5 здравословни проблема при кучетата, причинени от лошия избор на храна

куче Снимка: iStock

К огато домашният ни любимец не се чувства добре и показва явни признаци на дискомфорт, често собствениците изпадат в лека паника и притеснение. Повечето от нас започват да анализират всичко, свързано с околната среда и начин на живот на четириногото, което може да е причина то да се разболее. Рядко обаче се замисляме, че храната в купичката може да е причината за неразположението му.

Макар да сме склонни да виним за болестите при кучетата ни различни фактори и проблеми като чувствителност, генетика или взаимодействие с други заразени четириноги, истината е, че много често диетата на кучето ни може би е крайъгълният камък на цялостното му здраве и благоденствие. 

Предлагаме ви 5 здравословни състояния, някои от тях – изключително тежки, които могат да бъдат причинени от храната, която получава питомецът ви всеки ден.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Нашият съвет: Не се предоверявайте на етикетите относно съдържанието на въпросните продукти, а се консултирайте с ветеринарен лекар относно най-добрия възможен избор за храна за кучето ви, за да избегнете всички неприятни възможни последици.

  • Пика/копрофагия

Може и да сте запознати с тези два термина, но повечето стопани на домашни любимци познават това поведение на четириногите си другари просто като „ядене на изпражнения“.

Истината е, че куче, което не получава достатъчно хранителни вещества, е готово да сложи всичко, което се изпречи на пътя му, в корема си. Домашните любимци често ядат изпражнения, трева или пръст, понякога – дори камъни, за да запълнят празнините в диетата си. Бъдете внимателни, защото това поведение може не само да изложи вашето куче на потенциално опасни заболявания, но и да доведе до солидни сметки за последвалите медицински манипулации (най-често – операция). 

кучеСнимка: iStock

Пиката може да се отключи и от поведенчески проблеми като безпокойство и скука, но преди да се спрете на тях, уверете се, че животното получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. Това със сигурност ще помогне за намаляване на интереса му към всички нехранителни предмети наоколо!

  • Хранителни алергии

Хранителните алергии не са най-често срещаните при кучетата, но за сметка на това могат да засегнат четириноги от различна порода, пол или възраст. Те най-често се причиняват от съставки, за които може дори да не подозирате! Например, някои от най-често срещаните алергени включват пиле, царевица, соя, млечни продукти и пшеница – съставки, които вероятно ще забележите, когато обърнете внимание на хранителното съдържание на пакета със суха кучешка храна. 

Ако вашият домашен любимец страда от хранителна алергия, може да забележите признаци като сърбеж по кожата, копривна треска, подуто лице и проблеми със стомаха.

кучеСнимка: iStock

Много стопани на кучета са склонни да обвиняват околната среда за алергичните реакции на питомеца си, но не забравяйте да проверите и вариант, при който съдържанието на паничката на животното е „виновникът“.

  • Сърдечно заболяване

Ветеринарни лекари и специалисти по цял свят проучват връзката между диетите без добавки на зърнени култури (обозначени като Grain-Free на етикета) и разширената кардиомиопатия при кучетата, която увеличава сърцето, затруднявайки циркулацията на кръвта в тялото на животното. 

Смята се, че има някои храни, често етикетирани като „натурални, здравословни и без зърнени пълнители“, могат да причинят това заболяване при четириногите. И въпреки че все още няма окончателно становище по темата, диетолозите съветват да не разчитате само на беззърнени диети. 

кучеСнимка: iStock

За съжаление, много стопани на домашни любимци залагат точно на този тип храни, защото вярват, че кучетата са месоядни животни. Истината обаче е, че четириногите се нуждаят от разнообразно меню, което да задоволи различните им нужди, като то трябва да включва и зеленчуци, и зърнени храни. Специалистите препоръчват те да са в съотношение едно към едно: висококачествен протеин, естествени мазнини и богати на хранителни вещества и въглехидрати зеленчуци. 

  • Захарен диабет

Диабетът понякога е неприятен страничен ефект от затлъстяването. Излишната захар в кръвния поток може да причини увреждане на жизненоважни органи и да накара тялото на животното да „гладува“ за гориво. Всичко това води до разграждането на мазнините и протеините, за да се произвеждат допълнителни такива.

Кучетата с наднормено тегло могат да развият инсулинова резистентност, което налага специфични грижи през целия им живот, тъй като за диабета все още няма открито лечение. Ако това състояние не се контролира, то може да доведе до бъбречна недостатъчност, чернодробно заболяване и дори слепота.

куче хранаСнимка: iStock

Ако имате куче с диабет, то това изисква чести посещения за наблюдение при ветеринарен лекар, както и ежедневни инсулинови инжекции. Четириногото следва да спазва и специална диета, за да поддържа ниски нива на глюкоза. 

Най-добрата превенция срещу заболяването е осигуряването на здравословна диета и начин на живот на домашния ви любимец. Ще се изненадате колко много захар се съдържа в сухата кучешка храна, която държите в килера си, например. Обикновено тя е под формата на пълнители от нишесте, които са в количества, които съставляват много повече от необходимото за кучето ви. 

  • Затлъстяване

Голяма част от собствениците на домашни любимци разчитат на указанията, отпечатани на пакетите с кучешка храна, що се отнася до размера на препоръчителните порции. Те обаче често са универсални, което ще рече, че числата не са специфични спрямо уникалните нужди на вашето куче. И така се стига до следния куриозен момент: Собственици на кучета, които се хранят според указанията на опаковката, често са шокирани да открият, че питомците им или преяждат или са недохранени. 

кучеСнимка: iStock

Затлъстяването може да причини болезнени проблеми със ставите, с дишането и дори може да съкрати живота на косматия ви другар. Важно е кучето да получава достатъчно храна, но без да се прекалява.

Как да избегнем здравословни проблеми, свързани с храната на кучето ни

Храненето на кучето ви със здравословна, балансирана диета рядко е толкова лесно, колкото просто да я закупите от близкия зоомагазин. Все пак всеки домашен любимец има своя индивидуалност и е факт, че две еднакви животни просто няма. 

куче хранаСнимка: iStock

Водени от желанието да избегнат всички потенциални здравословни проблеми, свързани с търговската храна за кучета, много стопани се обръщат към домашно приготвената. Но дори и тази опция крие някои рискове, които никак не са за подценяване. Малко хора имат времето и ресурса да приготвят питателни ястия за кучето си всеки ден, а дори, когато това се случи, може да е трудно тя да е добре балансирана.

Вижте още: Как да приготвим домашна храна за кучета

Виж още