Защо кучетата копират лошото поведение едно от друго

кучета Снимка: iStock

В секи път, когато домашният ви любимец се срещне със своите кучешки приятели, всички те сякаш забравят всичко научено с цената на упорити тренировки и прихващат лошото поведение едно от друго. Да, винаги непослушание и бели, никога нищо добро. Защо това се случва и можем ли да направим нещо, за да го ограничим?

Всички сме виждали да се случва: лаят на едно куче предизвикват вълна от джафкане от всяко околно четириного в близост! За съжаление, типът социално поведение, което животните е най-вероятно да копират, когато са заедно, често е това, което ние като техни собственици, се опитваме да ги научим да не правят. Поради което, логично, го възприемаме като лошо държание.

кучетаСнимка: iStock

Колкото и да ни се иска, няма вероятност косматият ни другар да започне да имитира нещо, което друг домашен любимец е обучен да прави, като даване на лапа или сядане, например. За сметка на това, инстинктивно поведение като лай и копаене, може да се прехвърли лесно от едно куче на друго.

Dogsandcats.bg

Например, въпреки че преследването и опитите за хапане на работещата прахосмукачка, по същество – хищническо поведение, може да не са често срещани, ако отглеждате повече от едно и куче, то ако един от питомците ви започне да прави това, останалите със сигурност ще го последват. Дъвченето е друго по-рядко срещано поведение, което се предава от куче на друго. 

За да се избегне предаването на нежелани навици, специалистите съветват собствениците на домашни любимци, които вече показват проблемно поведение, особено агресивни прояви към други четириноги или хора, да се справят с него, преди да планират срещи с други кучета или да доведат втори домашен любимец в семейството.

кучетаСнимка: iStock

Как да се справим с проблемното поведение

Въпреки че е лесно да наблюдаваме как две кучета, живеещи в една и съща къща, лесно се учат едно от друго на лоши маниери, косматият ви другар може да възприеме нежелано от вас поведение и от приятелите си в близкия парк. Като стопанин на домашен любимец, важно е да прецените сами какъв е рискът за вашия питомец, ако той започне да копира непослушното държание на друго четириного. Това наистина зависи от вашите лични предпочитания. Например, ако домашният ви любимец започне да копае в следствие на дружбата си с друго четириного, следва да изясните за себе си – дали това би било проблем за вас или не. 

Решете предварително кои поведения са абсолютно отрицателни за вашето домакинство и преценете дали сте в състояние да поставите необходимите граници на питомеца си, дори когато той се намира в хаотична ситуация с други себеподобни. В някои случаи най-добрият подход е да намалите тези взаимодействия. Или иначе казано – да подбирате приятелите на кучето си!

кучетаСнимка: iStock

Често нашите домашни любимци просто не се държат толкова добре около своите кучешки приятели просто, защото са по-разсеяни и развълнувани. Да дойде при повикване, например, може да е известно предизвикателство, когато животното тича свободно с другарите си. И това не се дължи на факта, че те са го „убедили“, че не бива да идва, а просто, защото то е по-мотивирано да остане да играе, отколкото да се върне при вас. 

Други поведения, като например маркиране на предмети, често се проявяват в ситуация с няколко кучета, тъй като всяко четириного се надпреварва да маркира върху миризмата на другото. Нещо, което се смята за нормално кучешко поведение.

В определени ситуации е разумно да предпазим домашния си любимец от особено възбудимо и силно реагиращо куче, защото има шанс животното да възприеме това поведение. Но през повечето време, това, което косматият ни другар копира от другите четириноги в близкия парк, е просто инстинктивно повторение на определени действия. И то ще изчезне също толкова бързо, колкото се е появило – когато другите кучета си тръгнат или се приберете у дома.

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

Държи ли се кучето ви като хулиган

Виж още