Защо кучетата имат допълнителна кожа около врата си

куче Снимка: iStock

М оже би сте забелязали, че кучето ви има малко повече кожа около врата си? Въпреки че, може би смятате, че това е сладко, замисляли ли сте се за целта, за която тя служи? 

Отпуснатата кожа в областта на шията при четириногите съществува по няколко причини, пишат от Американския киноложки клуб. Предлагаме ви заедно да разгледаме какви са те, както и какви предпазни мерки е добре да вземете, когато играете с косматия си другар. 

куче вратСнимка: iStock

Всички кучета ли имат повече кожа около врата си?

Да, всички четириноги имат тази допълнителна кожа около врата си, макар че при някои тя е повече, отколкото при други. При повечето кучета тя е около горната част на шията, а само при някои породи – около долната. Пример за кучета, при които има наличие на подгръдник, както още се нарича тя, са Шар Пей, Блъдхаунд и Мастиф. 

Dogsandcats.bg

За какво служи излишната кожа по врата на кучетата?

Ако сте се заглеждали как майките носят своите малки през първите няколко седмици от живота им, то ще се досетите какъв е отговорът на този въпрос. След като женската хване с уста стабилно новородените си зад врата, тя ги мести от едно място на друго. С тези си действия майката ги учи, още през първите дни от живота им, на покорство и йерархия.

Неслучайно, когато две кучета се бият и искат да покажат надмощие едно над друго, те се хващат за рамото или се хапят зад врата. 

Някои кучета имат подгръдник (повече кожа в долната част на шията си), защото това им помага в изпълнението на специфични задачи като охрана и бой. Например, един Шар Пей вероятно би победил в битка с друго куче, именно благодарение на тази отпусната кожа. Как се случва това? Когато нападател го захапе, Шар Пея може да се усуче в козината си и да отвърне мигновено на атаката. Отпуснатата кожа действа и като барикада между вътрешните части на тялото. Така, когато нападателят захапе животното, той ще получи само отпуснатата кожа, вместо да нарани сериозно животното.

куче вратСнимка: iStock

Мерки за безопасност и грижа за допълнителната кожа на врата на кучетата

След като кученцата пораснат, при част от тях тази допълнителна кожа почти изчезва. А дори и да е все още видима, не е добра идея да хващате кучето си за нея. В общия случай четириногото е твърде тежко, за да не му причини болка подобен тип захват. Освен болезнено, подобно захващане с цел преместване, може да ограничи притока на въздух и да доведе до задавяне.

В заключение, допълнителната кожа на тила на кучето ви е нещо съвсем нормално. Всяко четириного я има, като при някои тя е разположена в долната част на шията. Не се препоръчва да я използвате, за да хванете или да преместите кучето, тъй като макар този тип захват да е безболезнен за новородените кутрета, при възрастните може да причини сериозна болка и задавяне.

куче вратСнимка: iStock

 

Виж още