Защо кучетата ядат стайни растения

куче растения Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че листата на палмата в хола ви са леко нагризани или директно липсват, то може би вече сте установили, че причината е в домашния ви любимец. Кучетата похапват стайни растения по различни причини. За да установите коя от тях се отнася до вашия четириног другар, необходимо е да го наблюдавате, да потърсите улики в поведението му, които да ви покажат мотивацията зад тези озадачаващи действия. 

Добрата новина е, че ако самите растения не са токсични, то яденето им няма да навреди на косматия ви другар. А лошата – всичките ви красиви цветя и палми ще станат леко дрипави, ако са любимата закуска на кучето ви. 

Най-честите причини защо кучетата ядат стайни растения

  • Разстроен стомах

Много кучета се обръщат към тревата като естествен лек за разстроен стомах. Докато поглъщат тревички или дори – малки клонки, остриетата гъделичкат гърлата им, като същевременно оказват желания ефект – предизвикват гадене и повръщане. Което, от своя страна, облекчава коремните проблеми. 

Ако домашният ви любимец има разстроен стомах и няма достъп до прясна трева, той може да се обърне към растенията в дома ви, търсейки подобно облекчение. 

Dogsandcats.bg
  • Диетичен дефицит

Някои кучета дъвчат домашни растения, за да си набавят хранителни вещества, които иначе липсват в диетата им. По-често се случва това при четириноги, които консумират само гранули. Ако забележите, че кучето ви яде домашни растение, трева и като цяло – зелени неща, добавете малко зелени зеленчуци към диетата му. Спанак, зеле или кейл – това са подходящи алтернативи. 

  • Пика

Куче, които яде всякакви странни неща, като домашни растения, камъни или дрехи, може да страда от пика. Хранително разстройство, все още сравнително непознато за ветеринарните лекари, пишат от Humane Society. Някои предполагат, че това поведение, свързано с поглъщане на нехранителни продукти, е свързано с търсене на внимание. Други са на мнение, че е просто игра, докато според трети по този начин четириногите изразяват чувство на безпокойство и разочарование. 

Вижте още: Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

Много домашни растения са токсични за кучетата. Сред по-известните от тях са бръшлян, коледна звезда, лилия, алое, амарилис, циклама и други. Ако ги консумират, дори и сами няколко листенца, вероятно е четириногите да изпитат различни здравословни проблеми, вариращи от затруднено преглъщане до гърчове. И за съжаление, понякога може дори да се стигне до фатален край. За това – бъдете внимателни и проучете добре кои стайни растения са подходящи в домакинства, където живеят и домашни любимци и кои – могат да са опасни за кучето ви.

Вижте още: 

5 здравословни проблема при кучетата, причинени от лошия избор на храна

Защо кучетата ядат трева

Виж още