Защо кучетата ближат раните си

куче се ближе Снимка: iStock

К ато стопани и любители на кучета знаем едно – домашните ни любимци обичат да ближат всичко! Когато става въпрос за рани обаче, нещата стоят малко по-различно. Всички сме чували като малки, че „това ще ти мине като на кученце“ и сякаш сме свикнали да приемаме за даденост, че нараняванията при косматите ни спътници се излекуват сами, а животните им помагат, ближейки ги. Дали обаче е полезно да оставим домашния си любимец да ближе раните си или това причинява повече вреда, отколкото полза?

Защо кучетата ближат раните си?

Първото и, вероятно най-логично, което ни идва наум е – защото това може да помогне за по-бързото им заздравяване, като междувременно облекчи болката. И въпреки че действително това поведение може да подпомогне процеса, що се отнася до някои наранявания, в някои случаи то може да причини повече вреда, отколкото полза.

куче се ближеСнимка: iStock

Облизването на раните е инстинктивна реакция при кучетата, а се среща и при други животни като котки, примати и гризачи. Устата се явява единственият инструмент, с които те разполагат, за да се опитат да почистят раните си. Вероятно се досещате, че питомецът ви няма как да отскочи до близката аптека за малко дезинфектант, така че може да разчита само на езика си. Това е единственият начин, който четириногото знае, за да си помогне.

Dogsandcats.bg

Защо точно облизване?

Е, слюнката съдържа някои полезни вещества, които действително могат да помогнат в процеса за заздравяването на раните. В нея се съдържа протеин, наречен тъканен (тромбоцитен) фактор, който може да помогне за съсирването на кръвта. 

Кучешката слюнка съдържа и опиорфин (ендогенно химично съединение), който действа като болкоуспокояващо.

куче се ближеСнимка: iStock

Историята за „блзането на раните“

Вярването, че облизването на раната има лечебен ефект, съществува от векове, още от времето на древен Египет. Египтяните вярвали, че ако отворена рана бъде облизана от куче, това ще помогне за възстановяването й. 

В древна Гърция кучетата в светилището на Ескулап (герой и бог на медицината) са били обучавани да ближат пациенти. А в арменската култура е заложено вярването, че аралезите (подобни на кучета същества или духове) слизат от небето, за да ближат раните на ранените, за да могат да възкръснат отново за живот.

Днес съвременната медицина е напреднала достатъчно, за да не се нуждаем от подобни методи на лечение. Но нашите домашни любимци все още ги използват. И докато близането на леки рани може да е полезно за косматия ви другар, при по-големите нещата стоят малко по-различно. 

куче се ближеСнимка: iStock

Опасностите да оставите вашето куче да ближе раните си

Въпреки че близането на раните има някои потенциални ползи, съществуват и някои големи рискове. Понякога това може да забави процеса на оздравяване, а в някои случаи – да влоши нещата, причинявайки инфекция. 

Митът, че устата на кучето е по-чиста от човешката, отдавна е развенчан. Всъщност, в устата на косматия ви другар има милиарди бактерии, а много от тях имат потенциала да причинят инфекции. Разликата се състои в това, че бактерии като  Pasteurella, например, обикновено са безвредни в устата на животното, но могат да доведат до възпаления, ако попаднат в отворена рана. 

Вижте още: По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

От друга страна

триенето, причинено от облизването, може да отвори (буквално) стари рани чрез разграждането на тъкан. Това може да ги направи по-податливи на инфекции и да забави генерално лечебния процес. 

Ако домашният ви любимец е преживял операция, например, облизването на мястото може да е особено опасно, тъй като може да разруши конците и да отвори отново раната. Разрезите обичайно са много сърбящи и дразнещи за четириногите и голяма част от тях реагират именно с облизване и дъвчене на засегнатата област в опит да облекчат дискомфорта си. И тъй като оперативните рани често са дълбоки и големи, шансовете да се получи инфекция са доста високи. 

куче се ближеСнимка: iStock

Как да попречите на кучето да ближе раните си

Когато става въпрос да спрете кучето си да ближе раните си, можете да използвате яка, превръзка, чорап (ако болното място се намира на лапата) или някои техники за отвличане на вниманието – в случай на леки рани. 

Ако домашният ви любимец е претърпял операция, ветеринарният ви лекар вероятно ви е изпратил у дома с подходяща яка и инструкции колко време да я носи животното. 

И въпреки че никое четириного не се наслаждава на този момент, важно е да запомните, че в дългосрочен план това е за негово добро. Тези яки са предназначени да попречат на животното да ближе раните си и да го предпазят от неволно забавяне на лечебния процес.

куче лапиСнимка: iStock

Вижте още: Как да се погрижим за кучето си, докато е с конус

При някои по-малки рани може да използвате превръзка, за да попречите на животното да оближе областта, но е важно да имате предвид, че много от четириногите ще намерят начин все пак да достигнат до болното място и да го оближат – в първия възможен момент, в който не ги гледате.

Техники за разсейване като интерактивни игри или хранителни пъзели,могат да отвлекат вниманието на животното при по-леки рани. Но не забравяйте да държите под око питомеца си, тъй като в момента, щом се отегчи, той вероятно веднага ще се върне към ожесточеното облизване на раната си.

Заключение

Защо кучетата ближат раните си? Защото това може да помогне за заздравяването им, като същевременно облечи дискомфорта и намали болката. И въпреки че слюнката на четириногите може да има някои лечебни свойства, когато става въпрос за близане на рани, рисковете надвишават ползите. В някои случаи това може да забави процеса на оздравяване, а понякога – да причини сериозни инфекции. 

куче лапиСнимка: iStock

 

 

Виж още