Защо кучетата издават звуци, когато си лягат

куче спи Снимка: iStock

К учетата издават звуци. И това е едно от най-сладките неща, които домашните ни любимци правят! Някои от тези шумове са откровено комични, други – умилителни, а трети карат собствениците им да се чудят дали нещо с косматите им другари не е наред. Ако и вашият домашен любимец издава звуци винаги, когато си ляга, може би се питате – дали това е нормално? 

Истината е, че кучетата пъшкат, когато се подготвят да се отдадат на почивка, поради редица причини. Понякога това е съвсем в реда на нещата, а друг път – действително нещо се случва.

Отговорът зависи от възрастта, здравословното състояние и предразположеността към издаване на странни звуци на косматия ви другар. Както и, разбира се, вида на самите шумове. А ето и някои от възможните причини за това поведение, базирани на информацията, което ветеринарните лекари имат относно кучешката вокализация.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Коренът на поведението

Ако шумът, който вашето куче издава, когато си ляга, е по-скоро сумтене, отколкото стон или пъшкане, то вероятно е израз на комфорт. Замислете се – дори хората мърморим, когато се отпуснем в любимото си кресло в края на уморителен работен ден, нали?

Въздишката на удоволствие е често срещано явление при кучетата. Ще я познаете и по това, че очите на четириногото започват да се затварят, а изражението му омеква. Или с други думи – животното видимо изпитва чувство на удолетворение.

Контекстът на дадена ситуация също може да ви даде представа относно това какви емоции изпитва кучето. Често сумтенето може да е израз на разочарование. Ако, например, кажете на питомеца си, че ще излиза на разходка „след малко“, той едва ли ще въздъхне доволно. А ако кучето сумти, когато вече е легнало, това може да е естествено поведение, свързано със смяна на позицията. 

куче спиСнимка: iStock

В случай, че домашният ви любимец ви гледа, докато сумти, това може да е случайно, но приятелско „здравей“. Щастливо да ви види, но и настанило се удобно, четириногото ви дава своята версия на учтиво кимване. 

Мърморенето по време на сън също може да бъде неволен звук, който се осъществява заедно с дишането или промяната на позицията на кучето. А понякога – индикация, че то сънува кошмар. Има и някои случаи, при които сумтенето или пъшкането в легнало положение може да са признак на дискомфорт. Младите кучета от едри породи често издават звуци, когато стават и лягат, тъй като изпитват болки при растеж, които са доброкачествени и отшумяват с времето. А при по-възрастни животни, това може да е признак на артрит.

Насърчаване на поведението

Може да е сладко, когато кучето ви мрънка или стене като един малък старец (старица), когато си ляга да спи. И през повечето време това е нещо съвсем нормално, на което можете спокойно да се наслаждавате. Ако имате съмнения обаче, винаги е добре да проверите дали всичко е наред от медицинска гледна точка. 

куче спиСнимка: iStock

Вие познавате кучето си най-добре, така че започнете, като го наблюдавате внимателно, докато лежи и спи. Ако животното е по-гласовито от нормалното, може би е време за посещение при ветеринарния ви лекар. 

Какво НЕ бива да правите

Всеки собственик на куче страда, когато види домашният си любимец да изпитва болка. Ако четириногият ви другар е започнал да стене и да сумти, видимо се чувства неудобно и го прави, докато лежи, може да бъде изкушаващо да му предложите човешко болкоуспокояващо. Важно е обаче да се въздържите, защото човешките лекарства се отразяват по-зле на кучетата, отколкото им помагат.

Друг съществен момент е да не правите прибързани изводи, че домашният ви любимец непременно изпитва болка. Дори и кучето обичайно да е по-тихо, когато си дремва, но внезапно да е станало по-вокално, това може просто да се дължи на възрастта или промяна в навиците. За това – преди да се тревожи, обсъдете го с ветеринарния си лекар.

куче спиСнимка: iStock

От време на време на всички ни се иска да можем да попитаме кучето си защо издава определени странни звуци. Иронията е, че повечето от тях се случват именно, защото четириногото не може да опише с думи това, което чувства. Пъшкането е един от начините, по които животните общуват с нас, а наша работа е да слушаме и да отговаряме на нуждите им. А сега, след като знаем, че сумтенето е знак на удобство, можем просто да оставим спящите си питомци да си дремват!

Вижте още: 

Защо кучетата ближат раните си

Най-добрата порода куче за вас спрямо личността ви

 

Виж още