Най-добрата порода куче за вас спрямо личността ви

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че винаги е приятно, намирането на идеалния домашен любимец не е толкова лесно начинание, колкото изглежда на мнозина. Не бива да избирате просто кутрето с най-хубавите очи или това с най-приятна на цвят или допир козина. Джина ДиНардо, изпълнителен секретар на Американския киноложки клуб, подчертава колко е важно да вземете предвид начина си на живот, преди да поканите нов член на семейството в дома си. 

куче човекСнимка: iStock

Въпреки че всяко куче е уникално, има някои характеристики, които са типични (поне в повечето случаи) за дадена порода и могат да ви улеснят в избора. Пастирските породи, например, са отглеждани, за да контролират движенията на животните. Така че, логично, те се нуждаят от много упражнения и умствена стимулация. Той и мини кучетата, от друга страна, са селектирани специално за компания, така че те просто са щастливи да се гушкат с любимия си човек. Всяка порода, и по-конкретно – всяко отделно куче, има своята неповторима личност и история. Която върви ръка за ръка с нуждите му за здраве, хранене и поддръжка.

Независимо дали сте любител на домашния уют, обичате да си почивате с книга в ръка след тежък работен ден или обратно – описвате себе си като спонтанен авантюрист, бъдете сигурни – някъде там има точното куче за вас!

Dogsandcats.bg
  • Ако сте авантюристи...

Аляският маламут първоначално е бил отглеждан за теглене на кучешки впрягове, така че тези кучета определено обичат да са напът. По външен вид силно напомнят по-голяма и мощна версия на Хъскитата, а дебелите им кожухчета ги предпазват от студа. Така че – ако сте сред почитателите на зимните спортове, това куче е идеалното за вас. 

аляски маламутСнимка: iStock

  • Ако сте с ограничено пространство...

Нахалното Чихуахуа може да е дребно животинче, но породата е перфектна за отглеждане в големия град. Докато голяма част от кучетата ще полудеят в малък апартамент, тези четириноги ще се чувстват перфектно дори в ограничено пространство. Въпреки че притежават голяма, активна личност, те ще са щастливи да си дремват до вас на дивана. 

чихуахуаСнимка: iStock

  • Ако сте интроверт...

Ако идеята да разговаряте с други собственици в кучешкия парк ви кара да настръхвате, то Пекинезът е идеалното малко същество за вас. Подобно на дребен, но могъщ лъв, на който са отглеждани, за да приличат, тези четириноги имат красива козина и аристократична личност. Инатият им нрав изисква известно усърдие от ваша страна, но като цяло представителите на породата са изключително лоялни.

  • Ако търсите умно приятелче...

Подобно на другите кучета от спортната група, Кокер шпаньолите са отглеждани за работа заедно с хората. Те са интелигентни и щастливи да се носят по течението, като междувременно прекрасно улавят вашата индивидуалност, така че гарантирано да се почувствате така, сякаш сте създадени един за друг.

  • Ако криете дива душа...

Собствениците на кучета невинаги са хора със семейства, стабилна рутина или работа в офис от девет до пет. Ако се определяте като спонтанен тип, който обича да изследва и опитва нови неща, то Бордър колито е идеалният домашен любимец за вас. Енергични, силни и много интелигентни, ранната социализация ще направи домашният любимец верен другар във всичките ви начинания.

Бордър колиСнимка: iStock

  • Ако подхождате към живота с лекота...

За тези, които се нуждаят от куче, което да им помогне да запазят детето в себе си, Английският шпаньол е перфектният четириног партньор! Отгледани, за да бъдат редом до стопаните си, тези четириноги са привързани и смели, но не се нуждаят от много активност, за да бъдат щастливи. 

  • Ако сте обичливи...

Ако искате голямо, кротко куче, с което децата ви спокойно да си играят, не търсете повече – Бернският зененхунд е идеалният вариант за вас. Тихи и добре възпитани на закрито, стига да получават достатъчно физическа активност на открито, тези нежни сладури са повече от щастливи да прекарват време със семейството си.

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

  • Ако сте котешки човек, който обича и кучета...

Има и любители на кучетата, които обичат да прекарват време сами у дома, с новата си маска за лице и хубава книга в ръка. Ако това звучи като вас, няма да сбъркате с Басенджи. Докато му осигурявате достатъчно упражнения, косматият ви другар ще бъде тих и независим у дома. А като бонус – са сочени за едни от най-чистоплътните кучета. 

басенджиСнимка: iStock

  • Ако не се спирате на едно място...

Тъй като Бергер Пикард са умни, атлетични и ентусиазирани кучета, те са идеален избор за типа хора, които винаги имат друг проект, още преди да са приключили с настоящия. Техните способности за решаване на проблеми и енергичен дух ги правят страхотни работни партньори, а независимо с какво сте заети, те винаги са готови да ви придружат. 

бергер пикардСнимка: iStock

  • Ако сте социална пеперуда...

Някои от нас не искат нищо повече от това да бъдат заобиколени от много хора. Е същото се отнася и за Новошотландския ретривър, който има открита личност, която отговаря на този дух. Спортна порода, отгледана да работи заедно с човека, тези четириноги са много отзивчиви към обучението. 

 

Виж още