Инфекция на пикочните пътища при кучетата

куче болно Снимка: iStock

И нфекцията на пикочните пътища (ИПП) при кучетата е състояние, което засяга пикочния мехур, горната част на уретрата или и двете заедно. Най-често симптомите на заболяването се изразяват в прекомерно желание от страна на болното четириного да уринира и невъзможност да го направи (течността, която се отделя е твърде малко или съвсем липсва). 

Най-честата причина за поява на ИПП е бактериална инфекция, която е проникнала през уретралния отвор и се е придвижила нагоре по пикочните пътища. Ако забележите, че домашният ви любимец изпитва затруднения при уриниране – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът ще определи причината за заболяването и ще препоръча съответното лечение.  

куче болноСнимка: iStock

Симптоми на инфекции на пикочните пътища при кучета 

Както споменахме малко по-горе, най-очевидният признак, че едно куче страда от ИПП, е усещането за необходимост от често уриниране, въпреки че на практика животното отделя много малко или никаква урина. Има и още някои симптоми, за които да внимавате и които изискват намеса на ветеринарен лекар като:

Dogsandcats.bg
  • Признаци на болка и хленчене по време на уриниране 
  • Затруднено уриниране 
  • Неволно изпускане на урина в къщата  
  • Прекомерно облизване на гениталиите 
  • Кървава или мътна урина 
  • Треска  

Причини за поява на ИПП при кучетата 

Този вид инфекции при четириногите най-често се причиняват от бактерии, които влизат през отвора на уретрата и се качват постепенно нагоре – посока пикочните пътища. Е. coli, Staphylococcus и Proteus spp. са най-често срещаните видове бактерии, които причиняват ИПП при кучета. 

куче болноСнимка: iStock

Женските кучета са по-склонни да развиват инфекции, тъй като при тях отворът на уретрата е разположен по-близо до ануса. При мъжките животни уретрата е по-дълга, което значи, че бактериите трябва да стигнат до по-далеч, за да причинят инфекция.  

Кучетата с нарушена имунна система, както и тези, които страдат от имунно заболяване или не получават достатъчно добре балансирана диета, са по-податливи на инфекции на пикочните пътища. Сред по-редките причини за поява на ИПП са рак, заболяване или възпаление на пикочния мехур, камъни в бъбреците, диабет, аномалия на гръбначния мозък, проблеми с простатата и др.  

ИПП не се предава от куче на куче, за това не е нужно да отделяте малките от майката (ако е болна) или ако едно от кутретата страда от инфекцията. Въпреки това – ако имате съмнения за наличие на заболяването, свържете се с ветеринарния си лекар за консултация.  

куче болноСнимка: iStock

Лечение на инфекции на пикочните пътища при кучета 

Лечението на ИПП при кучетата обикновено включва антибиотичeн курс за около десет дни или докато симптомите изчезнат. Видът на използвания медикамент зависи от вида на бактериите, които причиняват инфекцията. С помощта на преглед, анализ на урината и други тестове (ако е необходимо) ветеринарният ви лекар ще установи това.  

Повечето четириноги се повлияват добре и се възстановяват след антибиотичното лечение. В някои редки, тежки случаи обаче, може да се наложи операция. Вероятно  ветеринарният ви лекар ще ви инструктира и да увеличите приема на вода на вашия домашен любимец. Някои добавки и промени в диетата също биха помогнали, особено ако съществува риск от поява на камъни в пикочния мехур.  

куче болноСнимка: iStock

Можете да помогнете за предотвратяване на ИПП при вашето куче, като правите по-чести почивки по време на разходка, при които животното да уринира спокойно – дори и по-малко. Уверете се и, че отвора на уретрата остава чист след като животното се изходи. Ако се налага – използвайте специални кърпички, за да намалите риска от бактериална инфекция.  

Употребата на някои пробиотици може да бъде полезна, както и честата проверка на гениталиите на домашния ви любимец за наранявания или драскотини. 

Вашето куче някога е имало инфекция на пикочните пътища? Какво направихте, за да го лекувате? Споделете в коментарите по-долу! 

 

 

Виж още