко причини, поради които домашният ви любимец уринира у дома. От една страна, това може да е свързано с маркиране – естествен инстинкт при некастрирани мъжки или разгонени женски. Понякога това поведение може да е опит за привличане на вниманието – чрез него животното да ви насочи, че има нужда да излиза по-често навън. 

куче разходкаСнимка: iStock

 • Промени в храненето

Кучета, които не се упражняват достатъчно и нямат достатъчно възможности за взаимодействие и комуникация – както с други четириноги, така и с хора, могат да развият нервна рутина на хранене, за да облекчат чувството си на неудовлетвореност. 

 • Агресивно поведение

Има много причини, поради които едно куче може да стане агресивно. Част от тях включват доминиране, териториалност, конкуренция и тн. Ако домашният ви любимец не излиза често навън обаче, той няма да има възможност да усвои основни социални умения, които могат да бъдат придобити само чрез директно взаимодействие. Четириного, което не е научило как да общува и да се разбира с други кучета, лесно може да попадне в конфликтна ситуация. 

Вижте още: 

5 породи кучета за активни хора

Защо кучето копае и драска в леглото си

Виж още