Защо кучетата ядат собственото си повръщано

куче Снимка: iStock

В дигнете ръка, ако поне веднъж сте ставали свидетели на следното: кучето ви повръща вечерята си, най-често – в другата стая, където не го гледате, а след това незабавно поглъща „доказателствата“ за случилото се. Да, почти всеки стопанин на четириного го е преживявал и знаем това, защото тази картинка не е лесна за забравяне. 

Да станем свидетели на сцената как милото ни, сладко кученце изяжда собственото си повръщано е доста неприятно и дори – отвратително, но за нашите домашни любимци това е нещо съвсем нормално.

Нека разгледаме заедно защо.

Dogsandcats.bg

Защо кучетата ядат собственото си повръщано?

Знаем, че косматите ни другари са странни и имат някои навици, които едва ли някога ще разберем напълно. Яденето на собственото повръщано обаче, изобщо не е нетипично за животните, дори напротив – това е естествено поведение. Как е възможно, ще си кажете вие? 

кучеСнимка: iStock

За вашия четириног другар това е просто маса със сдъвкана храна. Когато малките се отбиват от майката, тя повръща храната на новородените, за да им помогне да се приспособят към яденето на твърда храна. И колкото и гнусно да ни се вижда на нас, повръщаното все още мирише на вашето куче като нещо познато. И, може би, вкусно. 

Не бива да забравяме, че обонянието на косматите ни спътници е много по-добро от нашето собствено, така че те не просто виждат, но и усещат миризмата на храната в повърнатата маса пред себе си. 

Кучетата ядат собственото си повръщано, защото мирише на храна

Ако не успеете да реагирате достатъчно бързо и да почистите, шансът домашният ви любимец да изяде собственото си повръщано секунди, след като храната е напуснала тялото му, е огромен. Кучето ви не гледа пихтиестата маса пред себе си, казвайки си „ууу, колко гадно“, както правим ние. Да, повръщаното може да е отвратително за нас, но четириногите имат способността да разпознаят, че това не е просто неприятна смес от жлъчка и стомашно съдържание – там има и частици храна. 

куче повръщаноСнимка: iStock

Домашните ни любимци притежават около 300 милиона обонятелни рецептори, разположени в носа им. За сравнение – при нас те са едва скромните 6 милиона. Именно тук се корени основната разлика, защото животните могат да подушат молекулите на миризми, които никога не биха достигнали до нас. Великолепното им обоняние изпраща сигнали до мозъка, което им помага да преценят дали дадено нещо става за ядене или не. 

Така че, най-общо казано, когато кучето ви върне обратно вечерята си, то не възприема повръщаното като нещо неприятно, а по-скоро разпознава, че „хей, тук има много храна“. 

Всичко започва още от майката

Яденето на частично усвоена храна не е нещо ново за кучетата. Понякога думите повръщане и регургитация се използват в сходен контекст, но явната разлика помежду им е, че повръщането се извършва неволно, докато регургитацията е доброволно връщане на несмляна храна от хранопровода обратно в устата.

Регургитацията е важна стъпка при отбиването на новородените кученца и това е практика, която се наблюдава често при домашните кучета. През 1995 г. проучване на шведски учени е установило, че приблизително 60% от четириногите все още го правят. 

кучеСнимка: iStock

И тъй като регургитацията е част от тяхната природа, кучетата не мислят много преди да ядат повръщано. Може да е непонятно за нас, но за домашните ни любимци това е просто храна. 

И докато яденето на собственото повръщано е нещо нормално за питомците ни, самият акт на повръщане може да бъде причина за безпокойство. 

Най-често кучетата повръщат, когато са изяли нещо, което не трябва или са погълнали съдържанието на паничката си твърде бързо. Но понякога това може да бъде признак и на по-сериозно заболяване. 

кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец повръща, обърнете внимание на поведението му. Държи ли се по различен начин? Отказва ли да яде? А дали не изглежда уморен? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, значи е време да направите посещение до ветеринарния си лекар. 

Вижте още: Какво най-често кара кучетата да повръщатhttp://Какво най-често кара кучетата да повръщат

Как да спрем кучето да изяжда собственото си повръщано

Най-добрият (и може би – единствен) начин да попречите на домашния си любимец да изяде собственото си повръщано е незабавно да го отдалечите от него.

виновно кучеСнимка: iStock

Изведете кучето на кратка разходка, за да го разсеете и ангажирате вниманието му с нещо друго. И тъй като четириногите често повръщат повече от веднъж, това е и добър начин това да не се случи отново върху килима в хола ви.

 

Вижте още: 

5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

Защо кучетата ядат трева

 

 

Виж още