6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

кучета Снимка: iStock

А ко сте решили да запознаете две кучета и се надявате те да станат приятели, това може да се окаже една идея по-трудно начинание, отколкото си мислите. Четириногите не са като хората и трудно бихме могли да предвидим кога и какви биха били реакциите им помежду си, особено ако се срещат за първи път. И тъй като ситуацията бързо може да се превърне в стресова, добре е да подходите внимателно и да имате стабилен план, който да ви помогне нещата да преминат гладко. 

Колкото повече знаете за личността и характера на всяко куче, толкова по-лесно ще ви бъде да предвидите реакциите им едно към друго. А това е ключово, за да премине срещата им добре и те да имат възможност да се сприятелят в бъдеще. Индивидуалността на четириногите е от значение – ако и двете кучета са спокойни и социални, то представянето им би трябвало да премине плавно и безпроблемно. Ако обаче едното от тях не е социализирано добре, преживяло е травма в миналото или има друг поведенчески проблем, ще се необходими повече усилия от ваша страна. 

кучетаСнимка: iStock

Предлагаме ви 6 изпитани съвета за това как да запознаете и сприятелите две кучета

  • Започнете представянето на неутрална територия

Често срещана грешка от страна на собствениците е да доведат вкъщи новото куче, да му позволят да влезе спокойно през входната врата и по този начин да „навлезе“ на територията на домашния им любимец. Това поставя двете четириноги в неравностойни позиции още от самото начало и почти винаги води до териториални боеве за надмощие.

Dogsandcats.bg

Вместо това – далеч повече изгледи за успех ще имате, ако запознаете животните на някое неутрално място като градинката пред блока или близкия парк.

  • Разходете се заедно

Предвидете време за разходка заедно, като спазвате достатъчно безопасно разстояние между двете кучета с цел да предотвратите заплитане на каишките им. Преди да тръгнете – дайте възможност на четириногите да се поздравят. Това ще им помогне да се отпуснат и да се приспособят към взаимното си присъствие. Целта на кратката и лека разходка е да освободи малко нервна енергия и да накара животните да се чувстват спокойно и щастливи едно около друго.

Важното тук е и двете кучета да са на здрави, неприбиращи се каишки. Опитайте се да държите повода леко отпуснат, докато ходите. Ако твърде много дърпате или държите на къс повод домашния си любимец, това ще го стресира и притесни.

кучетаСнимка: iStock

  • Дайте им малко време за игра

Ако сте преминали успешно през Стъпки 1 и 2, то двете кучета са се запознали без да се ръмжат, нахвърлят едно върху друго или показват каквито и да е признаци на агресия помежду си. Значи можете спокойно да продължите към финалната фаза на представянето им – пуснете ги от повода. Най-безопасно ще е ако направите това в някой заграден кучешки парк или градинка – колкото повече място има около тях, толкова по-малко ще е напрежението. 

Докато се приближават едно към друго наблюдавайте държанието им. Важно е нито едно от двете животни да не изглежда уплашено или да има сигнали за агресия. Дайте им две-три минути, за да се опознаят сами, без да се намесвате. Дори и да започнат да играят и да се разберат, добре е да прекратите сесията с положителна асоциация.

кучетаСнимка: iStock

  • Преместете срещата у дома

Ако представянето навън е минало добре, време е да се приберете с двете кучета вкъщи. Ако имате възможност – най-добре е транспортирането да стане в различни коли или поне – в отделни клетки. По този начин ще предотвратите ненужно напрежение в ограниченото пространство на вашето превозно средство.

Щом се приберете у дома, пуснете новото куче да влезе първо вкъщи, за да може да изследва непознатото пространство. Уверете се, че всички лакомства, играчки и купичките за храна на домашния ви любимец са недостъпни за новия член на семейството ви, за да избегнете притежателни конфликти.

Не забравяйте да храните и да давате лакомства на двете животни отделно, докато не развият приятелските си отношения. Дръжте нещата под контрол и следете всяко взаимодействие помежду им да е кратко и приятно, разделяйте ги незабавно ако възникне напрежение.

  • Дръжте ги разделени, докато не сте вкъщи

Осигурете две безопасни пространства, където новото и старото ви куче да почиват отделно, докато ви няма у дома. Това е най-сигурният начин да предотвратите сбивания и възможни наранявания помежду им, когато не сте наблизо, за да реагирате. 

  • Установете правила

Кучетата обикновено разрешават собствените си спорове с минимално количество ръмжене и е най-добре да ги оставите да го направят сами. Намесата ви обаче е задължителна, ако забележите по-сериозни проблеми или конфликти на тема „притежание“, например. За да предотвратите ескалация – коригирайте незабавно лошото поведение, независимо от кое от двете животни идва то.

кучетаСнимка: iStock

Важно е да определите правила, валидни в еднаква степен и за двете кучета. Следете те да ги спазват и не забравяйте да ги възнаградите с лакомства и похвали – по този начин ще ги насърчите да продължат да изграждат приятелството си.

 

Вижте още:

Кучешки етикет в парка

Какъв стил на игра има вашето куче

Виж още